Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 8. 12:57

Jövőre érkezik a Samsung hajtogatható okostelefonja

Fejlesztői konferenciáján villantotta fel a telefont a cég, ahol a Bixbyt is megnyitotta a fejlesztők felé, sőt a TouchWiz utódja, az új One UI felhasználói felület is bemutatkozott.

Évek óta várt bejelentéssel rukkolt elő a Samsung idei fejlesztői konferenciáján:  a vállalat bemutatta első hajlítható kijelzővel szerelt, összehajtható okostelefonját - még ha nem is teljes egészében. A színpadon persze nem csak a sokat pletykált készüléknek jutott hely, a cég új felhasználói felülete is bemutatkozott, illetve virtuális asszisztense, a Bixby háza táján is jöttek újdonságok, melyek közül a legfontosabb, hogy azt a cég végre minden érdeklődő fejlesztő számára megnyitja.

samfold03

De kezdjük az összehajtható telefonnal, a gyártó lekapcsolt színpadvilágítás mellett, látszólag elég masszív tokba bújtatva mutatta be az eszközt, így annak végleges formaterve továbbra is ismeretlen, a lényeg azonban így is kiderül: a telefonra két kijelző került, a méretes hajlékony panel a telefont félbehajtva annak belsejébe kerül, ilyenkor egy kisebb, külső kijelzőn folytatható az eszköz használata, mezei okostelefonként. A nagyobb, táblagép üzemmódban használatos "Infinity Flex Display" panel 7,3 hüvelykes, ezen a cég szerint párhuzamosan három alkalmazás futtatható, "multi active window" üzemmódban.

samfold02

A hajlítható OLED panel értelemszerűen nem hagyományos üvegborítást visel, arra egy "fejlett kompozit-polimer" bevonat kerül, amely a gyártó szerint "több százezer" nyitást-csukást is problémamentesen átvészel - hogy a hajtogatást a telefon mennyi ideig bírja gyűrődés nélkül kulcskérdés lesz a készülék élettartamát illetően. Avi Greengat a Globaldata elemzőjének tweetje szerint egyébként a nagy panel 4,2:3-as képarányt kap, 1536x2152 pixel felbontással, az előlapi kijelző pedig a mai trendekhez képest kifejezetten apró, 4,58 hüvelykes lesz, 840x1960 pixellel és a szokottnál is nyújtottabb, 21:9-es képaránnyal.

samfold01

A Samsung ennél többet egyelőre nem közölt a pletykák szerint "Galaxy F" névre hallgató modellről, az viszont tudható, hogy a fejlesztés során szorosan együtt dolgozott a Google-lel, amely saját fejlesztői konferenciáján már be is jelentette a támogatást az összehajtható okostelefonokhoz. Az új "Foldables" készülékkategória mindjárt kétféle eszközkoncepciót is támogat: egyrészt a fentebb említett, két kijelzővel szerelt modelleket, másrészt pedig azokat az eszközöket, amelyeken egyetlen hajlítható panel található, amely a telefont félbehajtva annak külsejére kerül.

googfold

Az eszközökre a cég a "screen continuity" néven érkező megoldással igazgatná rá az Androidot. Ennek segítségével összehajtáskor vagy kinyitáskor a tartalmak akár használat közben is automatikusan igazodnak az éppen használatba vett panel méretéhez, az egy kijelzővel szerelt hajtogatható modellek esetében félbehajtás közben az appok tetszetős animációval rendeződnek át a képernyő egyik felére. Blogposztjában a Google azt is elejtette, hogy a Samsung hajtogatható készüléke jövőre érkezik - és hogy több androidos gyártótól is számíthatunk hasonló modellekre. Erről egyébként már korábban is hallhattunk pletykákat, egyebek mellett a Huawei és az LG háza tájáról is, a Lenovo pedig két éve demózott is hasonló prototípust. A Samsung egyébként bejelentése szerint "hónapokon belül" kezdi a hajlítható panelek sorozatgyártását.

Viszlát TouchWiz!

