:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 4. 15:22

Menetrend szerint itt a Windows 10 legújabb Preview kiadása

Felturbózott kisegítő lehetőségeket és átláthatóbb értesítési beállításokat is hoz a frissítés, a Your Phone további csiszolása mellett.

Több újítást is hoz a Windows legújabb Preview kiadása: a 18932-es build, amely a jövőre érkező első stabil "nagy" frissítés előzetes verziója, egyebek mellett az értesítéseken, valamint a Your Phone, illetve az Eye Control funkciókon is csiszol.

Utóbbi egy kisegítő megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók az egérmutatót tekintetükkel vezéreljék, legalábbis ha az adott gép rendelkezik ehhez megfelelő szenzorral. A funkciót most a cég a felhasználói visszajelzések alapján csiszolta, egyebek mellett az már az egeres drag-and-drop, azaz fogd-és-vidd műveletet is támogatja, az Eye Control kezelőfelülete továbbá el is tüntethető, majd a kijelzőről elnézve visszahozható - ez teljes képernyős tartalmak, például videók esetén jöhet jól. Ugyancsak fontos újdonság, hogy az Eye Control felhasználói felülete már ugyanarra nyílt forrású Gaze Interaction Libraryra épül, amelyet a Microsoft a Windows Community Toolkitben a fejlesztők számára már elérhetővé tett. A frissített kisegítő opciók sorát bővíti a Narrator ráncfelvarrása is, amely már automatikusan elkezdi felolvasni a megnyitott weboldalakat és emaileket, illetve a nagyító eszköz tatarozása is, amely már a sötét üzemmódot is támogatja.

win10pr01

Az értesítéseknél a cég első körben azok beállításait teszi egyszerűbben hozzáférhetővé - a Microsoft kapcsolódó blogposztja szerint a felhasználók egyik leggyakoribb panasza volt az a értesítések kapcsán, hogy nehéz megtalálni azok konfigurációs lehetőségeit. Ezt a cég most orvosolja, a felugró értesítéseken megjelenő fogaskerék ikonra kattintva azonnal némíthatók az adott alkalmazástól származó értesítések, vagy szintén egy klikkel tovább is navigálhatunk az értesítési beállítások közé. A cég ez utóbbi menüben is újított, ott már képes illusztrációkkal is bemutatja az egyes funkciók ki-bekapcsolásának hatásait. A menü továbbá az értesítések teljes körű némításával is bővült, valamint több szempont alapján is rendezhetővé válik az értesítéseket küldő appok listája, azok egyszerűbb szabályozásához.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft az egy ideje már csiszolgatott, a csatalakoztatott okostelefon képernyőjét a monitorra áthúzó Your Phone appot is új funkciókkal szerelte fel a legújabb Preview-ban, kezdve az érintéses vezérlés támogatásával. Ez utóbbi értelemszerűen az érintőkijelzővel szerelt PC-ken jöhet jól, amelyeken a felhasználók érintéssel is kezelhetik az okostelefon megjelenített kijelzőjének tartalmait. Ez azért még nem jelent teljes körű funkcionalitás, a különböző gesztusok továbbra sem működnek, a megoldás kvázi egérmutatóként használható, így a különböző appokan más-más viselkedést mutathat. Az értesítések itt is javultak, azok több lépcsőben már minden felhasználó számára elérhetővé válnak.

Mindezek mellett szokás szerint egy sor bugjavítást is eszközöl a cég a frissítéssel, ilyen például a frissítések első letöltéskor való sikertelen telepítését okozó hiba, illetve a Home kiadásoknál az új verziók letöltését követő állapotsáv eltűnéséért felelős bug. Egy az explorer.exe és a Vezérlőpult összeomlását eredményező hibát is kigyomlált a cég, több más javítás mellett. Persze ez a Preview sem problémamentes, az Xbox appon keresztüli játéktelepítés például előfordulhat hogy csak több próbálkozás után sikerül, illetve egyebek mellett bizonyos Realtek SD kártyaolvasók működésével is lehetnek gondok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.