:

Szerző: Habók Lilla

2020. január 3. 14:24

Fejlesztői bérek: még mindig alacsonyan repülnek a milliók

Akár havi bruttó 1,8 millió forint is megkereshető IT területen az MPS bérpiaci benchmark összefoglalója szerint. Jellemzően a bérek havi bruttó 400 ezer és 1,2 millió forint között találhatók. Néhány senior viszont még ennél is többet kérhet a bértárgyalásokon.

Az elérhető senior fejlesztői átlagbérek minden főbb programozási nyelvnél meghaladják a bruttó 1 millió forintot - derül ki az MPS IT bérpiaci benchmarkjából, amelyet 2019 év végén tett közzé a munkaerőkölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó vállalat. Ugyanakkor az üzleti területek szakemberei, a tesztelők és a rendszermérnökök sem maradnak el ettől a hatartól. Az adatokkal foglalkozó seniorok pedig még magasabbra tehetik a fizetési lécet más területeknél.

Ahogy például a Hays vagy a Grafton útmutatójában, itt is igaz, hogy az adatok a cég saját tapasztalatán alapulnak, nem pedig reprezentatív felméréseken. Tehát a közzétett adatokat a cég a saját keresései, elhelyezett szakemberei és a vállalattal kapcsolatban álló partnereinek közlései alapján határozta meg.

Az összefoglaló hozzászólói megfogalmazták a kritikát LinkedInen, hogy a tájékoztatásban a kis- és közepes cégek bérei nem szerepelnek, mivel azok nem dolgoznak fejvadásszal. A key account manager válaszában megjegyezte, hogy az MPS cégméret és iparág szempontjából is változatos cégekkel dolgozik, és tapasztalatuk alapján kisebb cégek egy része már felzárkózott a bérekkel. Ettől független igaz, hogy a listában csak azok a bérek szerepelnek, amelyekkel az MPS dolgozik. Arról a vállalat nem közölt kimutatást, hogy az összefoglaló alapjául mennyi budapesti és a fővároson kívüli cég szolgál, mint ahogy a cégméretek megoszlását sem lehet tudni az adatokkal kapcsolatban.

tavmunka_hegy
A távoli munkavégzés lehetősége is csábító szempont

Az összefoglaló jelentés a különböző szakterületeken belül junior (1-2 év tapasztalat), medior (3-5 év tapasztalat) és senior (több mint 5 év tapasztalat) szintre bontva közli a cég által tapasztalt minimum és maximum béreket. Az összegek a havi bruttó fizetéseket jelentik, és nem tartalmaznak kiegészítő juttatásokat. Természetesen a vállalat hozzáteszi, hogy a bérek mellett a rugalmas munkavégzés biztosítása vagy az izgalmas technológiák használatának lehetősége is befolyásolja a fejlesztőket az elfogadott béreknél.

Bérkülönbségek programozási nyelvek szerint

Juniorok közül a legnehezebb bértárgyalási pozícióból a PHP fejlesztők indulnak az MPS szerint, mivel bruttó 350-550 ezer forint között lehet a reális bérigényük. Eközben más programozói nyelvek ismereténél már bruttó 400 ezer forintról kezdődhet a béralku (Java, .Net, Javascript, C/C++). A plafont junior szinten a bruttó 600 ezer forintos fizetés jelenti, amelyet a Java, .Net vagy Javascript fejlesztők is megszerezhetnek.

Medior szinten nagyjából kiegyenlített a helyzet a fejvadász keresésekben népszerű programozók iránt. Nagyjából bruttó 500 ezer és 900 ezer forint között mozog a bérskála. Egyedül a Java fejlesztők kérhetnek el akár már havi 1 milliót is 3-5 éves tapasztalattal.

mps_fejlesztok

Senior szinten pedig szinte minden említett programozó bruttó 900 ezer és 1,2 millió forint közt kaphat havi fizetést az MPS szerint. A listáról szintén csak Java fejlesztők lógnak ki, akik közül a seniorok legalább bruttó 1 millió elkérhetnek, de akár még bruttó havi másfél millió forintot is. Az MPS által közölt béradatok egyébként sok ponton hasonlítanak a Hays 2019-es Salary Guide összefoglalójához, amely 1,3 millió forintban maximalizálja a vezető C/C++ fejlesztők fizetését, és szintén 1,5 millió forintot ír plafonként a vezető Java fejlesztők fizetésére.

Mennyit ér, aki ért az adatokhoz?