A hajlékony kijelzők mellett a konferencián az azokon megjelenő tartalmak új köntösének is kiemelt hely jutott, a Samsung újrarajzolta az Android fölé húzott felhasználói felületét. Az eddig TouchWiz néven ismert UI, amely főleg a kezdeti időszakban nem volt a felhasználók szíve csücske, mára sokat fejlődött, letisztultabb lett és az erőforrásokkal is ügyesebben gazdálkodik, ugyanakkor az első évek rossz PR-jét nem sikerült teljesen levetkőznie. A gyártó ezért most új brand, a Samsung One UI név alá költözteti az átrajzolt felhasználói felületet.

oneui

A One UI fontos változásokat hoz, kezdve azzal, hogy a lényegesebb tartalmakat igyekszik a telefon alsó részére sűríteni, hogy egyszerűbbé tegye az egykezes használatot - ennek megfelelően a különböző felugró menük is a telefon alján jelennek meg, nem pedig középen. Ugyancsak érdekes újítás, hogy a felület színsémája a készülékház színéhez igazodik majd, továbbá a cég a Night Mode-ot is bevezeti, amely bekapcsolva fekete hátteret húz a rendszer, illetve a Samsung saját alkalmazásai mögé. Ez nem csak az esti használatnál jöhet jól, de a cég által használat AMOLED paneleknek hála a fogyasztás is csökkenthető vele. Az érdeklődők Android 9-re építő nyílt bétában már kipróbálhatják a One UI-t, a Samsung ígérete szerint pedig jövő nyáron a Galaxy S9 széria, illetve a Note9 is Android 9-re frissül, már One UI-jal a fedélzeten.

Kitárja karjait a Bixby

Hamarosan a Bixby is jobb esélyekkel szállhat versenybe a virtuális asszisztensek piacán, amelyet jelenleg az Amazon tart uralma alatt (nyomában a Google-lel). A Samsung ügyvezető alelnöke, Eui-Suk Chung a konferencián bejelentette, a cég külső fejlesztők számára is megnyitja a platformot, így rövidesen bárki fejleszthet hangalapú appokat az asszisztenshez. Ehhez a vállalat egy fejlesztőkészlettel is készült, a Bixby Developer Studio néven, illetve egy Bixby Marketplace névre hallgató alkalmazásbolt indítását is ígéri. A vállalat emellett most is hangsúlyozta, az asszisztenst a legkülönbözőbb eszközökre igyekszik eljuttatni, az okostelefonoktól az okostévéken át a háztartási gépekig (ahogy azt az Amazon példáján is láthattuk), továbbá a támogatott nyelvek listáját is bővíti - sajnos ehhez a cég pontos határidőt nem fűzött, mindössze annyit tudni, a német, francia, olasz, spanyol és brit-angol nyelvek támogatása a következő hónapokban várható. Az okostévékhez dedikált vezérlő API-t is kapnak a fejlesztők, a Media Control API mellé már a Netflix, az HBO Now, a Spotify és a Hulu is beállt partnerként.

bixbyll

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cég a különböző AI megoldásokra egyébként a következő időszakban nagy hangsúlyt fektet majd, Chung szerint 2020-ig nem kevesebb mint 22 milliárd dollár tervez a cég befektetni a területen, az időszak alatt ezer új mesterségesintelligencia-szakértőt vesz majd fel, továbbá minden új készülékét felszereli online kapcsolattal és Bixby-integrációval is.

A Bixby terjedésének a vállalat SmartThings IoT platformja is lökést adhat, amely ugyancsak támogatja az asszisztenst - a platform most egy komolyabb eszköztárat is kap, a SmartThings Developer Workspace formájában. A megoldás olyan eszközöket tartalmaz, mint a felhős kapcsolatot biztosító SmartThings Cloud Connector vagy a platformot támogató okosotthon-központokhoz szánt Hub Connector. Az új készülékek mellett a létező, felhős háttérre, vagy akár Zigbee vagy Z-Wave kommunikációs szabványokra építő eszközök is integrálhatók a platformba.

Az asszisztens, vagy ahogy a Samsung emlegeti "skálázható AI platform" számára kulcsfontosságú a nyitás a külső fejlesztők felé, akik alkalmazásaikkal jócskán kiterjeszthetik annak fegyvertárát - persze ehhez a fejlesztők számára is vonzóbbá kell tenni a platformot, amihez első körben a támogatott eszközök és nyelvek kiterjesztésére lesz szükség. Ráadásul mindezt a lehető leggyorsabban, az Amazon, illetve a Google ugyanis tempósan szívja fel a virtuális asszisztensekkel szemező új felhasználókat, akiket sokkal nehezebb lesz a Samsungnak megszerezni, ha azok egyszer már letették a voksukat egy másik gyártó ökoszisztémája mellett.

a címlapról