Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Előrendelhető a HoloLens fejlesztői kiadása

Asztalos Olivér, 2016. február 29. 17:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Március 30-tól szállítja a mostantól előrendelhető HoloLens fejlesztői kiadást a Microsoft, de a lehetőség egyelőre csak az Egyesült Államokra és Kanadára vonatkozik. Ezzel párhuzamosan újabb részletek láttak napvilágot a hardverről, melyben x86-os Intel processzor dolgozik.

hirdetés

Mostantól előrendelhető a Microsoft AR (kiterjesztett valóság) szemüvegének fejlesztői kiadása. Ahogy az már korábban kiderült, a HoloLens meglehetősen borsos áron lesz elérhető, a vállalat kerek 3000 dollárt kér az eszközért. A fejlesztőknek szánt csomagot március 30-án kezdi el szállítani a Microsoft, ezzel a cég még éppen belefér a korábban kitűzött határidőbe.

A csomag magán a szemüvegen kívül egy ahhoz készült tokot, töltőt, törlőkendőt, illetve a clickernek nevezett Bluetooth-os vezeték nélküli vezérlőt tartalmazza. Bár a HoloLens alapvetően nem igényel működéséhez PC-t, a fejlesztőknek szükségük lesz egy Windows 10-et, illetve egy Visual Studio 2015-öt futtató konfigurációra. A csomaghoz szoftverek is tartoznak, a 3D modellező HoloStudio mellett a demonstrációs célokat szolgáló HoloTour is a fejlesztői kiadás része.

Az előrendelés megnyitásával párhuzamosan néhány újabb részlet is napvilágot látott a szemüveg hardverét illetően. A Microsoft egyedi igényeihez igazított processzort (HPU, Holographic Processing Unit) az Intel készítette, ennek megfelelően pedig az architektúra x86-os, de a 64 bites végrehajtást már nem támogatja, így valószínűleg valamilyen egyszerűbb megoldásról lehet szó.

A központi egységhez 2 gigabájt memória társul, a vezeték nélküli kapcsolatokról 802.11ac szabványú Wi-Fi, valamint Bluetooth 4.1 vezérlő gondoskodik. Az eszköz belső tárhelye 64 gigabájtos, a szemüveg össztömege 579 grammra rúg, amiben az USB porton keresztül tölthető akkumulátor is benne van. Utóbbival 2-3 órát képes kihúzni a HoloLens, ami elég kevés, bár egyhuzamban valószínűleg nem sokan szeretnének majd ennyit eltölteni az eszközzel a fejükön.

A HoloLens ezek mellett féltucat kamerát is tartalmaz. Négy darab a környezetet pásztázza, egy a mélységet elemzi, az utolsó, 2 megapixeles pedig fotó- és videórögzítési funkciókhoz van dedikálva. Ezeket egészíti ki négy darab mikrofon, egy fényerősség szenzor, illetve egy beépített mérőműszer, ami gyorsulásmérőt és giroszkópot kombinál a viselő mozgásának követéséhez.

A kijelző szerepét betöltő két egységről továbbra sem árult el minden részletet a Microsoft. A két darab 16:9-es képarányú, úgynevezett "light engine" 2,6 millió fénypontot képes kirajzolni, egy radiánba pedig több mint 2500 ilyen pontot képes sűríteni.

Bár a Microsoft elsősorban kereskedelmi és vállalati felhasználásra szánja a HoloLenst, RoboRaid, Fragments, illetve Young Conker címen néhány játék is készül az eszközhöz. Hogy ezek milyen élményt nyújtanak, arra tavasszal fény derülhet, amikor az első fejlesztői kiadásokat birtokba veszik a megrendelők.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!