Szerző: Hlács Ferenc

2017. május 4. 11:35

Már az MKB ügyfelei is fizethetnek NFC-vel

Szépen gyarapszik a hazai mobilfizetési paletta, felkerült a Play Store-ba a hónapok óta emlegetett MKB Pay. Az NFC-t használó szolgáltatást az MKB ügyfelei akár párhuzamosan több eszközön is használhatják.

Nem verte nagy dobra egyérintéses mobilfizetési szolgáltatásának rajtját az MKB, az NFC-s fizetést lehetővé tevő MKB Pay alkalmazás néhány nappal ezelőtt, különösebb felhajtás nélkül élesedett a Play Store-ban, éppen megelőzve a Telenor tegnap bejelentett, hasonló MobilPass szolgáltatását. Az app érkezéséről persze már egy ideje tudni lehetett, ennek kapcsán Hetényi Márk, a lakossági és digitális üzletágának vezérigazgató-helyettese már februárban, a FinTechRadar konferenciáján is lényegében kész tények elé állította a közönséget, illetve a nemrég zajlott FintechShow-n is ott feszült az MKB Pay-es molinó.

Most viszont már nem csak a mézesmadzagot húzza az ügyfelek előtt a pénzintézet, a mobilfizetési alkalmazást már bárki letöltheti a Play Store-ból. A szolgáltatás HCE-alapú, így nem igényel speciális SIM-kártyát, netán plusz ügyintézést a bankfiókokban, az app telepítése és a regisztráció után a kért adatok bepötyögésével azonnal regisztrálhatók a felhasználó bankkártyái - egy kártya akár három készüléken is virtualizálható. Ahogy a hasonló termékeknél megszokhattuk, a fizetéshez itt sincs szükség aktív internetkapcsolatra, anélkül is gond nélkül lebonyolítható.

Az MKB Pay igénybevételéhez tehát az appon túl csak egy androidos okostelefonra van szükség (más platformokat a szoftver nem támogat), amely rajta van a MasterCard által jóváhagyott mobileszközök listáján - szerencsére elég hosszú lajtromról van szó. Azt is érdemes észben tartani, hogy a virtuális kártyák lejárata a virtualizációtól számított 3 év, így nem feltétlenül egyezik meg azok plasztik testvéreiével. Az appba felvitt kártyák egy a banktól SMS-ben kapott kóddal vagy az MKB TeleBANKár ügyfélszolgálaton keresztül is aktiválhatók.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A fizetés folyamata a konkurenciához mérve kissé körülményesre sikerült: a már említett Telenor MobilPassnál, akár a kikapcsolt telefonnal is fizethetünk, az ugyancsak rivális Gránit Paynél pedig elég, ha a telefont kijelzőjét felébresztjük, és le is zavarható az NFC-s tranzakció. Az MKB Pay-nél ehhez képest mindenképp meg kell adnunk a szolgáltatáshoz regisztrált hatjegyű PIN-t. Ezt megtehetjük az app megnyitását követően, így egy percen belül a kód újbóli megadása nélkül fizethetünk, vagy a készüléket a POS terminálhoz érintve: ekkor a telefon elkéri a kódot, a fizetést pedig egy második érintéssel zárhatjuk le. Az eddigi példáknál valamivel komótosabb folyamatra biztonsági okokból van szükség - vélhetően az MKB által felmért ügyféligényeknek megfelelően - nem kizárt azonban, hogy a kötelező jellegű PIN-pötyögés később opcionálissá válik.

Az MKB Pay tehát a Gránit Pay után másodikként, a Telenor MobilPasst orrhosszal előzve tűnt fel a hazai "újhullámos" mobilfizetési palettán. A FinTechZone azt az érdekességet is megtudta az MKB-től, hogy a bank a szolgáltatást kevesebb mint egy év alatt rakta össze, ami különösen annak fényében látványos teljesítmény, hogy a pénzintézetnél ezzel párhuzamosan a folyószámlavezető-rendszer cseréje is zajlott. A Play Store-os rajttal természetesen nem ér véget az MKB Pay fejlesztése, az ígéret szerint a szolgáltatás a későbbiekben mobiltárca funkciókat is kap.

A fintech egyre forróbb téma, ezért köré húzzuk fel a HWSW májusi meetupjait is. Május 16-án a fejlesztői, május 17-én pedig üzemeltetői fókuszú fintech-témákkal készülünk, a HWSW free! meetupok szokott helyszínén az AnKERT-ben!

a címlapról