Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 8. 10:42

Lassan már csak 3 bitben gondolkozik az Intel

Három új konzumer SSD-ben gondolkozik az Intel, a meghajtók várhatóan jövő év végén kerülhetnek piacra.

Kiszivárgot az Intel konzumer SSD-ket taglaló friss utiterve, mely alapján a vállalat ebben a szegmensben már csak TLC, azaz cellánként 3 bites NAND-ban gondolkozik. A várhatóan jövőre érkező meghajtók a SATA és PCI Express buszt egyaránt továbbviszik, a 2,5 hüvelykes méretszabvány mellett pedig továbbra is kiemelt fókuszt kap a lassan de biztosan terjedő M.2 formátum.

Az egyik csőben lévő termék a 610p jelölést kapta, ennek megfelelően ez a közelmúltban bemutatott 600p fölé érkezik, ahhoz hasonlóan kizárólag 80 milliméteres M.2 kivitelben, illetve NVMe támogatással. A különbségek nagy részéről egyelőre csak találgatni lehet, annyi viszont már szinte biztos, hogy a maximális kapacitás duplázódik, azaz bekerül egy 2 terabájtos modell is a kínálatba, ami nagyobb kapacitású NAND chipeket sejtet.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ennél valamivel korábban bukkanhat fel az a BGA-s, M.2 1620 (16x21 milliméteres) formátumú SSD, mely várhatóan a 600p széria képességeivel fog rendelkezni, a formátumon túl csak a maximális kapacitás fog eltérni, 1 terabájt helyett 512 gigabájtos lesz a legnagyobb variáns. Ezért cserébe lényegesen kisebb helyet foglal majd az SSD, azokat majd kifejezetten az apró PC-kbe (SFF, Small Form Factor) szánja az Intel.

A paletta aljára az 545s érkezik, SATA csatolóval, 2,5 hüvelykes és M.2 formátumban egyaránt. A már jelenleg is elérhető 540-hez képest biztosan különbséget jelent majd a NAND chipek típusa, 16 nanométeres planáris TLC lapkák helyett már ide is 3D NAND-ok kerülnek. Ennek hála itt is megnő a kapacitás, a 2,5 hüvelykes formátummal egészen 2 terabájtig skálázódik majd a széria. Az 545s, illetve a másik két modell várhatóan jövő év harmadik-negyedik negyedévében kerülhet piacra.

a címlapról