Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 26. 17:00

Hivatalos: a Project Astoria halott

Nyilvánosan is beszántotta a Project Astoriát a Microsoft, az Android-UWP híd nem fog elrajtolni. A C#-fejlesztők megnyugodhatnak, az iOS-UWP híd pedig épül tovább.

Leállítja a Microsoft a Project Astoria fejlesztését - jelentette be a cég. Az eszköz az androidos appok könnyű portolását tette volna lehetővé a Microsoft-platformokra, Windows 10-re és Windows 10 Mobile-ra, de a cég előbb felfüggesztette és most hivatalosan is leállította ennek fejlesztését. A bejelentés egy nappal a Xamarin felvásárlása után érkezett (ezt a Microsoft bejelentése is megemlíti), valószínűsíthető, hogy a két lépés összefügg.

A döntést a Microsoft a fejlesztők irányából érkező visszajelzésekkel indokolja. A vállalat szerint a fejlesztők és partnerek azt mondták, az Islandwood és az Astoria (az iOS-UWP és az Android-UWP híd) párhuzamos létezése szükségtelen, és a két lehetőség közötti választás lehetősége "összezavarta" őket.

Project Astoria - összezavarta a fejlesztőket

Az már korábban nyilvánvaló volt a Microsoft munkáját közelről követők számára, hogy a Project Astoria fejlesztését a cég felfüggesztette. Míg a párhuzamos iOS-UWP híd forráskódját nyilvánosságra hozta és kipróbálhatóvá tette, az Astoria esetében hónapok óta semmilyen előrelépés nem történt. Hogy a nemhivatalos törléstől a hivatalos bejelentésig miért kellett mindegy három hónapnak eltelnie, nem tudjuk.

Képlékeny stratégia

A döntés mindenesetre jól mutatja, hogy mennyire képlékeny jelenleg a Microsoft mobilos stratégiája. A vállalat a tavalyi Build konferencián jelentette be, hogy a Windows 10, Windows 10 Mobile és Xbox One platformokat összekötő UWP keretrendszert úgynevezett hidakkal egészíti ki a platformstratégia szerves részeként. Bár ezeket a kisegítő megoldásokat a cég egységesen hidakként (bridge) néven emlegeti, mindegyik eltérő műszaki megoldást és filozófiát takar.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Centennial a Win32-es alkalmazások köré húzott konténeres-sandboxos megoldás, amely x86-os platformokon lehetővé teszi a hagyományos szoftverek modernizált, Windows Store-osítható telepítését-futtatását-eltávolítását. Az Islandwood ezzel szemben egy fordított Xamarinként fogható fel, amely az iOS-es alkalmazások Objective-C-ben írt kódjához egy vékony kompatibilitási réteget biztosít és a rendszerhívásokat UWP-kompatibilissé alakítja, a rendszer által visszaadott üzeneteket pedig visszafordítja az iOS-es ekvivalensre. Ez a két híd továbbra is készül.

Egy harmadik paradigma lett volna a Project Astoria, amely gyakorlatilag a teljes androidos futtatókörnyezetet újraimplementálta volna az UWP részeként. Ez lehetővé tette volna, hogy az androidos appok minden módosítás nélkül fussanak Windows 10-en, legalábbis azok, amelyek nem használják a Google saját API-készletét. Hasonló megoldást valósított meg a BlackBerry a BB10 rendszeren, a letöltött .apk állományokat többnyire gond nélkül futtatja.

Csak találgathatunk, hogy mi változott a Microsoft mobilos stratégiájában a Project Astoria publikus bejelentése és most már publikus bezárása között, de jó eséllyel része lehetett a fejlesztők felől jövő negatív visszajelzés. A Windows Phone mellett éveken keresztül kitartó C#-programozók ugyanis inzultusként élték meg, hogy a Microsoft a Java és az Objective-C felé is kinyitotta a Windows 10-et, különösen az androidos "portolás nélküli portolás" lehetősége verhette ki a biztosítékot. Ennek alapján az Astoria leállítása az UWP-fejlesztők felé tett gesztusként is felfogható.

Az azonban egyértelmű, hogy az újabb stratégiaváltás tovább erősíti az UWP-vel kapcsolatos bizonytalanságot. A platform ugyanis hiába van ott több mint 200 millió eszközön, ez eltörpül a 2 milliárdos androidos és 1 milliárdos iOS-es eszközpark mellett. Ráadásul a telepített bázis túlnyomó többsége PC, ezen a platformon pedig az UWP-nek a Microsoft másik platformjával, a Win32-vel is meg kell küzdenie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról