Szerző: Koi Tamás

2019. február 25. 08:20

Huawei Mate X - hajtás, pajtás!

Ahogy az várható volt, a hivatalosan a mai nappal rajtoló barcelonai Mobile World Congress 2019 az előző évek egyik fő hívószava, az 5G mellett az összehajtható okostelefonoktól lesz hangos - az expo nulladik napján bemutatkozott a Huawei Mate X, mely a Samsung Galaxy Fold alighanem legkomolyabb kihívója lesz idén.

Egyelőre még nem tudni, hogy hosszútávon valóban életképes, meghatározó piaci szegmenssé növik ki magukat, vagy csupán erődemonstrációra alkalmas techdemók, mindenesetre a hajlítható (egyelőre jellemzően kettéhajtható) okostelefonok 2019-ben félig-meddig piacéretté váltak sok-sok évnyi kísérletezgetés és méregdrága fejlesztés eredményeként. A mezőny nehézsúlyú bajnokai közül a Samsung nem egészen egy héttel ezelőtt rukkolt elő saját hajlítható okostelefonjával, a Galaxy Folddal, a 2019-es Mobile World Congress nulladik napján pedig a Huawei rántotta le a leplet a hasonló elven felépülő - ám riválisától mégis több szempontból különböző Mate X-ről.

Külső borító

Bár a koncepció alapvetően hasonló, ezúttal nem lehet azt mondani, hogy a két rivális gyártó megoldása - a hagyományos okostelefonoknál megszokott egységes dizájnelv alapján - egymás kiköpött mása lenne. A Huawei Mate X a Samsung Galaxy Foldhoz képest eleve eggyel kevesebb kijelzővel rendelkezik, ami a koreaiak megoldásával ellentétben nem a középen összehajtható "füzet" B2-B3 oldalát, hanem B1-B4 oldalát fedi le. Vagyis összecsukva a telefon mindkét oldalán kijelző van, míg a Samsung esetében csak az egyik oldalra került egy - egyébként a csúcskészülékektől megszokotthoz képest - kis képátlójú panel.

matex_launch

A Mate X egyik oldalán egy 6,6 hüvelykes fő kijelző, míg a hátoldalán egy 6,38 hüvelykes másodlagos kijelző található, a kettőből kinyitva egy meglehetősen szokatlan képarányú, majdnem négyzetes, 8:7,1 -es, 2480x2200 pixeles kijelző áll össze. A pixelszám vertikálisan értelemszerűen minden esetben ugyanaz (2480 pixel), míg a 19,5:9 -es képarányú fő kijelzőhöz horizontálisan 1148, a 25:9 -es arányú másodlagos kijelzőhöz 892 pixel adódik. Bár más méretparamétereket egyelőre nem tett közzé a cég, a kínaiak láthatóan rendkívül büszkék voltak a bejelentés során arra, hogy a Mate X összehajtott vastagsága mindössze 11 milliméter, ami ugyan egy átlagos kialakítású okostelefonhoz képest még mindig vaskos, de kényelmi szempontból egyáltalán nem elhanyagolható, hogy ez a 17 milliméteres Galaxy Fold vastagságának nem egészen kétharmada.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindezt alapvetően három tényező együtthatásának köszönheti a Huawei Mate X: egyrészt a mobil csupán egy összehajtható panelt (nem pedig egy összehajtható és egy fixen épített kijelzőt) tartalmaz, másrészt az elektronika jelentős része - akárcsak a három kamera, a töltőcsatlakozó vagy az ujjlenyomat-azonosítót is tartalmazó bekapcsológomb - egy oldalsó, kiszélesedő blokkba került, ami állítólag extra fogást is kölcsönöz a Mate X-nek kihajtott állapotban. Végül pedig a Falcon Wing nevű, kisebbfajta mérnöki bravúrnak számító, állítólag több mint 100 mechanikus alkatrészt tartalmazó zsanérnak, ami teljesen hézagmentesen záródó paneleket ígér.

mate_x

Az eszköz energiaellátásáról két, összesen 4500 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, amiről ugyan üzemidő szempontjából semmit nem árult el a Huawei, az ugyanakkor kiderült, hogy a telepekbe rendkívül gyorsan belepumpálható a töltés: A továbbfejlesztett SuperCharge technológiának köszönhetően a Huawei hajtogatható mobilja 30 perc alatt feltölthető 85%-os töltöttségre teljesen lemerült állapotból. 

A Mate X természetesen megkapott minden egyéb komponenst, amit egy aktuális csúcskategóriás Huawei készülék megkaphat. Így a gyártó első széthajtható mobiljában ugyanaz a Kirin 980 lapkakészlet dübörög, ami a Mate20 Prót is hajtja, illetve bekerült a burkolat alá a Huawei 5G-s modemje, a Balong 5000, amivel akár a 4,6 Gbps sávszélességű kapcsolat is létesíthető a megfelelő mobilhálózatokon - az eszköz nem mellékesen egy kört ráver a Qualcomm Snapdragon X50 lapkájára.

Van még vele munka

A Huawei első hajtogatható mobiljából a gyártó szerint valamikor az év közepén lehet kereskedelmi termék, mindenesetre a készülék láthatóan egyelőre legalábbis bétaállapotban létezik. A barcelonai kiállításon csak vitrin mögött lehetett megnézni a mobilt, azon szerencsések, akiknek közelebbről is megmutatták (kézbe fogni ekkor sem lehetett), legfeljebb a főképernyőt nézhették meg, a bemutatón beharangozott osztott kijelzős üzemmódokat még nem, ami azt sejteti, hogy a szoftverfejlesztőknek jócskán lesz még dolguk a nyári premierig.

Az idei MWC egyik legélénkebb médiaérdeklődéssel kísért bemutatója mindenesetre előrevetítette, hogy a világ első és második legnagyobb okostelefon-gyártója hogyan képzeli el az évek óta berögzült forma átalakítását, más kérdés, hogy alighanem további éveket kell majd arra várni, hogy a hajlítható kijelzős telefonok megtalálják az utat maguknak a mainstream-be. Az ezt alátámasztó egyik legnyomósabb érv a Mate X fogyasztói ára, amit 2300 euróra, azaz napi árfolyamon átszámolva nagyjából 730-750 ezer forintra lőtt be a gyártó. 

a címlapról