Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 27. 10:36

Itt a proptech-biblia első könyve

A Lechner Tudásközpont négyrészes kiadványának első kötete már ingyenesen letölthető.

Az ingatlanpiac digitalizációja lehet a fintech után a következő nagy hullám, amely az IT szakma előtt új lehetőségek tömkelegét nyitja meg, a proptech néven is emlegetett trendet már korábban is körbejártuk, sőt, egy komplett konferencián igyekeztünk azt közelebbről is megismerni. A szegmenst számtalan irányból meg lehet közelíteni, rengeteg technológia van, amelyből a digitalizációval régiónkban még barátkozó iparág profitálhat, az egyik legfontosabb alappillérét azonban egyértelműen a BIM (Building Information Model) adja, amelyhez most a Lechner Tudásközpont egy nemzetközi viszonylatban is hiánypótló, ingyenesen letölthető kézikönyvet tett közzé.

Egy hasonló útmutató már csak azért is hasznos lehet, mert a BIM jelentése mára igen szerteágazó lett, az utalhat az épületinformációs modellezésre mint tevékenységre, de azokra a BIM-modell alapú építőipari folyamatokra és módszertanokra is, melyeket összefoglalóan épületinformációs menedzsmentnek nevezünk. A frissen megjelent kiadvány egy négyrészes sorozat első kötete, amely mintegy 80 kapcsolódó fogalom definícióját és a technológia 25 alkalmazási lehetőségét is tartalmazza, illetve bemutatja a BIM szerepét az épületek teljes életciklusán keresztül.

bimill

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A pontos definíciók kijelölése a szegmensben rendkívül fontos, hiszen a BIM térhódítása nem csak nemzetközi szinten, de Magyarországon is egyre tempósabb. A szemléletformáló BIM-kötet az alapvető kifejezések között bemutatja a BIM-dimenziókat, a tervezés és kivitelezés folyamatát lefedő klasszifikációs rendszereket, illetve olyan, a modellelemek tartalmával kapcsolatos fogalmakat definiál, mint például a modellek részletességét és információtartalmát szabályozó LOD (Level Of Development) és LOI (Level Of Information) értékek.

A kézikönyv elkészítéséhez ISO-szabványokat és 12 ország – többek között ausztrál, angol és amerikai – szabványát, irányelveit elemezték a 3D Építésügyi Módszertani Osztály szakértői, akik a szakirodalom mellett hazai és külföldi szakértők személyes tapasztalatait is felhasználták a kiadványhoz. A BIM-kézikönyv sorozat célja a tájékoztatás mellett egy széleskörű párbeszéd elindítása a gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek és a szakmai szervezetek (pl. MABIM, MÉK, MMK) bevonásával. A Tudásközpont szakértői az első kiadás bővítését és aktualizálását a hazai gyakorlati igények figyelembevételével, illetve a nemzetközi és magyarországi szabványosítási folyamatok eredményeinek felhasználásával végzik a jövőben, illetve nyitottak a konstruktív javaslatokra és észrevételekre is, amelyeket emailben várnak. Az első BIM-kézikönyv tehát ingyenesen letölthető a Lechner Tudásközpont weboldaláról.

Eközben már a sorozat második része is készül, az Épületinformációs Modellezés a gyakorlatban címmel megjelenő kiadvány modell-előállítási és módszertani útmutatót, a BIM-es projektek során használandó sablonokat és újabb definíciókat tartalmaz majd. A Műszaki leírás a BIM-alapú alkalmazásfejlesztéshez című harmadik kötet az informatikai fejlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, a negyedik pedig a nemzetközi és honosított BIM szabványok összefoglalását fogja tartalmazni a magyar építésügyi folyamatokhoz kapcsolódó kiegészítésekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról