Szerző: Voith Hunor

2016. március 22. 17:41

A Legfelsőbb Bíróság is belép az egyik Apple-Samsung perbe

Meglehet, hogy az Apple végül mindkét nagy perét üres kézzel zárja, és csak az ügyvédek lesznek a fél évtizede tartó pereskedés haszonélvezői.

Több mint egy évszázad után újra bekapcsolódik egy formaterv-szabadalom miatt indított peres eljárásba az amerikai Legfelsőbb Bíróság. Az akkori bírói testület szőnyeggyártók ügyében hozott ítélete szolgált az amerikában jelenleg is érvényben levő szabadalmi törvény egyik pontjának alapjául, melynek értelmében a szabadalomsértő termékkel elért profittól az elkövető cég teljes egészében megfosztható (azaz ekkora mértékű utólagos licencdíjfizetésre kötelezhető).

A Samsungnak tavaly decemberben kellett kifizetnie 548 millió dollár kártérítést az Apple-nek, miután a szövetségi fellebbviteli bíróság elutasította a dél-koreai vállalat, a törvény félreértelmezésére és helytelen alkalmazására alapozott újratárgyalási kérelmét. A Samsung megpróbálta elhúzni a kifizetést a Legfelsőbb Bíróság döntéséig, de az ügyben eljáró szövetségi bíró nem adott helyet a kérelemnek.

Az Apple legnagyobb versenytársa (legalábbis az okostelefon-piacon) már akkor jelezte, hogy utólag megpróbálja visszaszerezni ezt az összeget, vagy legalább egy részét – ennek nyithat utat egy kedvező döntés, de a meghallgatásra valószínűleg csak késő ősszel kerülhet sor. A Legfelsőbb Bíróság csak a büntetés mértékével fog foglalkozni, a szabadalomsértés státuszának felülvizsgálatát elutasította. Ez arra utal, hogy a testület a szabadalomsértést tényként kezeli, ezen a Samsung szinte biztosan nem fog tudni már változtatni, a kártérítés viszont a korábban megítélt töredékére is csökkenhet.

A Samsung álláspontját több nagy iparági szereplő (Dell, eBay, Facebook, Google, HP Inc. és HPE, Newegg, Pegasystems, Vizio) és az Electronic Frontier Foundation is támogatja. Értelmezésük szerint a törvény kártérítést szabályozó, 289-es szakasza a 130 évvel ezelőtti, viszonylag egyszerű termékeket vette alapul, nem pedig a mostani, sok és akár külön beszállítóktól származó komponensből állókat. Így ha történt is szabadalomsértés, és a Samsung tényleg az első iPhone-ról másolta az akkori okostelefonjai formáját és az ikonok rácsos elrendezését, akkor is csak a belőlük származó nyereség egy részét, nem pedig az egészét kellene elbuknia.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Egy 2011-es kutatás mintegy negyedmillió szabadalmat talált relevánsnak az okostelefon-piacon, érthető, hogy mindössze néhány (jelen esetben három, US D593087, US D604305, US D618677) megsértése miatt miért nem tartják elfogadhatónak a Samsung és támogatói a büntetés mértékét. Az Apple szerint viszont a törvény teljesen egyértelműen fogalmaz, a Samsung pedig szándékosan és tudatosan másolta le az iPhone formatervét és meghatározó szoftveres funkcióit, hogy a "klónokkal" nagyobb eséllyel futtathassa fel saját kínálatát.

Apad a halom

Ha a Samsungnak végül sikerül visszaszerezni a már kifizetett kártérítés nagyobb részét (a cég 399 millió dollárt szeretne viszontlátni a fenti érvelés nyomán), az Apple által indított hadjárat végül komolyabb anyagi haszon nélkül fejeződhet be a cupertinói vállalat számára. Az eredetileg milliárdos követelések helyett ma már csak azok töredékéről van szó, ráadásul az Apple több, casus belliként használt szabadalmat (például a híres slide-to-unlockot) is elbukott a harcban. Így megeshet, hogy amire a legnagyobb perek végére pont kerül, az Apple végül annyit sem tud behajtani riválisától, hogy azzal legalább az ügyvédi számlákat fedezni tudja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról