Szerző: Asztalos Olivér

2018. április 16. 12:16

A Dell és a HP nem kér az Nvidia vitatott partnerprogramjából

A három nagy PC-gyártó ellenáll az Nvidia vitatott partnerprogramjának, legalábbis egyelőre. Ezzel szemben a nagy komponensgyártók aláírták a szerződést, amely jó eséllyel tovább rontja az AMD esélyeit, illetve pozícióját.

Tovább folytatja az Nvidia újonnan indított GPP (GeForce Partner Program) kezdeményezése körüli feltárást Kyle Bennett, a HardOCP magazin tulajdonosa és főszerkesztője. Az újságíró kiderítette, hogy a nagy PC-gyártók, név szerint a Dell és a HP nem kért az Nvidia ajánlatából, így az Omen és Alienware almárkák alatt megjelenő rendszerekbe továbbra is kerülhetnek majd Radeon (vagy később akár Intel) diszkrét grafikus adapterek. Bennett szerint a két nagy amerikai cég mellett az épp második helyen álló Lenovót sem sikerült (még) megpuhítani az Nvidiának, így a Legion márkanevű gépeket továbbra is Radeon GPU-kkal árusítja a kínai gyártó.

Ezzel szemben a nagy komponensgyártók, vagyis név szerint az Asus, a Gigabyte, illetve az MSI már aláírta a vitatott partnerprogrami megállapodást. Ennek egyik következménye, hogy a trió legnagyobb szereplőjének számító Asus már készíti a Radeonok számára dedikált gamer almárkát. Bő egy héttel ezelőtti hírek szerint az AMD GPU-it hamarosan már csak AREZ néven lehet megvásárolni a tajvani gyártó kínálatából, a bő tíz éves, jól bejáratott ROG (Republic of Gamers) exkluzivitását pedig megkapják a GeForce-ok. Mindez kellemetlenül érinthető az épp amúgy sem jó formában lévő Radeonok népszerűségét, az AREZ ugyanis jó darabig ismeretlenül cseng majd a piacon, illetve az sem valószínű, hogy a fő vásárlóközönségnek számító játékosok fejében nem csak egy lesajnált, másodvonalbeli brandként fog rögzülni az új név.

arez

Arról egyelőre nincs hír, hogy az AMD készül-e bármilyen jogi lépéssel konkurensével szemben. Az Nvidia partnerprogramja ugyanis több szempontból is vitatható, egyesek szerint a GPP versenyellenes eszközöket testesít meg. Ahogy korábban írtuk, a gyártóknak címzett anyagi és egyéb erőforrásokért cserébe egyetlen, de súlyos dolgot kér a chiptervező: exkluzivitást a gyártók prémium gamer márkáihoz. Ez a már példaként felhozott Asus esetében annyit tesz, hogy a cég prémium gamer márkáját takaró, jól bejáratott, felsőházat reprezentáló ROG (Republic of Gamers) márkajelzés alatt csak és kizárólag Nvidia GPU-val szerelt videokártyák és PC-k kerülhetnének piacra. Ezzel a szerződés gyakorlatilag teljesen kizárja a Radeonok, illetve a közelmúltban megjelent Intel-AMD hibrid használatát, azokhoz egy új almárkát kell felépíteni, kvázi nulláról.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyes vélemények szerint ez negatív hatást gyakorolhat a piacra (köztük az Nvidia versenytársaira - az AMD-re és részben az Intelre), ronthatja a vásárlók választási lehetőségeit, nem utolsó sorban pedig hosszabb távon a technológiai fejlődés tempóját is visszavetheti. Kyle Bennett szerint a GPP piacot potenciálisan érintő negatív hatásait az általa megkérdezett, anonimitásba burkolózó gyártók mindegyike látni véli. A szóban forgó szereplők egyhangú véleménye, hogy a program jelen formájában valószínűleg illegális, az ugyanis korlátozza a választási lehetőségeket, melynek hatásait a konkurensek (jelen esetben leginkább az AMD) kétség kívül megérzik majd.

a címlapról