:

Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 19. 14:43

Napokon belül bejelenthetik a Telenor új tulajdonosát

A júliusban szárnyra kelt pletykáknak megfelelően rövidesen új tulajdonos szállhat be a jelenlegi kizárólagos tulaj, a cseh PPF befektetői csoport mellé a Telenor Magyarországnál. Jöhet a névváltás is.

A HWSW információi szerint akár napokon, de legkésőbb pár héten belül hivatalosan is bejelenthetik, hogy a júliusban szárnyra kelt pletykáknak megfelelően a magyar állam 25%-os tulajdonrészt szerez a Telenor Magyarországban. A cég tavaly júliusban került a Telenor norvég anyacégétől jelenlegi tulajdonosához, a cseh PPF befektetői csoporthoz, mely az egynegyed tulajdonrészt nem közvetlenül az államnak, hanem az állami kézben lévő Antenna Hungáriának adná, illetve adta el.

Finisbe értek

Az erről szóló, felek közti tárgyalások forrásaink szerint érdemben már lezárultak, így a tulajdonszerzés még az idei utolsó negyedévben megtörténhet. Mivel az új tulajdonos kisebbségi részesedést szerez a részvénytársaságban, ezért a korábbi aggályok dacára biztosítottnak látszik, hogy a cég továbbra is piaci alapokon működik majd, az állam pedig szimplán pénzügyi befektetésként kezeli az ügyletet.

ppf_gate
A PPF Csoport prágai székháza

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nem volt ez mindig ennyire magától értetődő: A PPF színre lépésre előtt széles körben terjedtek olyan spekulációk, pletykák, melyek szerint a Telenor magyarországi leányvállalata a kormányközeli vállalkozó, Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozó üzleti csoporthoz, csoportokhoz kerül, az ugyanakkor már tavaly nyáron nyilvánvalóvá vált, hogy ez a forgatókönyv nem fog megvalósulni. Azóta ráadásul az említett üzleti körhöz tartozó 4iG előszerződés kötött a Magyar Telekommal a T-Systems Magyarország eladásáról, így a cég a tranzakció lezárását követően a Telekommal kötött megállapodásnak köszönhetően távközlési szolgáltatásokat is bevezethet a portfóliójába.

Az állami tulajdonszerzés ettől függetlenül okozhat némi turbulenciát a hazai távközlési szektorban, különös tekintettel arra, hogy küszöbön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019-es frekvenciaaukciója. Ezen az aukción a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország mellett nyilvántartásba vették a Telenor Magyarországot, mely egy az aukció környékére időzített, jelentős tőkeinjekcióval jóval szívósabb licitálóvá válhat - ezzel együtt kifejezetten jó hír a résztvevőknek, hogy az NMHH a múlt héten lényegében kizárta az eljárásból a negyedik magyar mobilszolgáltatót, a DIGI-t.

Kaptak pár hetet

Információink szerint kormányzati berkekben felmerült annak a szándéka, hogy az aukció érdemi szakaszának indulásáig bejelentik a felek a Telenor új (rész)tulajdonosát, ez most nagyobb eséllyel valósulhat meg, mivel a DIGI fellebbezése miatt az eljárás kezdete néhány hetet szinte biztosan csúszik. 

Az új tulajdonos beszállásával, illetve azt követően nem sokkal változhat a Telenor arculata és márkaneve is. Bár erre a norvég és a cseh fél közti tavalyi megállapodás értelmében elméletileg még évekig nem kellene sor kerüljön, egyes spekulációk szerint az előrehozott névváltásnak köze lehet az új tulajdonos megjelenéséhez. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.