:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. április 16. 12:16

A Dell és a HP nem kér az Nvidia vitatott partnerprogramjából

A három nagy PC-gyártó ellenáll az Nvidia vitatott partnerprogramjának, legalábbis egyelőre. Ezzel szemben a nagy komponensgyártók aláírták a szerződést, amely jó eséllyel tovább rontja az AMD esélyeit, illetve pozícióját.

Tovább folytatja az Nvidia újonnan indított GPP (GeForce Partner Program) kezdeményezése körüli feltárást Kyle Bennett, a HardOCP magazin tulajdonosa és főszerkesztője. Az újságíró kiderítette, hogy a nagy PC-gyártók, név szerint a Dell és a HP nem kért az Nvidia ajánlatából, így az Omen és Alienware almárkák alatt megjelenő rendszerekbe továbbra is kerülhetnek majd Radeon (vagy később akár Intel) diszkrét grafikus adapterek. Bennett szerint a két nagy amerikai cég mellett az épp második helyen álló Lenovót sem sikerült (még) megpuhítani az Nvidiának, így a Legion márkanevű gépeket továbbra is Radeon GPU-kkal árusítja a kínai gyártó.

Ezzel szemben a nagy komponensgyártók, vagyis név szerint az Asus, a Gigabyte, illetve az MSI már aláírta a vitatott partnerprogrami megállapodást. Ennek egyik következménye, hogy a trió legnagyobb szereplőjének számító Asus már készíti a Radeonok számára dedikált gamer almárkát. Bő egy héttel ezelőtti hírek szerint az AMD GPU-it hamarosan már csak AREZ néven lehet megvásárolni a tajvani gyártó kínálatából, a bő tíz éves, jól bejáratott ROG (Republic of Gamers) exkluzivitását pedig megkapják a GeForce-ok. Mindez kellemetlenül érinthető az épp amúgy sem jó formában lévő Radeonok népszerűségét, az AREZ ugyanis jó darabig ismeretlenül cseng majd a piacon, illetve az sem valószínű, hogy a fő vásárlóközönségnek számító játékosok fejében nem csak egy lesajnált, másodvonalbeli brandként fog rögzülni az új név.

arez

Arról egyelőre nincs hír, hogy az AMD készül-e bármilyen jogi lépéssel konkurensével szemben. Az Nvidia partnerprogramja ugyanis több szempontból is vitatható, egyesek szerint a GPP versenyellenes eszközöket testesít meg. Ahogy korábban írtuk, a gyártóknak címzett anyagi és egyéb erőforrásokért cserébe egyetlen, de súlyos dolgot kér a chiptervező: exkluzivitást a gyártók prémium gamer márkáihoz. Ez a már példaként felhozott Asus esetében annyit tesz, hogy a cég prémium gamer márkáját takaró, jól bejáratott, felsőházat reprezentáló ROG (Republic of Gamers) márkajelzés alatt csak és kizárólag Nvidia GPU-val szerelt videokártyák és PC-k kerülhetnének piacra. Ezzel a szerződés gyakorlatilag teljesen kizárja a Radeonok, illetve a közelmúltban megjelent Intel-AMD hibrid használatát, azokhoz egy új almárkát kell felépíteni, kvázi nulláról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyes vélemények szerint ez negatív hatást gyakorolhat a piacra (köztük az Nvidia versenytársaira - az AMD-re és részben az Intelre), ronthatja a vásárlók választási lehetőségeit, nem utolsó sorban pedig hosszabb távon a technológiai fejlődés tempóját is visszavetheti. Kyle Bennett szerint a GPP piacot potenciálisan érintő negatív hatásait az általa megkérdezett, anonimitásba burkolózó gyártók mindegyike látni véli. A szóban forgó szereplők egyhangú véleménye, hogy a program jelen formájában valószínűleg illegális, az ugyanis korlátozza a választási lehetőségeket, melynek hatásait a konkurensek (jelen esetben leginkább az AMD) kétség kívül megérzik majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.