Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 20. 13:00

Megnyitotta banki API-jait az MKB

Élesítette nyílt platformját az MKB Bank, a fejlesztők már lecsaphatnak a banki adatvagyonra.

Megnyíltak az MKB Bank API-jai: a pénzintézet bejelentette, február 7-ével élesítette nyílt banki platformját, a PSD2 EU-s direktívának megfelelően. A fintech cégeknek így már lehetőségük van munkához látni az MKB rendszerével és szolgáltatásaikat a bank ügyfelei számára is elérhetővé tenni, biztonságos keretek között.

A bank a nyílt platformot a hazai FintechBlocksszal együttműködve hozta létre. A magyar startup, amelynek csapata az elmúlt években egy sor díjat bezsebelt, a FintechBlocksszal a különböző banki API-kat hozza közös nevezőre: leveszi a hosszas egyenkénti integráció terhét a területen próbálkozók válláról és egy köztes réteget képezni a banki API-k és a külső felektől származó pénzügyi szolgáltatások között. A megoldás ezzel egyetlen lépésre redukálja az egyébként hosszas beépülési feladatokat. A koncepció a bankok és az ügyféladatokra vadászó fintech startupok számára is előnyös, miután mindkettőnek megspórol egy sor feladatot, és kvázi közvetlen elérést ad az ökoszisztéma teljes másik oldala felé. A csapat nevéhez fűződök egyébként a Wyze PFM megoldás és az Aggreg8.io banki adataggregátor is.

mkbill

Az eltérő API-k problémáján egyébként már több szervezet is dolgozik, többek között a Berlin Group, illetve az Open Banking Implementation Entity munkacsoportok is létrehozták már saját javaslataikat az API-k szabványosítására, ezek az Európai Biztottság Fintech Akcióterve alapján az idei év második negyedében kerülhetnek nyilvánosságra. Az MKB a FintechBlocksszal való együttműködéssel egyelőre letudta ezt a problémát, persze kérdés, hogy ha jövőben megjelennek kötelezően követendő API-szabványok, azt elég lesz-e a pénzintézeteknek egy a hazai startupéhoz hasonló megoldással áthidalni, vagy házon belül kell átrajzolniuk API-jaikat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az MKB bank mindenesetre közleménye szerint az elmúlt időszakban már többször is sikeresen tesztelte saját nyílt banki platformját, amelyre már 2017-ben az MKB Fintech Akadémián részt vevő startupokat is ráeresztette, azaz összesen mintegy 150 fejlesztőt, de tavaly a Fintech Hackathon keretében is készültek a rendszerre támaszkodó megoldások. A nyílt platformnak is megágyazó, az Oracle FlexCube-ra építő új háttérrendszerét a bank tavaly júliusban állította élesben is munkába, némileg göröngyös rajt után.

A pénzintézet még időben van, a nyílt banki API-kra, valamint az erős ügyfél-hitelesítésre (Strong Customer Authentication - SCA) vaonatkozó EU-s direktíva szerint ugyanis legkésőbb 2019. március 14-ig kell a pénzintézeteknek rendszereikhez hozzáférést biztosítaniuk a külső fejlesztők számára, hogy azok elkezdhessék tesztelni megoldásaikat a rendszereken - ez persze már így is jócskán elhalasztott határidő, az eredeti, 2018 elejére kitűzött dátumot a felelős szabályozók nem meglepő módon kénytelenek voltak egy évvel kitolni. A márciusi időpont pedig még így is csak "puha" határidő, ahogy azt a FintechZone is írja, az API-k kötelező, éles megnyitásának határideje 2019. szeptember 14.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról