HWSW

Japán vevő viszi a Dell szolgáltatási üzletágát

Az NTT Data 3 milliárd dollárt fizet az amerikai piaci terjeszkedésért, és az ügyfelek mellett 28 ezer alkalmazottat is átvesz.

Az NTT (Nippon Telegraph & Telephone Corporation) vállalati informatikai szolgáltatásokat kínáló leányvállalata, az NTT Data veszi meg a Dell szolgáltatási üzletágát – jelentette be a két cég közös közleményben [1].

A főként az egykori Perot Systemsből [2] álló divízió áruba bocsátása [3] (a SonicWall és a Quest mellett) tavaly ősszel szivárgott ki, a Dell több vevőjelölttel (akik között a Tata Consultancy Services és a Cognizant Technology Solutions is ott volt) is elkezdett tárgyalni. Idén januárra a Re/code belsős információ alapján úgy tűnt, hogy a francia Atos lesz a befutó 4,3 milliárd dollár körüli ajánlattal, de a megegyezés végül mégsem jött össze. A japán vevő viszont csak 3,06 milliárd dollárt fizet, ami valószínűleg jóval alulmúlja a Dell eredeti elképzeléseit, másrészt a Perot Systems 2009-es vételáránál is mintegy 800 millióval alacsonyabb.

A Bloomberg [4] adatai szerint az NTT Data az elmúlt fél évtizedben 72 milliárd jent (634 millió dollárt) költött külföldi akvizíciókra (például Keane Inc., Dimension Data) azért, hogy a belpiacon tapasztalt növekedési lassulást ellensúlyozza. A japán vállalatnak ma már több mint négymilliárd dollár bevétele származik külföldi ügyfelektől – az új szerzeménnyel ezt jelentősen tovább növelheti, a Dell ugyanis főleg az Egyesült Államokban számos állami és egészségügyi intézménynek szolgáltat hosszú évek óta. Az NTT Data az ügyfelek mellett a 28 ezer alkalmazottat is átveszi, tervezett karcsúsításról, az ilyenkor megszokott "redundanciacsökkentésről" egyelőre nincs hír.

xA Dell a jövőbeli stratégiájába nem illeszkedő, viszonylag könnyen és fájdalommentesen leválasztható tevékenységektől az óriási EMC-s üzlet finanszírozása miatt szabadul meg. A néhány éve a tőzsdéről kivonuló cégnek mintegy 50 milliárd dollárnyi hitelt kell felvennie a tárológyártó felvásárlásához, amit Michael Dell a lehető leghamarabb, "agresszívan" szeretne törleszteni. A Dell a tavaly elindított kiárusításból összességében 10 milliárd dollár körüli készpénzhez szeretne jutni.

Máshol is megy a levesbe

Ahogy korábban is írtuk, nem a Dell az egyetlen olyan nagyvállalati gyártó, amelynél a szolgáltatások terén a nagy lelkesedést követően néhány év alatt negatív fordulat következett be. Az EMC-t lenyelő cég mellett a HPE [5] és az IBM [6] is erősen megnyirbálja ezt a területet, mert a direkt erre specializált versenytársakkal szemben a korábbi méretben már egyre kevésbé tudtak versenyképes alternatívát nyújtani.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://americas.nttdata.com/News/News/Press%20Releases/Press-Releases/2016-Press-Releases/NTT-DATA-to-Acquire-Dell-Services.aspx
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/54974/dell-perot-eladas-atos-szolgaltatas-emc-hpe-ibm.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/54718/dell-emc-eladasok-quest-sonicwall-appassure-perot.html
[4] http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-28/japan-s-ntt-to-buy-dell-systems-for-3-055-billion
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/54513/hewlett-packard-enterprise-szetvalas-meg-whitman-strategia-enterprise-services.html
[6] https://www.hwsw.hu/hirek/55283/ibm-leepites-usa-cee-magyar.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/55376/dell-ntt-data-perot-szolgaltatas-hpe-ibm.html
Író: Voith Hunor (voith.hunor@hwsw.hu)
Dátum: 2016. március 29. 14:50
Rovat: eco@tech