HWSW

Itt az Android Q első bétája

Hajtogatható kijelző támogatással, szigorúbb adatvédelemmel és sok újdonsággal jön az új Android. Az új rendszert a fejlesztők és a vállalkozókedvű felhasználók már kipróbálhatják, akár az első generációs Pixel okostelefonokon is.

Bejelentette, és azzal a lendülettel elérhetővé is tette az Android legújabb, Q néven emlegetett verziójának várva várt első bétáját [1] a Google. A frissített rendszer legújabb kiadásával a cég igyekszik megágyazni az olyan új készüléktrendeknek, mint a hajtogatható okostelefonok, ezzel párhuzamosan pedig plusz biztonsági funkciókat, teljesítményjavító átalakításokat, illetve a személyes adatok védelmére szolgáló opciókat is bevezet.

Az adatvédelmi megoldások listáját a vállalat a lokációs adatok fölötti nagyobb kontrollal nyitja: az Android Q-ban a felhasználók sokkal részletesebben szabályozhatják majd, melyik app, mikor férhet hozzá a készülék földrajzi helyzetéhez. A bétában már nem kell feltétlenül korlátlan hozzáférést biztosítani a lokációt igénylő appoknak, a folyamatos elérés mellett lehetőség van arra az időszakra korlátozni az engedélyeket, mikor az alkalmazás épp használatban van - a háttérből így az appok nem tudnak észrevétlenül hozzáférni a telefon helyzetéhez. Emellett természetesen továbbra is lehetőség lesz teljesen megtagadni a hozzáférést. A megoldás egyébként épp azt a módszertant követi, amelyet nemrég a Facebook is bevezetett saját alkalmazásában [2] - a közösségi óriás beállításai ezzel, Android Q alatt legalábbis redundánssá válnak.

andr00

De a béta nem csak a helyadatok terén adja a felhasználó kezébe a gyeplőt, a jobb átláthatóság jegyében a megosztott fájlok kezelése terén is több lehetőséget biztosít. A felhasználók a fényképekhez, videókhoz, illetve hangfájlokhoz való hozzáférésnél is részletesen megszabhatják, az adott app pontosan mely tartalmakat kezelheti, ugyanígy pedig a letöltések között is lehetőség lesz manuálisan kiválasztani, hogy az alkalmazás melyik fájlokat érheti el.

A Google ezzel párhuzamosan rövidebb pórázra fogja a váratlanul előtérbe ugró appokat, ezeknek Android Q alatt már nem lesz lehetőségük új tevékenységet (Activity) indítani, míg a háttérben futnak - ha az appnak mégis gyorsan szüksége van a felhasználó figyelmére, azt magas prioritású értesítéssel terelheti magára. A keresőóriás a sorozatszámhoz, vagy IMEI-hez hasonló állandó azonosítókhoz való hozzáférést is korlátozza, továbbá már alapértelmezetten randomizálja az eszközök MAC címét is a különböző Wi-Fi hálózatoknál.

A hajtogatható telefonok is megkapják a magukét

A rendszer, mint azt vállalat már tavaly ősszel is közölte [3], az összehajtható kijelzővel szerelt okostelefonok felé is nyit, kezdve az Android Emulator frissítésével, amelyben már lehetőség van virtuális hajtogatható eszközökön is tesztelni az alkalmazásokat. A cég emellett az appok menet közbeni átméretezését is igyekszik gördülékenyebbé tenni, mikor a felhasználó a Samsung Galaxy Foldhoz [4] hasonló elrendezést használó modelleknél a külső kijelzőtől a telefont kinyitva a nagy méretű belső panelre vált, vagy ha a Huawei Mate X [5]példáját követő megoldásoknál a nagy kijelzőt félbehajtva, annak csak felén kell megjeleníteni az alkalmazásokat.

googfold

Mindezek mellett a keresőóriás az egyes alkalmazásokon belül már különböző rendszerbeállítások integrációját is lehetővé teszi, az újonnan bevezetett Settings Panel API-n keresztül. Utóbbi az Android ismert Slices funkcióját használva viszi el a rendszerbeállítási UI elemeket az appokon belülre, így például egy böngészőappban lehetőség nyílhat ki-be kapcsolni a Wi-Fi vagy mobilnet kapcsolatot az alkalmazás elhagyása nélkül. A Slices terjesztését egyébként a Google már korábban megkezdte, a rendszerbeállítási lehetőségeket egyes eszközökön már a keresési találatok között is feldobja. [6]

Ha pedig már a Wi-Finél tartunk, az Android Q a hálózati kapcsolatok terén is hoz újításokat, kezdve a WPA3 támogatásával - az új protokollt a Wi-Fi Alliance tavaly nyáron jelentette be, [7]az összetettebb hitelesítést, erősebb titkosítást és az üzleti kritikus hálózatok jobb támogatását ígér. Az új béta a peer-to-peer kapcsolatokra is rágyúr, például az azonos hálózaton lévő IoT eszközök kezelésére, a rendszer továbbá az elérhető hálózatoknál előtérbe helyezi majd a már használt, preferált hálózatokat. A rendszer mindezeken túl egy Wi-Fi "performance" módot is kap, amelyben az alkalmazások közvetlenül kommunikálhatnak az eszköz firmware-ével, hogy a lehető legkisebb késleltetésű és leggyorsabb kapcsolatot építhessék ki, például online játékok vagy VoIP hívások esetén.

