Szerző: Voith Hunor

2016. március 29. 14:50

Japán vevő viszi a Dell szolgáltatási üzletágát

Az NTT Data 3 milliárd dollárt fizet az amerikai piaci terjeszkedésért, és az ügyfelek mellett 28 ezer alkalmazottat is átvesz.

Az NTT (Nippon Telegraph & Telephone Corporation) vállalati informatikai szolgáltatásokat kínáló leányvállalata, az NTT Data veszi meg a Dell szolgáltatási üzletágát – jelentette be a két cég közös közleményben.

A főként az egykori Perot Systemsből álló divízió áruba bocsátása (a SonicWall és a Quest mellett) tavaly ősszel szivárgott ki, a Dell több vevőjelölttel (akik között a Tata Consultancy Services és a Cognizant Technology Solutions is ott volt) is elkezdett tárgyalni. Idén januárra a Re/code belsős információ alapján úgy tűnt, hogy a francia Atos lesz a befutó 4,3 milliárd dollár körüli ajánlattal, de a megegyezés végül mégsem jött össze. A japán vevő viszont csak 3,06 milliárd dollárt fizet, ami valószínűleg jóval alulmúlja a Dell eredeti elképzeléseit, másrészt a Perot Systems 2009-es vételáránál is mintegy 800 millióval alacsonyabb.

A Bloomberg adatai szerint az NTT Data az elmúlt fél évtizedben 72 milliárd jent (634 millió dollárt) költött külföldi akvizíciókra (például Keane Inc., Dimension Data) azért, hogy a belpiacon tapasztalt növekedési lassulást ellensúlyozza. A japán vállalatnak ma már több mint négymilliárd dollár bevétele származik külföldi ügyfelektől – az új szerzeménnyel ezt jelentősen tovább növelheti, a Dell ugyanis főleg az Egyesült Államokban számos állami és egészségügyi intézménynek szolgáltat hosszú évek óta. Az NTT Data az ügyfelek mellett a 28 ezer alkalmazottat is átveszi, tervezett karcsúsításról, az ilyenkor megszokott "redundanciacsökkentésről" egyelőre nincs hír.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Dell a jövőbeli stratégiájába nem illeszkedő, viszonylag könnyen és fájdalommentesen leválasztható tevékenységektől az óriási EMC-s üzlet finanszírozása miatt szabadul meg. A néhány éve a tőzsdéről kivonuló cégnek mintegy 50 milliárd dollárnyi hitelt kell felvennie a tárológyártó felvásárlásához, amit Michael Dell a lehető leghamarabb, "agresszívan" szeretne törleszteni. A Dell a tavaly elindított kiárusításból összességében 10 milliárd dollár körüli készpénzhez szeretne jutni.

Máshol is megy a levesbe

Ahogy korábban is írtuk, nem a Dell az egyetlen olyan nagyvállalati gyártó, amelynél a szolgáltatások terén a nagy lelkesedést követően néhány év alatt negatív fordulat következett be. Az EMC-t lenyelő cég mellett a HPE és az IBM is erősen megnyirbálja ezt a területet, mert a direkt erre specializált versenytársakkal szemben a korábbi méretben már egyre kevésbé tudtak versenyképes alternatívát nyújtani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról