HWSW

Hanggal, automatikus lejátszással támadnak a facebookos videók

Zuckerberg világossá tette a videós törekvéseket már a pénzügyi negyedéves jelentés közzétételekor, és ennek első eredményei elkezdtek szivárogni az okostelefonos felhasználók felé. Több új funkcióval kiegészül az automatikus lejátszás, köztük a hang bekapcsolásával, de emellett érkezik a tévés app is.

Hangos lejátszással és más kisebb újdonságokkal fog bővülni a hírfolyamban megjelenő automatikusan lejátszott videó a Facebook Android és iOS alkalmazásban. Eddig csak a videót indította el görgetés közben a rendszer, és mint kiderült, a Facebook nézettségi statisztikáit torzította [1] is két éven keresztül ez a jellemző. Hamarosan viszont a lejátszás mellett a hang is automatikusan ki- és bekapcsol, amint a felhasználó videós tartalmakhoz ér - írja Dana Sittler termékmenedzser és Alex Li műszaki menedzser a Facebook híroldalán megjelent bejegyzésben [2].

Már tavaly nyár óta teszteli a funkciót a közösségi óriás ausztrál felhasználóknál, mivel saját korábbi kutatásai is kimutatták [3], hogy az emberek 80 százaléka negatívan reagál a figyelmeztetés nélkül hangosan megszólaló reklámokra. Az egyik cél ugyanis ebben az esetben is a reklámok eljuttatása a facebookozókhoz. Akkor azt javasolták a fejlesztők a hirdetőknek, hogy hang nélkül érthető üzeneteket készítsenek - a feliratozott videók a belső tesztek szerint 12 százalékkal növelték a nézettséget. Most érkezett a hanggal ellátott tartalmak tesztelése abba a fázisba, hogy a Facebook fokozatosan szélesebb körben kiterjessze, a Recode értesülései szerint [4] legkésőbb év végéig globálisan minden felhasználónál meg fog jelenni.

Több módon el lehet kerülni a váratlan hanglejátszást, amelyek közül az egyik a lenémított telefon. A másik lehetőség pedig a beállítások menüpontban "a hírfolyamban megjelenő videók hanggal indítására" vonatkozó csúszka kikapcsolása - legalábbis amennyiben már az új szolgáltatás aktív. A közlemény szerint ennek elindulásáról és a kikapcsolási lehetőségekről egy alkalmazásüzenet fogja tájékoztatni a felhasználókat.

xMás, kisebb és kevésbé zavaró újítások is megjelennek ezzel egy időben a videókra vonatkozóan. A portrémódban készült tartalmak könnyedén teljes képernyőre húzhatóak ki a bal felső sarokban megjelenő ikonnal, a lejátszósáv pedig előnézeti képet mutat a felvételbe beletekerés közben - mint ahogy más oldalakon is megszokhatták a felhasználók, de erre eddig a Facebookon nem volt lehetőség. Ezen kívül a lejátszás a görgetés folytatása után is aktív marad, kis ablakban megjelenik és bárhová elhelyezhető a képernyőn, androidos készülékeken még a Facebook alkalmazás bezárását követően is nyitva marad, amíg a felhasználó be nem csukja a felvételt.

Videót a tévére!

Megjelenik továbbá az okostelevíziókra szánt Facebook Video App, amely hamarosan elérhető az Apple TV, az Amazon Fire TV és a Samsung Smart TV kínálatában, de más platformokra is várható. Ez a megoldás a tavalyi videostream megoldás kiterjesztése, mivel az appal megnyithatók olyan videók, amelyeket a felhasználó barátai vagy az általa követett oldalak osztottak meg, illetve az érdeklődési körön alapuló felvételek, és az éppen legnépszerűbb tartalmak. Megnyithatóak lesznek még ezentúl a facebookozó által későbbi megtekintésre elmentett vagy korábban megnézett, megosztott vagy feltöltött videók egyaránt.

Ezekkel a lépésekkel a közösségi óriás a videós tartalmak irányába tesz egy lépést, amelyet Zuckerberg a negyedéves pénzügyi jelentés [5] elemzői konferenciahívásán is hangsúlyozott. A Facebook ugyanis a jövőben nem csak szöveges és képi tartalmakat szeretne megjeleníteni a hírfolyamban, hanem a videóknak is központi szerepet szán az oldalon - versenybe szállva a Twitter és a YouTube törekvéseivel. Előre jelezte a cég, hogy 2017-ben intenzívebben folytatja a fejlesztést videós területen, többek közt saját tartalmakkal és külön menüponttal, úgyhogy a mostani csak egy kisebb lépés a hosszútávú projektben.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.hwsw.hu/hirek/56206/facebook-video-statisztika-nezettseg-hirdetok.html
[2] http://newsroom.fb.com/news/2017/02/new-ways-to-watch-facebook-video/
[3] https://www.facebook.com/business/news/updated-features-for-video-ads
[4] http://www.recode.net/2017/2/14/14612170/facebook-autoplay-video-news-feed-sound
[5] http://www.hwsw.hu/hirek/56779/facebook-negyedeves-jelentes-2016q4-instagram-video.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/56836/facebook-video-nezettseg-automatikus-lejatszas-hang.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2017. február 15. 14:26
Rovat: digitális otthon