:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 31. 16:47

Egy hétre lekapcsolják az MKB-t

A korszerűsítés sok előnyt hoz majd a banknak - egy szűk hétig viszont ne akarjunk ügyet intézni, a bankfiókok július első hetének egy részében zárva lesznek majd az átállás miatt.

Hamarosan elrajtol az MKB digitális átállása, a pénzintézet néhány héten belül mintegy két és fél éves projekt végére tesz pontot, amellyel leváltja IT alaprendszerét. A bank új digitális háttere, azaz a leváltott alaprendszer és teljes IT architektúra várhatóan július elején áll csatasorba, attól a pénzintézet gyorsabb, kényelmesebb, transzparenesebb bankolást ígér ügyfeleinek. A rendszer emellett megfelel a PSD2 direktíva által lefektetett követelményeknek, illetve komoly lépés az Open Banking, azaz a banki adatvagyonhoz hozzáférést biztosító API-k élesítése felé - utóbbira egyébként jelen állás szerint jövő március 14-ig van idejük a pénzintézeteknek.

Ahogy az átállást bejelentő sajtótájékoztatón Hetényi Márk, az MKB digitális stratégiáért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, a bank új háttérinfrastruktúrája a termékfejlesztést, új funkciók bevezetését, illetve a külső partnerekkel való együttműködést is egyszerűbbé, gördülékenyebbé teszi majd. Ez utóbbi az MKB-nál különösen fontos szempont, hiszen a pénzintézet már második fintech inkubátorprogramjában terelgeti az ígéretesnek ítélt fintech startupokat. A bank jelenleg 14 csapattal dolgozik együtt, amelyek termékei a későbbiekben saját portfóliójában is kiköthetnek.

mkbill

A projektet, amely nem csak szoftveroldalon, de hardvertéren is jelent frissítést és eszközcserét, a bank eredetileg egy év alatt tervezte lezongorázni, ez ugyanakkor túlzottan ambiciózus célkitűzésnek bizonyult. A folyamatot elsősorban a hosszadalmas tesztelési folyamatok tolták ki, az MKB ugyanis az új rendszert és architektúrát mintegy 14 ezer teszteseten pörgette végig, hogy az a végfelhasználók, az ügyfelek számára legalább a megelőző rendszerhez hasonló élményt kínáljon. A bank emellett nemzetközi szakértőkkel és etikus hackerekkel nézte végig az új alaprendszert sebezhetőségek után kutatva, illetve javítva az esetlegesen felbukkanó hibákat. Az új rendszert egyébként az Oracle szállítja az MKB-nak, a pénzintézet a cég FlexCube termékére áll át, amely világszerte 800 bankban működik. A szoftvert az eredeti, 2016-os közlemény szerint Exadatákon futtatja majd az MKB.

Az átálláson a bank közel háromszáz alkalmazottja dolgozott, az pedig ígérete szerint már a rajttól több komoly előnyt is hoz majd: az MKB tervei szerint 15 perc alatt tud majd új lakossági bankszámlát nyitni, fél óra alatt képes lesz elbírálni és folyósítani a lakossági ügyfelek fedezetlen hitel-igényléseit, 9 nap alatt pedig a lakossági jelzáloghitel-igényléseket is bírálja-folyósítja majd. A hitelbírálat lépesei pedig a lakossági ügyfelek részére is transzparenssé, digitálisan követhetővé válnak. Az MKB mindezek mellett lehetővé teszi majd a digitálisan hitelesített dokumentumokon a biometrikus aláírást bankfiókjaiban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A bank ügyfeleit már tájékoztatta a várható átállásról, illetve hogy a folyamatnak ügyféloldalon pontosan milyen következményei lesznek. Az átállás június 29. pénteken este kezdődik és a tervek szerint szűk egy héttel később, július 5. reggel zárul majd le. A köztes időszakban, azaz várhatóan június 29. péntek 15:00 órától egészen július 4-ig az MKB bankfiókjai zárva tartanak majd, bankkártyával ugyanakkor továbbra is lehetőség lesz fizetésre, illetve ATM-ből készpénz-felvételre is. A bankkártyával nem rendelkező ügyfeleknek ugyanakkor érdemes még június 29. előtt felkeresni valamelyik bankfiókot, ha a következő héten készpénzre lesz szüksége.

Az időszakban banki ügyintézésre tehát értelemszerűen nem lesz mód, továbbá a háttérrendszer csere miatt erre az időre az MKB NetBANKár, TeleBankár, illetve az MKB Mobilalkalmazás szolgáltatás is leáll majd, azokba belépni június 29. 17:45-ig lesz lehetőség. A cég az átállásról annak rajtja előtt 15 nappal két országos napilapban is tájékoztat majd, weboldalán pedig már most részletes tájékoztatót tett közzé a folyamatról. Noha utóbbi felületen az áll, a változással az MKB egyes szolgáltatásai megszűnnek, a sajtótájékoztatón Kovács Larissza, a bank digitális ügyfélélményért felelős igazgatója igyekezett kiemelni, hogy ez valójában bizonyos (egyelőre konkrétan nem említett) alfunkciókra vonatkozik, nem teljes szolgáltatásokra. A felhasználók a fentebb sorolt alkalmazásokban csak minimális változásokat érzékelnek majd, illetve semmilyen plusz teendőjük nem lesz, az átállás lezárultát követően változatlanul használhatják majd az appokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.