Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Egy hétre lekapcsolják az MKB-t

Hlács Ferenc, 2018. május 31. 16:47

A korszerűsítés sok előnyt hoz majd a banknak - egy szűk hétig viszont ne akarjunk ügyet intézni, a bankfiókok július első hetének egy részében zárva lesznek majd az átállás miatt.

Hamarosan elrajtol az MKB digitális átállása, a pénzintézet néhány héten belül mintegy két és fél éves projekt végére tesz pontot, amellyel leváltja IT alaprendszerét. A bank új digitális háttere, azaz a leváltott alaprendszer és teljes IT architektúra várhatóan július elején áll csatasorba, attól a pénzintézet gyorsabb, kényelmesebb, transzparenesebb bankolást ígér ügyfeleinek. A rendszer emellett megfelel a PSD2 direktíva által lefektetett követelményeknek, illetve komoly lépés az Open Banking, azaz a banki adatvagyonhoz hozzáférést biztosító API-k élesítése felé - utóbbira egyébként jelen állás szerint jövő március 14-ig van idejük a pénzintézeteknek.

Ahogy az átállást bejelentő sajtótájékoztatón Hetényi Márk, az MKB digitális stratégiáért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, a bank új háttérinfrastruktúrája a termékfejlesztést, új funkciók bevezetését, illetve a külső partnerekkel való együttműködést is egyszerűbbé, gördülékenyebbé teszi majd. Ez utóbbi az MKB-nál különösen fontos szempont, hiszen a pénzintézet már második fintech inkubátorprogramjában terelgeti az ígéretesnek ítélt fintech startupokat. A bank jelenleg 14 csapattal dolgozik együtt, amelyek termékei a későbbiekben saját portfóliójában is kiköthetnek.

mkbill

A projektet, amely nem csak szoftveroldalon, de hardvertéren is jelent frissítést és eszközcserét, a bank eredetileg egy év alatt tervezte lezongorázni, ez ugyanakkor túlzottan ambiciózus célkitűzésnek bizonyult. A folyamatot elsősorban a hosszadalmas tesztelési folyamatok tolták ki, az MKB ugyanis az új rendszert és architektúrát mintegy 14 ezer teszteseten pörgette végig, hogy az a végfelhasználók, az ügyfelek számára legalább a megelőző rendszerhez hasonló élményt kínáljon. A bank emellett nemzetközi szakértőkkel és etikus hackerekkel nézte végig az új alaprendszert sebezhetőségek után kutatva, illetve javítva az esetlegesen felbukkanó hibákat. Az új rendszert egyébként az Oracle szállítja az MKB-nak, a pénzintézet a cég FlexCube termékére áll át, amely világszerte 800 bankban működik. A szoftvert az eredeti, 2016-os közlemény szerint Exadatákon futtatja majd az MKB.

Az átálláson a bank közel háromszáz alkalmazottja dolgozott, az pedig ígérete szerint már a rajttól több komoly előnyt is hoz majd: az MKB tervei szerint 15 perc alatt tud majd új lakossági bankszámlát nyitni, fél óra alatt képes lesz elbírálni és folyósítani a lakossági ügyfelek fedezetlen hitel-igényléseit, 9 nap alatt pedig a lakossági jelzáloghitel-igényléseket is bírálja-folyósítja majd. A hitelbírálat lépesei pedig a lakossági ügyfelek részére is transzparenssé, digitálisan követhetővé válnak. Az MKB mindezek mellett lehetővé teszi majd a digitálisan hitelesített dokumentumokon a biometrikus aláírást bankfiókjaiban.

A bank ügyfeleit már tájékoztatta a várható átállásról, illetve hogy a folyamatnak ügyféloldalon pontosan milyen következményei lesznek. Az átállás június 29. pénteken este kezdődik és a tervek szerint szűk egy héttel később, július 5. reggel zárul majd le. A köztes időszakban, azaz várhatóan június 29. péntek 15:00 órától egészen július 4-ig az MKB bankfiókjai zárva tartanak majd, bankkártyával ugyanakkor továbbra is lehetőség lesz fizetésre, illetve ATM-ből készpénz-felvételre is. A bankkártyával nem rendelkező ügyfeleknek ugyanakkor érdemes még június 29. előtt felkeresni valamelyik bankfiókot, ha a következő héten készpénzre lesz szüksége.

Az időszakban banki ügyintézésre tehát értelemszerűen nem lesz mód, továbbá a háttérrendszer csere miatt erre az időre az MKB NetBANKár, TeleBankár, illetve az MKB Mobilalkalmazás szolgáltatás is leáll majd, azokba belépni június 29. 17:45-ig lesz lehetőség. A cég az átállásról annak rajtja előtt 15 nappal két országos napilapban is tájékoztat majd, weboldalán pedig már most részletes tájékoztatót tett közzé a folyamatról. Noha utóbbi felületen az áll, a változással az MKB egyes szolgáltatásai megszűnnek, a sajtótájékoztatón Kovács Larissza, a bank digitális ügyfélélményért felelős igazgatója igyekezett kiemelni, hogy ez valójában bizonyos (egyelőre konkrétan nem említett) alfunkciókra vonatkozik, nem teljes szolgáltatásokra. A felhasználók a fentebb sorolt alkalmazásokban csak minimális változásokat érzékelnek majd, illetve semmilyen plusz teendőjük nem lesz, az átállás lezárultát követően változatlanul használhatják majd az appokat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.