Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 4. 09:26

Új AMD processzorok frissített hűtőkkel

Termékfrissítés formájában mutatott be három új processzort az AMD. Ezek egyike már Excavator magokkal érkezik, amivel valószínűleg elnyeri a jelenleg piacon lévő, egységnyi órajelre levetített legmagasabb számítási teljesítményű négymagos AMD processzor címét.

Három új FM2+ tokozású processzort leplezett le a jellemzően 4-6 hónapos bejelentési ciklusokkal dolgozó AMD. Az elsősorban APU-knak fenntartott foglalatba most egy új CPU is érkezett, mely az AMD terminológiájának megfelelően nem tartalmaz grafikus egységet. Az emiatt Athlon brand alá besorakozó olcsó modell érdekessége, hogy asztali környezetbe is elhozza a négy fejezetből álló Bulldozer mikroarchitektúra család utolsó epizódjának számító Excavatort.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az AMD korábban kiszivárgott, nem hivatalos tervei szerint az Excavator magoknak az időközben a mobil piacra már megjelent Carrizo lapkával kellett volna megérkeznie desktopra, valamikor a tavalyi év során. A vállalat ezen tervéről eddig ismeretlen ok(ok)ból végül letett. A mindeddig legvalószínűbbnek tűnt magyarázat szerint a lapkát kifejezetten az energiahatékony, 15-35 wattos fogyasztási intervallumba tervezték, így az az asztali processzorok esetében ma sztenderdnek számító 65-95 wattos tartományban már nem skálázódott volna megfelelően, ezzel pedig nem érték volna el a korábbi generációs, Steamroller magos modellek órajeleit.

A teóriát részben maga az AMD is alátámasztotta, a vállalat nagyjából egy éve árult el részleteket a lapka tervezéséről, melynél elsőként vetették be a HDL-t (High Density Library). A több automatizmust alkalmazó, nagyobb tranzisztorsűrűséget biztosító megközelítéssel 15-40 százalékkal redukálható a különféle részegységek fogyasztása, miközben azok területigénye is nagyjából ugyanennyivel lesz kevesebb. A HDL nagy hátránya, hogy az említett paraméterekkel párhuzamosan az elérhető maximális órajel is csökken, ami a magas frekvenciát igénylő termékek esetében probléma. Az Excavator lebegőpontos ütemezője és az FMAC egységek mellett az utasítás cache vezérlőjét is ezzel az eljárással rajzolták meg.

A felvázolt elmélet ugyanakkor a napokban bejelentett négymagos Athlon X4 845-tel részben megdőlni látszik, ugyanis a szóban forgó processzort viszonylag magas, 3,5 GHz-es alap, illetve 3,8 GHz-es turbó órajelekre lőtte be az AMD. Ez nem sokkal marad el a korábbi, Kaveri (Steamroller) kódnevű Athlon X4 860K 3,7/4,0 GHz-es üzemi frekvenciájától, ellenben míg ez 95 wattos TDP értékkel operál, addig az X4 845-nél a fogyasztási keret már csak 65 watt, amivel a disszipáció alacsonyabb. Az Anandtech kérdésére az AMD időközben megerősítette, hogy az újdonság fémkupakja alatt letiltott GPU-t és déli hidat tartalmazó Carrizo lapkák bújnak meg. Ez megfelel a jól bevált gyakorlatnak, ergo az AMD valószínűleg így próbálja értékesíteni a hibás, de ily módon még menthető lapkák egy részét.

A 70 dolláros listaáron, azaz idehaza várhatóan nagyjából 20 000 forintos árcímkével piacra kerülő processzor apró szépséghibája, hogy a lapka felépítéséből adódóan a társainál kevesebb, összesen nyolc darab PCI Express 3.0 sávot képes biztosítani a grafikus kártyának, bár ez a célközönség számára aligha eredményez majd érezhető hátrányt. Ezzel szemben egészen biztosan előny, hogy az Excavator mag mikroarchitekturális fejlesztéseinek hála csoporttársaihoz képest azonos órajelen 4-15 százalékkal lehet gyorsabb az X4 845. Ezzel az AMD újdonságának összesített számítási teljesítménye várhatóan valahol az Intel Core i3-3220 és i3-4130 között fog húzódni, miközben az Athlon a konkurens termékeknél borítékolhatóan olcsóbb lesz, amivel még akár egy jó vétel is lehet az X4 845-ből.

A rendhagyó Athlon mellett futott be a 118 dolláros listaárú, tuningolható A10-7860K APU is, mely gyakorlatilag a két évvel ezelőtt megjelent A10-7850K energiatakarékos kiadásának tekinthető. Az újdonság CPU magjainak alapórajele egy lehelettel alacsonyabb (-100 MHz), ugyanakkor az integrált GPU órajele egy hajszállal magasabb (+37 MHz), ezekért cserébe pedig a TDP osztály lejjebb csúszott (95->65 watt). A legkevesebb érdekességet a szintén túlhajtható, de már csak két magot kínáló A6-7470K hozta. Ez a korábbi A6-7400K-tól veszi át a stafétát, melyhez képest a CPU magok alapórajele 200, míg a turbó 100 MHz-es pluszt kapott, illetve a beépített grafikus processzor frekvenciáját is emelték, 756-ról 800 MHz-re.

Mindezek mellé apró, de egyesek számára praktikus újítás lehet a gyári, azaz a dobozos processzorok mellé csomagolt hűtők módosítása, melyek hatékonyabbak, így pedig elsősorban csendesebbek lettek. További apróság, hogy a két négymagos processzor, azaz az A10-7860K és az Athlon X4 845 mellé túlméretezett, eredetileg a 95 wattos modellekhez tervezett hűtőt mellékelnek. Végül, de nem utolsó sorban az AMD az alaplapkínálatról is szót ejtett. Bár a vadiúj AM4-es foglalat várhatóan nyár elejéig befut, a gyártópartnerektől hamarosan érkezik néhány frissített, az egyre korosodó AM3+, illetve FM2+ foglalatokat alkalmazó modell, melyek a kor elvárásainak megfelelően már USB 3.1 (Type-C), valamint M.2 (SSD) aljzattal rendelkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról