Szerzők: Gálffy Csaba, Voith Hunor

2015. november 4. 11:21

Garázsvásár: kiárusít az egyesült Dell-EMC

Felvásárolta az EMC-t a Dell, az egyesült vállalatban rengeteg divízió válhat feleslegessé. Az új vezérvízió mentén az óriás-Dell számos részleget értékesíthet, amelyek nem illeszkednek az új logikába. Lapátra kerülhet a VMware is, de a lista ennél sokkal-sokkal hosszabb.

Tízmilliárd dollárnyi "kiárusítással" jutna készpénzhez a Dell, hogy az EMC felvásárlásához szükséges, közel 50 milliárd dollárnyi hitelét gyorsabban törleszthesse - értesült a Reuters. A hírügynökség belsős forrásoktól úgy értesült, hogy a vállalat néhány korábbi akvizíciójától válna meg, de a karcsúsítás csak szoftveres és szolgáltatási divíziókat érintene, hardveres üzletágakat nem.

Szolgáltatások, szoftverek, biztonság

A Reuters forrásai szerint a Dell a tervet az elmúlt napokban ismertette néhány hitelminősítő intézettel, és abban legalább négy, jelenleg még a vállalat tulajdonában levő egység értékesítése szerepel kimondottan, köztük a cég szolgáltatási üzletága, a SonicWall, a Quest, illetve az AppAssure portfólió is. A Perot Systemset a cég 2009 őszén vásárolta fel, így jött létre a Dell szolgáltatási üzletága. A vételár 3,9 milliárd dollár volt, ami hatalmas prémiumot jelentett a Perot Systems akkori tőzsdei értékéhez képest, az akvizícióval pedig mintegy 25 ezer új alkalmazott is érkezett a Dell kötelékébe. Ez abban az időszakban nagy divat volt, az IBM a kétezres évek közepén indult agresszíven és sikeresen az IT- és üzleti szolgáltatások (outsourcing) irányába, a pénzügyi sikereket látva a Dell és a HP is ebbe az irányba fordult a Perot Systems illetve az EDS felvásárlásával. A reményeket ez a stratégia az IBM-nél sem váltotta valóra, egy ideje pedig a HP is igyekszik leépíteni a korábban túlságosan nagyra növesztett divíziót.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A SonicWall IT-biztonsági cég bekebelézésére 2012 tavaszán került sor, és mivel a cég akkor - egy bő évtizednyi tőzsdei jelenlét után - épp magánkézben volt, a tranzakció pontos összegét hivatalosan egyik érintett fél sem hozta nyilvánosságra. A The Wall Street Journal információi szerint a Dell 1,2 milliárd dollár körüli összeget fizethetett az akkor évi negyedmilliárd dolláros forgalmat bonyolító és kevesebb mint ezer főt foglalkoztató cégért.

Alig néhány hónappal később a Dell tovább folytatta bevásárló körútját, és egy licitháborút megnyerve a Questet szerezte meg 2,4 milliárd dollárért. A szoftverház akkor főleg felügyeleti szoftverei és azonosító-hitelesítő rendszerei miatt vált felvásárlási célponttá, éves forgalma bőven egymilliárd dollár alatt volt, nyereséges működés mellett. A kiszivárgott információk szerint a negyedik, eladásra szánt jelölt az AppAssure, az archiválási megoldásokat nyújtó, akkor mintegy 230 fős céget a Dell szintén 2012-ben vásárolta fel. A Dell tehát látszólag veszteség nélkül, vagy némi nyereséggel szeretne túladni a fenti cégeken, de arról egyelőre nincs információ, hogy vannak-e egyáltalán érdeklődők.

Ezer csáp mindkét oldalon - néhányat le fognak csapni

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Dell néhány hete jelentette be, hogy egy óriási, 67 milliárd dolláros üzlet keretében felvásárolja az EMC-t. A tőzsdéről két éve kivonult vállalat ehhez hatalmas, közel 50 milliárd dolláros hitelállományt vesz a nyakába, és Michael Dell már a megállapodás bejelentésekor közölte, nincs szándékában ezt a terhet a feltétlenül szükségesnél hosszabb ideig cipelni, a hitelállományt a cég gyors ütemben apasztani kezdi majd, egyrészt a profitból, másrészt az új stratégiába nem illeszkedő cégrészek értékesítésével. Ilyenek egyébként nem csak a Dell portfóliójában, hanem az EMC-nél is akadnak majd, a cég korábban rengeteg kisebb-nagyobb céget és megoldást vásárolt fel, egyeseket sikerült beépíteni a fő termékvonalba, mások integrációja nem volt sikeres. Ilyen jelölt lehet például az EMC nagyvállalati dokumentumkezelő rendszere (Documentum, Syncplicity, Captiva portfólió), az RSA Security, de akár a felhős technológiák, a Greenplum és a Pivotal is lapátra kerülhet, ha nem illeszkedik Michael Dell víziójába.

Mehet a nagy hal

És persze ott az igazán nagy hal, a VMware. Számos elemző szerint a következő lépés a VMware eladása lesz - a jelenleg 25 milliárd dollár tőzsdei értékű cégben a Dell az EMC felvásárlásával 70 százalékos tulajdonrészt szerzett. Egy kötetlen beszélgetésen egy névtelenséget kérő Dell felsővezető szintén ezt a forgatókönyvet erősítette meg nekünk, a VMware-részesedés értékesítése akár 20 milliárdot is hozhat az egyesült Dell-EMC-nek. Ráadásul az értékesítésnek lehet értelme, a cég önállóan többet érhet, mint a Dell részeként: a VMware egyik legnagyobb piaci előnye ugyanis viszonylagos függetlenségében rejlik (már a szerverek és hálózati eszközök gyártóinak támogatása elengedhetetlen). A Dell így választás előtt áll: vagy integrálja a VMware-t, és kihasználja a népszerű virtualizációs platform és saját hardverei közötti szinergiát (például egyedi, Dell-exkluzív megoldásokkal ruházza fel), vagy meghagyja annak függetlenségét - ebben az esetben viszont csupán a VMware által termelt készpénz segíti a céget, erre viszont magánkézben lévő vállalatként nincs jelenleg szüksége.

A pletykák természetesen a Dell és az EMC viszonteladó partnereinek és jelenlegi vásárlóinak is kellemetlen perceket okoznak. Az eladásra kijelölt termékportfóliókat bevezető cégek hirtelen aggódhatnak, hogy a Dell által megígért fejlesztési irányok és célok az új tulajdonosnál is maradnak-e. Például egy Documentum-bevezetés egy nagyobb cégnél bizony sok-sok éves elkötelezettséget jelent, ilyenkor a vásárló nem csak a terméket, hanem a középtávú víziót is megvásárolja, ha pedig ez utóbbi nem stabil, az joggal kelt aggodalmat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról