Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Eternus CD10000: örök élet plusz egy nap

HWSW, 2016. február 15. 10:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés

A hatalmas adatmennyiséget tároló szervezetek igényeihez tervezett Eternus CD10000 sorozat nem csak nagyon jól skálázható tárolómegoldásának számít. Aki infrastruktúráját ilyen rendszerek köré építi ki, az a jövőben elfelejtheti az adatmigrálással járó különféle problémákat, így a tárolt adatok gyakorlatilag örök életűek lesznek.

Kimondottan "big data" feladatokhoz ajánlja Eternus CD10000 tárolóját a Fujitsu. A sorozat tagjai számos előnnyel kecsegtetnek, melyek között szerepel a közel végtelen skálázhatóság, illetve az adatmigrációval kapcsolatos problémák teljes hiánya. A rendszerhez ugyanis menet közben, leállítás nélkül adhatók hozzá további csomópontok (vagy távolíthatók el, illetve cserélhetők), amelyek révén a kapacitás és a teljesítmény is növelhető, a Fujitsu pedig vállalja, hogy a jövőben megjelenő újabb hardverek visszamenőleges kompatibilitást biztosítanak, egy fürtön belül pedig többféle generációs hardver is keverhető. Ez a fajta rugalmasság manapság már nélkülözhetetlen a nagyüzemi adattárolásban, ahol nehezen engedhető meg bármilyen leállás. Az Eternus CD10000 egyszerre vethető be blokk-, fájl- és objektumtárolóként.

Tavaly ősszel jelent meg az Eternus CD10000 hyperscale tárolójának második, S2 jelölésű verziója. A Fujitsu mérnökei ehhez két új node-ot fejlesztettek, melyekkel tovább javultak a 2014-ben piacra került rendszer mutatóit, a tárkapacitás növekedésével párhuzamosan tovább csökkentek a költségek, eközben pedig a fogyasztás is jelentősen mérséklődött. Egyetlen 1U formátumú, adatsűrűségre kihegyezett Density Node kapacitása 60 terabájtra rúghat, amivel egy teljes, 42 darabos rack szekrényben 2,5 petabájt tárolására nyílik lehetőség. Ezzel a gigabájtonkénti fajlagos költség kiépítéstől függően nagyon alacsonyan, akár 2 és 4 forint között is tartható. A sebességre és skálázhatóságra tervezett Flex Node 2 darab 800 gigabájtos, PCI Express csatolós SSD-vel is érkezhet, amivel az Eternus CD10000 gyors elérést és reszponzivitást igénylő adatbázisokat is könnyen kiszolgál.

A szoftveres hátteret a nyílt forrású, elosztott tárolók építésére szolgáló Ceph biztosítja, amelyet doktori disszertációja keretében hozott létre Sage Weil. A Fujitsu szakemberei ezt a szabad szoftvert választották a tárolós rendszer alapjául, de nem hagyták azt érintetlenül. Finomhangolták, optimalizálták, illetve rengeteg saját fejlesztésű extra funkcióval látták el. Utóbbival olyan komponenseket kapott a szoftver, melyek a nagy elosztott rendszerek felügyeletét könnyítik meg, egyetlen panelről teszik elérhetővé a fájl-, blokk- és objektumtárolóval kapcsolatos legfontosabb információkat és beállításokat.

Ugyancsak ide sorolható az Erasure Coding, mely a RAID 5 tömbökéhez hasonló eljárással csökkenti a biztonsági másolatokhoz szükséges tárhelyet, így a korábbi két extra másolat helyett a megfelelő redundanciához csupán másfélszeres adatmennyiség is elég. Szintén újdonság a Backup-in-a-Box technológia, amivel egy clusteren belül is megoldható az archiválás és rendszeradat-visszaállítás, ha annak egyik node-ja meghibásodna. A Ceph természetesen más hardveren is futtatható, ezzel a gyártófüggőség (vendor lock-in) lehetősége is minimalizált, tehát a Fujitsu megoldása egyéb rendszerekhez is könnyen illeszthető hardveres és szoftveres alapokra építkezik.

A telepítéshez szükséges idő minimalizálása már létező felhasználási környezethez igazított, és jóváhagyott megoldásokat állítottak össze a tervezők. A tároló OpenStack projektekhez is ideális, amihez a Primeflex for OpenStack megoldást ajánlja a Fujitsu. Ez az Eternus CD10000 tárolókat, a Primergy szervereket, illetve magát az OpenStack felhős szoftvert fogja össze egy csokorba.

Az Eternus CD10000 rendszereket a Fujitsu elsősorban olyan cégeknek szánja, ahol gyorsan keletkezik sok (strukturálatlan) adat, ilyenek tipikusan a médiacégek, cloud- és telkószolgáltatók, pénzügyi intézmények.

[A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.]

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!