Szerző: Koi Tamás

2019. május 15. 10:51

5G-s teszthálózatot kapcsolt be a Telenor Győrben

Bekapcsolta első, kereskedelmi eszközökből álló 5G-s teszthálózatát a Telenor Magyarország. A cseh befektetői kézben lévő operátor a győri Széchenyi István Egyetemmel közreműködve indította el teszthálózatát, ideiglenes frekvenciaengedéllyel.

Bekapcsolta első 5G-s bázisállomásait a Telenor Magyarország, a cég egyelőre teszt jelleggel, Győr belvárosában, a Széchenyi István Egyetemmel karöltve indította el az új hálózatot, kereskedelmi forgalomban elérhető infrastruktúra-háttérrel. A szolgáltató 5G-s teszthálózata az első olyan, több állomásból álló hálózat az országban, melyet nem kizárólag belső tesztelésre használ egy szolgáltató, hanem partnereket is felenged rá (ettől függetlenül a Telekomé az első önálló 5G-s állomás az országban, melyet Zalaegerszegen létesített a szolgáltató).

Az operátor két új, 5G-s állomást épített fel az elmúlt hetekben Győrben, mindkettő két cellával sugároz a 3600 MHz-es, úgynevezett úttörő 5G frekvencián, 100 MHz széles frekvenciasávon. A Telenor a teszthez három hónapra kapott ideiglenes frekvenciaengedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, mely a lejártakor - akár több alkalommal is - meghosszabbítható - hangzott el a szolgáltató szerdai sajtórendezvényén a helyszínen.

hanus_5g
Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Telenor 5G-s állomásait a szolgáltató kínai beszállítópartnere, a ZTE építette fel, kereskedelmi forgalomban kapható infrastruktúra-elemekből - a cég 2010 óta a szolgáltató első számú infrastruktúra-beszállítója, a mai demót követően pedig nem kérdéses, hogy a két cég együttműködése az újabb 5G-s létesítések terén is folytatódhat majd. A szolgáltató egyelőre nem közölt konkrét információkat azzal kapcsolatban, hogy az 5G-s állomások kiépítésével kapcsolatosan melyek a további tervei, így például mikor és milyen eléréssel indulhat el élesben a kereskedelmi hálózat.

Azt ugyanakkor egyelőre a szolgáltatónál is belátják, hogy a technológia bevezetésekor meglehetősen korlátozottak az üzleti lehetőségek, azaz az 5G-s hálózat felhasználási területei még nem rajzolódtak ki markánsan. Ezt jól jelzi, hogy a cég először egy Viber-alapú videohívással demózta az 5G-t, azaz egy olyan alkalmazási területtel, melyet akár még a jelenlegi 3G-s hálózatok is tökéletesen képesek kiszolgálni.

Az 5G-s teszthálózat ezzel együtt a jelenleginél lényegesen nagyobb sávszélességet képes biztosítani a klienseknek - a győri teszthálózaton a Telenor a rendelkezésre álló eszközökkel 1,7 Gbps letöltési sávszélességet demózott, a szolgáltató szerint ugyanakkor a teszthez használt cellák elméleti maximális sávszélessége eléri a 3 Gbps-t, ami nagyságrendileg 10-20 -szoros érték ahhoz képest, amit a jelenleg elterjedt, országos kiépítettségű 4G-s hálózatok képesek biztosítani.  

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.