Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Hazánkba is megérkezett a Samsung ultraszéles monitora

Asztalos Olivér, 2017. szeptember 21. 15:20

A dél-koreaiak monitora két kijelzőt is képes helyettesíteni a köztük húzódó káva, rés nélkül.

Immár hazánkban is megvásárolható a Samsung két (vagy akár három) monitort is helyettesíteni képes, 32:9-es képarányú megjelenítője. A hatalmas, 49 colos képátlójú ultraszéles C49HG90 a játékosok álma lehet, azzal ugyanis egészen újszerű élményt nyújtanak a szimulátorok vagy az FPS-ek (first-person shooter). A több szempontból is rendhagyó monitorért ugyanakkor igen mélyen a zsebekbe kell nyúlni, a megjelenítő kezdőárát ugyanis bruttó 450 000 forintban határozta meg a Samsung, ám egy akció keretein belül már 400 000 forintért is meg lehet vásárolni a készüléket.

A C49HG90 típusjelzésű monitor egyik különlegessége, hogy abba Quantum Dot VA panel került, amelynek felbontása 3840x1080 (84,4 PPI). Ennek előnye, hogy a megjelenítő meghajtásához nem feltétlenül szükséges több százezer forintos videokártya, viszont közelebbről nézve már jól láthatóak az egyes pixelek. A Samsung bemutatóján tapasztaltak alapján a panel bőven elbírna egy nagyobb, például 5120x1440-es felbontást a hatalmas panel, ám ez, a 4K felbontáshoz közeli pixelszámot jelentő felbontás már egy legalább 160 000 forintos videokártyát kívánna meg.

A méretes panel amúgy nem csak széles, hanem az immerzívebb játékélmény érdekében ívelt is (1800R). A panelhez természetesen LED háttérvilágítás is párosul, a gyártó szerint a felső kategóriás UHD tévéinél is alkalmazott megoldásról van szó, amely a fényerőt tekinthet 600 cd/m2 csúcsértéket ígér. Az eszköz továbbá a DCI-P3 színtartomány megjelenítését, illetve az sRGB-nél nagyobb tartományokat is támogatja, ezzel együtt pedig a HDR támogatás is megoldott. Az eszközön egy teljes méretű és egy Mini DisplayPort aljzatot, illetve két HDMI csatlakozót is találunk, emellett egy USB-A HUB is került rá, két porttal. A monstrum egyébként 1 milliszekundumos válaszidőt (MPRT-vel) és 144 hertzes frissítési gyakoriságot produkál, igaz előbbi kiaknázásakor le kell mondani a már korábban ecsetelt FreeSync 2 technológia aktiválásáról.

A 32:9-es kialakítás kifejezetten merész lépés a Samsung részéről. Míg a 21:9-es megoldások egyre gyakoribbak és népszerűbbek, ezzel az ultra-ultraszéles elrendezéssel más gyártók még nem próbálkoztak. Hogy érezhetők legyenek a monitor méretei, az közel 1,2 méter széles, és az 1800R-es hajlítottsággal a paneltől 1,8 méterre állva is mintegy 37 fokos látószöget biztosít, asztalnál ülve pedig széltében az egész látómezőt betölti. A cég sajtórendezvényén tapasztaltak alapján kifejezetten jó élményt nyújtott FPS játék mellett a monitor, ugyanakkor egyelőre csak néhány tucat játék támogatja a szinte teljesen újnak tekinthető 3840x1080-as felbontást. Ezért most sem érdemes elkapkodni a vásárlást, amit az is erősít, hogy vélhetően pár hónap múlva olcsóbban lehet majd hozzájutni az egyelőre igencsak borsos árú monitorhoz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.