Teljes vállszélességgel a Vulkan mögött

A játékok továbbá a grafikai fejlesztésekből is profitálhatnak, a Google ugyanis már dolgozik egy a Vulkan API-ra épülő, szabványos, frissíthető OpenGL driver fejlesztésén. A cég emellett az Android Q-ban kísérleti jelleggel az ANGLE grafikus absztrakciós réteg támogatását is bekapcsolja, ugyancsak Vulkan alapokon - ezzel a vállalat a különböző implementációkon átívelő, nagy teljesítményű OpenGL kompatibilitás terén kezd szárnypróbálgatásokba. Az ANGLE-lel az OpenGL ES-t használó appok használhatják ki a Vulkan nyújtotta teljesítményt és stabilitást, a gyártófüggetlen ES implementációval párhuzamosan. A rendszerrel a cég egyébként OpenGL ES 2.0 támogatást tervez, illetve már az ES 3.0 is ott van az ütemtervben. A vállalat célja, hogy a Vulkan Android alatt egy széles körben támogatott grafikai API-vá váljon, ennek érdekében pedig a gyártópartnerekkel is együtt dolgozik, hogy a Vulkan 1.1 az Android Q-t vagy újabb rendszert futtató 64 bites eszközökön már alapkövetelmény lehessen.

xA kamerát célzó újítások elsősorban azokat a készülékeket célozzák, amelyek szenzoraikkal a fényképekhez mélységre vonatkozó metaadatokat is gyűjtenek. Utóbbi információkat hajtaná igába az Android Q is, amelyben az alkalmazásoknak már lehetőségük nyílik lekérni ezeket a mélységinformációkat egy Dynamic Depth kép formájában - utóbbit lényegében egy JPEG, XMP metaadatok, illetve egy mélységtérkép alkotja. Ezzel már nem csak a gyári kameraappokban, de különböző, harmadik féltől származó fotós alkalmazásokban is lehetőség lesz olyan vizuális effekteket alkalmazni, mint az utólagos háttérelmosás, vagy a különböző AR effektusok. Mindezeken túl a rendszer az AV1 videokodek, illetve az Opus kodek támogatását is bevezeti, amelyekkel a HDR10+ videók előtt is utat nyit.

andrq02

A keresőóriás az alapokhoz is hozzányúlt, az ART runtime-nak is jutott a tatarozásból, amellyel a cég gyorsabban induló alkalmazásokat és visszafogottabb memóriafogyasztást ígér, a felhőalapú ART profiloknak hála. Utóbbi a már az Android Nougat óta elérhető PGO (Profile Guided Optimization) megoldást viszi tovább felhős háttérre - a PGO lényege, hogy megtalálja, és előre lefordítja az egyes alkalmazáskódok gyakran végrehajtott részeit, ami aztán az indításnál lényeges időmegtakarítást eredményez. Az anonimizált, felhős profilok bevezetésével pedig a rendszernek már nem kell helyben megtanulnia, mely kódrészeknek érdemes korábban nekiállni - a megoldás a cég szerint Android P-n is elérhető lesz. A cég emellett az ART háza táján többek között hatékonyabb garbage collection feladatvégzést is ígér.

Az új rendszerrel a fejlesztők szokás szerint a Google által elvárt API-szint is feljebb kúszik, az Android Q felugró figyelmeztetésben jelzi majd a felhasználóknak, ha olyan appot indítanak el, amely 23-asnál (Android Marshmallow) korábbi API-szintet céloz. Ezzel párhuzamosan a Google Play-ben hamarosan az appok targetSdkVersion számát is 28-asra kell majd állítani, az Andorid 9 Pie-hoz igazodva.

Miután az újítások, főként az új biztonsági funkciók számos alkalmazást érintenek majd, a tesztelést érdemes már most megkezdeni, akár virtuális, akár fizikai készüléken. Az Android Q Beta 1 kiadás ehhez már elérhető a Pixel okostelefonok tulajdonosai számára - legyen szó bármelyik generációról, a Google ugyanis engedve a felhasználók kérésének, egészen az első Pixel modellekig visszamenőleg biztosít támogatást a rendszerhez, amely OTA frissítéssel is az eszközökre juttatható, a cég útmutatóját követve. [8] A cég további részleteket a májusi Google I/O-ra ígér, addig is kezdődhet a találgatás, hogy milyen Q-betűs desszertről kapja majd nyáron a nevét az új, stabil Android kiadás.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://android-developers.googleblog.com/2019/03/introducing-android-q-beta.html
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/60028/facebook-android-lokacio-kovetes.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/59601/samsung-hajlithato-okostelefon-bixby-one-ui.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/60022/samsung-galaxy-fold-s10-okostelefon.html
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/60033/huawei-mate-x-okostelefon-hajlithato-kijelzo.html
[6] https://www.hwsw.hu/hirek/60072/android-google-slices-kereso.html
[7] https://www.hwsw.hu/hirek/59017/wi-fi-alliance-wpa3-biztonsag-router.html
[8] https://www.google.com/android/beta
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60110/android-beta-frissites-teszt-google.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. március 14. 12:47
Rovat: vállalati it