Szoftverfejlesztőkre, tesztelőkre és adatelemzőkre 10 év múlva is szükség lesz - írta egy decemberi közleményében a rövid idejű programozóképzésekkel foglalkozó PROGmasters. Kérdésünkre a cég kifejtette, hogy az adatelemzőket az analitikus gondolkodásmódjuk miatt emelte be a listába. Mivel ez a képesség "nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy adott iparág és vállalat üzleti folyamatait teljes egészében átlássa, képes legyen az egyre több rendelkezésre álló adat rendszerezésére, elemzésére, majd a döntéshozatal támogatására" - válaszolta a képzőcég képviselője.

A széles körű analitikai képesség pedig igencsak kifizetődő az MPS összefoglalója szerint, amely alapján a bérek bruttó 400 ezer forinttól indulnak és még a másfél millió forintos határt is túlléphetik. A junior BI szakértőknek és adatbázis adminisztrátoroknak meg kell elégedniük a maximum 500-550 ezer forintos havi fizetéssel, de a kiemelkedő adatmérnökök és adattudósok már junior szinten is elkérhetnek akár bruttó 700 ezres fizetést is. A vállalat ebbe a csoportba sorolta a gépi tanulással foglalkozó mérnököket, akiknek junior szinten még nagyjából az előbbi két munkakörhöz hasonlít a fizetése, de a mediorok és seniorok már túlszárnyalják a többi adatszakértő havi bérét.

mps_adat

Nyilvánvalóan a legnagyobb különbségek itt is az 5 évnél nagyobb tapasztalatnál jelentkeznek. Ráadásul elég nagy a szórás a munkakörök minimum és maximum bérei közt az MPS összeállítása alapján. Míg a senior BI szakértők minimum bére a bruttó 800 ezer forintos összeggel a többi munkakör alatt marad, addig a maxium 1,5 millió forintos maximum összeg csaknem a léc tetejét jelenti. Ehhez képest az adatbázis adminok maximum havi 1,2 milliót, az adatmérnökök 1,4 milliót, az adattudósok pedig szintén 1,5 milliót kérhetnek el a fejvadászcég szerint. A senior gépi tanulás mérnökök fizetése viszont már eleve bruttó 1,1 millió forintról indul és elérheti a havi bruttó 1,8 millió forintot is.

Egyéb senior IT bérek is millió fölött

Az MPS bérpiaci benchmarkja tartalmazza a tesztelők, üzleti szereplők, mobilfejlesztők, DevOps mérnökök és rendszermérnökök béreit is az említett területek mellett. A szisztéma pedig teljesen hasonló a már kifejtett béradatokhoz. A junior tesztelők bruttó 300 ezer forintról induló fizetésén kívül egyébként minden más junior IT munkakörben már bruttó 400 ezer forintról indulhat a béralku, és valahol havi 500-600 ezer forint közt tetőzhet. A senior bérek pedig bruttó 800 ezer forinttól indulnak és 1,2 millió forintnál érnek véget általában.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Fontos kivételt jelent üzleti területen az agilis fejlesztési módszertanokhoz kapcsolódó Product Ownerek és Scrum Masterek bére. Senior szinten ugyanis ezeknél a munkaköröknél már jellemzően bruttó 1,1 millió forint a minimum, és elérhető akár az 1,4-1,5 millió forintos havi fizetés is. Az agilis területek fontosságát egyébként 2019-es összeállításában a Hays is kiemelte, de Scrum Mastereknél 1,2 millió forintban határozta meg az elkérhető bér maximumát.

Az összeállításban szereplő IT területek a legkevesebb bért a tesztelők kaphatják, akiknek egyébként szintén nem kell tartani az állásuk elvesztésétől a következő tíz évben a PROGmasters szerint. Érdekes módon junior szinten a manuális és az automatizált tesztelő is bruttó havi 300-500 ezer forintról indul az MPS összefoglalója alapján, de tapasztalat alapján nyílik az olló. A több mint 5 éves munkaviszonnyal rendelkező manuális tesztelők legfeljebb 900 ezer forintot kereshetnek, míg az automatizált tesztelők akár már átléphetik a milliós havi bért bruttó havi 1,1 millió forinttal.

Metodológia

Az MPS IT bérpiaci banchmarkja a munkaerőközvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó cég saját adatbázisa alapján foglalja össze a vállalat által 2019-ben leggyakrabban keresett munkakörök béreit. Az összeállítás tehát nem reprezentatív béradatokkal dolgozik, hanem az MPS partnereinek adatait tükrözi. A listában havi bruttó bérek szerepelnek junior (1-2 éves tapasztalat), medior (3-5 éves tapasztalat) és senior (5 évnél több tapasztalat) szinteken. Más hasonló bérpiaci útmutatókhoz képest az MPS összefoglalójának előnye, hogy a legfőbb programozási nyelvek szerint is feltünteti a minimum és maximum béreket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.