:

Szerző: Voith Hunor

2016. március 31. 16:25

Egyre közelebb az Egy Windowshoz

Kipróbálható a Win32-es és .NET-es alkalmazásokat UWP-s appokká alakító Project Centennial, jön az egységes Windows szoftverbolt, fejlesztői eszközzé alakítható a kereskedelmi Xbox One. A HoloLens kiszállítása is elindult, bár az eszköz továbbra is csak fejlesztőknek és vállalati vásárlóknak érhető el.

Ugyan az idei Build konferencia megnyitójának fő vezérfonalai a gépi tanulás, a természetes beszédre épülő felhasználói interakció és a botok voltak, a Microsoft ezek mellett számos, "kisebb" jelentőségű bejelentéssel is szolgált. A Windows 10 úgynevezett évfordulós frissítéséről (Anniversary Update) itt írtunk, az alábbiakban pedig a Project Centennial, az Xbox One és a HoloLens újdonságaival foglalkozunk.

Project Centennial

A Windows 10-es hidak egyike, Project Centennial régóta izgalomban tartja a windowsos fejlesztői közösséget, ugyanis ezzel lehetne a legkönnyebben az első lépést megtenni a klasszikus Win32-es alkalmazásokról az UWP (Universal Windows Platform) irányába. A Microsoft tegnap meg is mutatta, hogy ezzel a konvertáló eszközzel komplex irodai szoftvert és játékot (a demóban egy steames Age of Empires II HD Editiont és a The Witcher 3-at) egyaránt könnyen lehet AppX formátumba alakítani.

Az, hogy az újracsomagolással a régi programok az UWP pontosan mely előnyeit kaphatják meg, egyelőre nem teljesen tiszta – a nyitónapon az ezt ismertető előadásra egy másik, párhuzamosan zajló bemutató miatt nem tudtunk beülni. Jelenleg úgy tudjuk, hogy a Centennialon "áttolt" alkalmazások hozzáférnek majd a Windows 10 UWP-specifikus API-jaihoz, és az eredeti Win32-es vagy .NET-es appokat nem kell módosítani, de az új alkalmazásplatform egyik leghasznosabb tulajdonságát, a teljes sandboxingot nem kapják meg. A konverter kipróbálására egy zárt előzetes keretében van lehetőség, mi pedig a napokban igyekszünk többet is megtudni a működéséről.

02:11
 

Universal Windows App: Witcher 3 + Age of Empires 2 | Build 2016

Még több videó

Xbox One

A Windows 10 évfordulós frissítésével az Xbox One is képes lesz az UWP alkalmazások futtatására, ahogy ezt a Microsoft már tavaly megígérte. Ennek nem csak az lesz az előnye, hogy a fejlesztők számára az alkalmazásplatform vonzóbb lesz, hanem az is, hogy végre egyesülnek a szoftverboltok is – valamikor a nagy frissítési hullám után.

A keresztplatformos vásárlás és felhasználás lehetősége az UWP egyik kulcsfontosságú előnye lehet, és kiválóan illeszkedik a Satya Nadella által tegnap újra kihangsúlyozott mobilos stratégiába: nem az eszközök, hanem a felhasználói élmények hordozhatósága a fontos. A nyári frissítéssel a korábban már szintén beígért Cortana integráció is megtörténik (persze ennek Magyarországon nem sokan fogják gyakorlati hasznát látni).

Lazán kapcsolódó hír, de érdemes megemlíteni, hogy az Xbox-divízió feje, Phil Spencer külön kitért a PC-s UWP-s játékokat ért kritikákra, és azt mondta, a közeljövőben lehetőség lesz a v-sync szabad állítására, a PC-n megszokott modok használatára, és támogatást kap az AMD FreeSync és az Nvidia G-Sync is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Xbox One-ra fejlesztők számára örömteli hír, hogy a jövőben a végre lehet a konzolokat fejlesztői eszközként is használni – a Microsoft ezt a lehetőséget már több mint két éve megpendítette. Ehhez az Xbox One áruházból le kell tölteni a Dev Mode Activation appot, majd az ezen az oldalon leírt lépéseket követve aktiválni a fejlesztői módot az adott eszközön. Fontos, hogy a konzol továbbra is használható lesz normál üzemmódban is (a váltáshoz csak egy újraindítás szükséges), viszont fejlesztői módban kereskedelmi játékokat és appokat nem tud futtatni. Az alkalmazás ingyenes, de fejlesztői regisztráció szükséges hozzá.

HoloLens

A Microsoft tegnap elkezdte a február vége óta 3 ezer dollárért, fejlesztők és vállalati ügyfelek által előrendelhető AR-szemüveget, a HoloLenset. A cég frissítette a Windows Device Recovery Toolt is (3.3.31), így az állapotvisszaállításra használható eszköz már a HoloLenset is támogatja.

A cég egyúttal elérhetővé tette a nyílt forrású Galaxy Explorer AR-alkalmazást a GitHubon, ami az eszköz képességeinek látványos bemutatása mellett tanulási alapként is szolgálhat leendő HoloLens-fejlesztők számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.