Szerző: HIRDETÉS

2019. október 10. 16:20

No Fluff Jobs: ne legyen többé tabu a fizetés!

Magyarországon is elindult a No Fluff Jobs informatikai állásportál, amely kifejezetten a programozókat célozza - az oldal különlegessége, hogy a rajta feltüntetett álláshirdetések kötelezően tartalmazzák a fizetési sávot, és a technológiai stack-et is.

Ahogy No Fluff Jobs neve is sugallja, az oldal igyekszik kigyomlálni a fölösleges, és sokszor bosszantó köröket az álláskeresésből, ennek megfelelően nem közvetít munkaerőt, és nem árusítja a jelentkezők önéletrajzát sem, mindenki maga dönti el, hogy melyik állásra és mikor jelentkezik.

Azt valószínűleg nem kell sokat ecsetelni, hogy manapság az informatikusok toborzása nem könnyű feladat. A cégek oldaláról a munkaerőhiány jellemző, míg a programozók a képzetlen HR-es kollégákra, több körös interjúkra, felesleges sallangokra panaszkodnak. A legfőbb probléma azonban a titkolózás fejvadászat során, ami mindkét fél számára kényelmetlen helyzeteket és bizonytalanságot teremt.

A No Fluff Jobs ezt a folyamatot tisztítja ki azzal, hogy a hirdetőknek mindenképp rendelkezésre kell bocsátani a fizetési információkat, és a munkával kapcsolatos fontos részleteket. A jelentkezők így tudják milyen keresetre számíthatnak, hol fognak dolgozni, milyen tudást és tapasztalatot igényel pontosan a pozíció, milyen projekteken, és milyen környezetben várható majd a munkavégzés. A többi a munkaadó cégen és a jelentkezőn múlik, de ezzel a módszerrel jelentősen növelhető a releváns jelentkezések száma. Akadnak persze olyan helyzetek, amikor indokolt a diszkréció a felek részéről, de az esetek nagy részében az átláthatóság az álláskeresés hatékonyságát növeli. Ezt csak a No Fluff Jobs nyújtja Magyarországon.

2:44

No Fluff Jobs IT Álláskeresési kérdőív eredményei

Még több videó

Miért érdemes a fizetést feltüntetni?

Magyarországon a fizetés tabu témának számít, az álláshirdetések nagyon ritkán tartalmaznak fizetésre vonatkozó információkat. Ez az IT szektorra is jellemző volt, azonban a No Fluff Jobs tapasztalatai szerint a közösségi médiában történő toborzás során a fejvadászok egyre több esetben tüntetnek fel fizetési sávot, mert az jelentősen növeli a jelentkezések számát. A másik ok, a piaci pletykák terjedése. Ha egy cégről elterjed, hogy rosszul fizeti alkalmazottait, az biztosan nem jelent jót a toborzás szempontjából, de a fizetések feltüntetésével megelőzhető az ehhez hasonló hírek terjedése.

A tech-stack

A második legfontosabb dolog a technológiai stack. Bosszantó lehet a jelentkezők számára, ha a toborzók összekeverik a programozási nyelveket, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy milyen kategóriában keresnek munkaerőt. Sokszor ez is több interjú kör után derül ki, ami kényelmetlen szituációt idézhet elő a jelölt és a toborzó között. A No Fluff Jobs hirdetési felületén pontosan fel lehet tüntetni az elvárt nyelveket és tudást, anélkül nem is lehet feladni az álláshirdetést.

A junior kollégák ösztönzése

A No Fluff Jobs a két legnagyobb budapesti állásbörzén is részt vett, ahol kiderült, hogy a fiatalabb, pályakezdő generáció számára mennyire inspirálóan hatnak a hirdetések. A fizetés és a tech stack együttesen egy átlátható képet ad számukra, ebből kiderül milyen irányban érdemes fejlődni és tanulni, ami meg fogja könnyíteni számukra az elhelyezkedést a vágyott pozícióban.

Az oldal indulása előtt a No Fluff Jobs készített egy felmérést is az informatikusok körében, amelyben több mint 500 válaszadó vett részt. A felmérés fő tanulsága, hogy 84% szerint a hirdetéseknek mindenképp kellene tartalmazniuk a fizetésre vonatkozó információkat és 78% szerint a technológiai stack-et is. A felmérés munkahelyváltásra vonatkozó kérdéséből kiderült, hogy az első számú ok a váltásra a nem megfelelő fizetés (46%), amit nem megfelelő munkakörülmények (37%), és a kihívások hiánya követett (36%). A továbbképzés hiányát a válaszadók 22%-a említette

A No Fluff Jobs ötlete Lengyelországból származik. Az alapító Tomek Bujok informatikus szakember, a felesége pedig toborzással foglalkozik, több nyugat-európai országban dolgoztak, ahol a fizetések feltüntetése elterjedtebb gyakorlat. Innen jött az ötlet egy saját portál felépítésére Lengyelországban, így ketten elkezdték a No Fluff Jobs építését 2014-ben. Az oldal hamar az IT szakemberek kedvence lett, és 5 év elteltével a No Fluff Jobs Lengyelország első számú informatikus állásportáljaként már több 60 főt foglalkoztat.

[A No Fluff Jobs megbízásából készített fizetett anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról