Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 11. 13:33

Áprilisban érkezhet az Intel asztali processzoros szépségtapasza

Tavasszal mutatkozhat be az asztali PC-s piacra szánt Intel "Comet Lake-S".

A kínálat csúcsát a tízmagos Core i9-10900K képviseli majd, amely mellé új, 400-as sorozatú chipkészlettel is készül az Intel. A friss chipsetek tetejére a Z490-et ülteti a chipgyártó , amely a kiszivárgott információk alapján energiagazdálkodásban, illetve a hálózati kapcsolatok (Wi-Fi, LAN) terén kínál majd újításokat. Amennyiben az információk helytállóak, az új, LGA1200-as alaplapok a 2021-re datált Rocket Lake processzorokat is támogatni fogják, amelyek friss pletykák szerint Skylake helyett Willow Cove magokkal kerülhetnek piacra.

A Comet Lake-S azonban még bizonyosan Skylake alapokon érkezik, ahogy azt az augusztusban bemutatott mobil kínálat alátámasztotta. A Comet Lake elsősorban a magszám növelésével igyekszik javítani a tempón, hisz sem a mikroarchitektúra, sem pedig a 14 nanométeres gyártástechnológia nem változik. A tízmagos Core i9-10900K csúcsmodell órajeleit egyelőre nem lehet biztosan tudni, ám a Coffee Lake értékeiből kiindulva az alapórajel 4 GHz körül alakulhat, a maximális turbó pedig meghaladhatja az 5 GHz-et. Az Intel az alsóbb szinteken is növeli a magok és/vagy szálak számát, a Core i5-10600-nál például engedélyezi a Hyper-Threadinget, így a hatmagos modell tizenkét végrehajtószálat kínálhat.

cml-s

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az egyik nagy kérdés, hogy mindez mire lesz elég az AMD Ryzen 3000-es asztali palettája ellen. A Ryzen 9 3900X a Core i9-10900K-nál kettővel több, azaz tizenkét maggal rendelkezik, amelyet nem biztos, hogy magasabb órajellel kompenzálni tud az Intel. Amennyiben utóbbi sikerülne is, a konkurens kínálatában ott van a tizenhat magos Ryzen 9 3950X, amit sok szálas végrehajtásnál garantáltan nem ér majd utol az i9-10900K. Mindezt tetézi, hogy az AMD feltett szándéka szerint jövő ősszel megjelennek a Zen 3-as asztali processzorok, amelyek mind IPC-ben (egyetlen órajelciklus alatt elvégzett műveletek), mind órajelben felülmúlhatják a Zen 2-es modelleket.

Az AMD újabb fejlesztésére 2021-ben reagálhat érdemben az Intel a korábban már említett Rocket Lake processzorokkal. Az első pletykák szerint ezek a termékek is Skylake magokkal érkeztek volna, friss információk alapján viszont az Intel az eredetileg 10 nanométerhez igazított Willow Cove magokat veti be 14 nanométeren gyártva. A Willow Cove az Ice Lake-ben található Sunny Cove utódja, amely a chipgyártó korábbi ígérete szerint elsősorban a gyorsítótárak, a tranzisztorkészlet, illetve a biztonsági funkciók terén hoz változásokat. Arról egyelőre nincs információ, hogy IPC-ben mekkora ugrást hozhat a Skylake-hez képest a Willow Cove, a közvetlen előd átlagosan 18 százalékos javulását tekintve azonban reális lehet a 20 százalék feletti javulás.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.