Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 24. 12:01

Letiltja Kína elől az USA a szuperszámítógépes beszállítókat

Továbbra sem csitul az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, az amerikai kormány ugyanis egy újabb döntésével kínai gyártók elől tiltotta el (illetve jóváhagyáshoz kötötte) szuperszámítógépes beszállítóit.

A hivatalos indoklás szerint alapos a gyanú, hogy az érintettek katonai célra (pl. nukleáris kísérletek szimulációihoz) használják fel a nem amerikai cégektől kvázi megszerezhetetlen chipek számítási kapacitását, amely szembemegy az USA nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel - derült ki a Reuters cikkéből.

A listához most öt nagy név csatlakozott: a Sugon mellett a Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology, a Hygon, a Chengdu Haiguang Integrated Circuit, illetve a Chengdu Haiguang Microelectronics Technology sem vásárolhat chipeket vagy összeszerelt egységeket amerikai beszállítóktól. Utóbbiak elsősorban olyan cégeket takarnak, mint az Intel, AMD, Nvidia, vagy akár az IBM, amelyek évtizedek óta képesek a piacon egyedülálló lapkákat kínálni HPC-s, azaz szuperszámítógépes felhasználáshoz. A lépés korábbról már ismerős lehet, a kínai Nemzeti Védelmi és Műszaki Egyetemet (NUDT) ugyanis még 2015-ben sújtotta hasonló korlátozással a még Obama elnöksége alatt működő kormány. A nagyjából négy évvel ezelőtti lépés kifejezetten az Intelt korlátozta, amely így nem szállíthatott Xeon processzorokat az említett, erősen katonai kötődésű intézménynek.

china_superc

Kína számára tehát már nem új keletűek az ilyesfajta korlátozások. A távol-keleti nagyhatalom ezért pár éve saját szuperszámítógépes rendszeren kezdett dolgozni, amelynek első kézzelfogható eredménye 2016-ban született meg. A Sunway TaihuLight fantázianéven érkező szuperszámítógép elsősorban nem azzal keltett nagy visszhangot, hogy ellentmondást nem tűrően állt a TOP500 lista élére. Bár a rendszer nyers teljesítménye már önmagában elismerésre méltó volt, a fejlesztés hírértékét sokkal inkább az ismert amerikai beszállítók teljes hiánya adta, a szuperszámítógépben ugyanis nyoma sem volt Intel processzoroknak vagy épp Nvidia gyorsítóknak. A Sunway TaihuLight ugyanis saját fejlesztésekre, elsősorban processzorra épül, amivel a rendszert egyes szakértők a távol-keleti nagyhatalom technológiai függetlenedésének egyik mérföldköveként könyvelték el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 125,4 petaflopsos elméleti maximális számítási kapacitással bíró rendszer teljes egészében a kínai NRCPC (National Research Center of Parallel Computer Engineering and Technology) fejlesztése. A szuperszámítógép alapját az SW26010 processzor adja, ami a ShenWei (angolul Sunway) sorozat negyedik tagja. A Sunway TaihuLight szinte azonnal az évente kétszer frissülő szuperszámítógépes TOP500 lista élére állt, megelőzve az ugyancsak kínai Tianhe-2-t. Utóbbi még Xeon processzorokra és Xeon Phi gyorsítókra épült, amelyre a hír apropóját adó döntés értelmében jó eséllyel nem lesz egyhamar újabb példa.

Az AMD-sem örülhet

A korlátozás rossz hír az érintett beszállítóknak, ezzel ugyanis borítékolhatóan kevesebb terméket fognak majd értékesíteni Kínában. A listán az AMD is szerepel, amely két vegyesvállalat kereteiben osztotta meg Zen kódnevű processzormagját és egyéb fejlesztéseit a kínai cégekkel. A HMC-ben (Haiguang Microelectronics Co. Ltd.) az AMD 51 százalékos, a THATIC pedig 49 százalékos részesedést kapott, tehát előbbi rendelkezik a cég vezetéséhez szükséges többséggel. Ezzel szemben Hygonban (Chengdu Haiguang Integrated Circuit Design Co., Ltd) már a kínaik vannak többségben 70 százalékos tulajdonrészükkel, a fennmaradó 30 százalék pedig az AMD kezében van. Ez a két különálló vállalatba rendeződés adott teret a különféle szabályozások megkerülésére.

Az AMD-s többséggel rendelkező HMC kezébe került az x86-hoz kapcsolódó összes szellemi tulajdon, amely kielégíti a chiptervező és az Intel közötti szerződésben foglalt vállalást. A HMC licenceli a processzorokhoz szükséges IP-t a kettes számú, Hygonra keresztelt vegyesvállalatnak, amely elkészíti a lapkadizájnt, majd azt egy másik szerződés alapján visszapasszolja a HMC-nek. Ezt követően utóbbi megbíz egy bérgyártót (a TSMC-t) a lapkák elkészítésével, majd pedig a kész termékek visszakerülnek a Hygonhoz, amely Dhyana néven értékesíti azokat. Kikötés, hogy a processzorokat csak Kína határain belül lehet értékesíteni. Az együttműködés azonban az újabb korlátozásokkal véget ér, a listán ugyanis a Hygon is szerepel. Mindez nem lehetett meglepetés az AMD számára, amely még június elején bejelentette, hogy a kínai kooperáció csak egyetlen generációra szólt, a Zen 2-t és a következő generációkat már megtartja magának a tervezőcég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról