Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 29. 12:42

A Teslánál kötött ki az AMD és az Apple processzorguruja

Meglepő fordulat, a processzorguru Jim Keller a Teslánál folytatja. Az AMD-t és az Apple-t is megjárt szakember feladata az önvezető autók hardveres fejlesztésének vezetése lesz.

A sikeres AMD és Apple processzorokat tervező Jim Keller végül a Teslánál kötött ki, adta hírül az Electrek. A szakmai körökben elismert Keller az önvezető autóhoz szükséges hardveres eszközök mérnöki csoportját vezető alelnök lesz. A szakember legutóbb tavaly hagyta el az AMD-t, de arról, hogy mindez pontosan miért történt, mostanáig csak találgatni lehetett. Kellert legtöbbször a Samsunggal hozták összefüggésbe, így a Teslával kötött szerződés meglepetésnek számít.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Maga az igazolás majdnem olyan csendben történt mint az AMD-től való távozás, az elektromos autóiról elhíresült vállalat az Electrek megkeresésére egy szűkszavú közleményt adott ki Keller érkezéséről. Ebben a Tesla megerősítette az értesülést, valamint röviden hozzátette, hogy a szakember feladata a "világ legbiztonságosabb és legfejlettebb autópilóta rendszerének kifejlesztése lesz".

Hogy pontosan milyen okok húzódnak Keller érkezése mögött, azt egyelőre nem tudni. A Tesla jelenleg az Nvidia Tegra processzorait használja egyes személygépjárműveinél, de a mostani igazolás fényében nem kizárt, hogy a cég később saját processzort fejleszthet jövőbeni autóihoz. Az ősszel leleplezett Model X az ARM-alapú Tegra X1 rendszerchipet alkalmazza. Az Nvidia egysége a méretes központi érintőképernyőt mellett az infotainment rendszer működéséről is gondoskodik, de hasonló processzorok végzik az autópilóta funkcióhoz szükséges különféle számítási műveleteket is.

Jim Keller

Elon Musk a Tesla vezetője még novemberben jelentette be, hogy mérnököket keres az önvezető rendszer fejlesztéséhez, mely projekt kiemelt prioritással bír. Keller valószínűleg ennek keretein belül csatlakozott a vállalathoz, ahol így néhány korábbi, még az Apple-nél megismert kollégáival (pl. Doug Field, Rich Heley) dolgozhat ismét együtt. Az Electrek szerint a Tesla több szakembert is vesztett az utóbbi időben, ezért nem is jöhetett volna jobbkor a processzorguru érkezése.

Jim Keller egyébként valóságos legendának számít a CPU-tervezés területén, ikonná nemesült termékek fejlesztését vezette. A chiptervező mérnök még 1998-ben igazolt át jó néhány társával együtt a DEC-től az AMD-hez. Itt részt vett az Intel-verő K7 és K8 mikroarchitektúrák, illetve a HyperTransport busz tervezésében, melyek mindmáig a vállalat legnagyobb sikereit hozták. Innen alig két évvel később a MIPS-alapú processzorokat tervező SiByte-hoz igazolt, amit a Broadcom végül bekebelezett. Ezután 2004-ben a P.A. Semihez szerződött, mely energiatakarékos processzordizájnokkal foglalkozó céget az Apple vásárolta fel 2008-ban, ezzel pedig Keller egy csapásra a szintén szép karriert befutott Apple A4 és A5 processzorok tervezésének folyamatába is bekerült.

Ezt követően korábbi munkaadója csábította vissza a szakembert, aki így 2012 augusztusában már ismét az AMD-t alkalmazásában állt. Itt az cég vadiúj, x86-os Zen, és ARM-os K12 mikroarchitektúráinak főtervezői feladatát kapta meg, a dizájnt végző csapatok irányításáért Keller felelt. Innen tavaly szeptemberben távozott, miután vélhetően sikerült teljesíteni a három éves szerződésében foglaltakat. Bár a szóban forgó második AMD-s ciklus konkrét eredményeit egyelőre homály fedi, afelől nincs kétség, hogy a Tesla nagy halat fogott Kellerrel, akinek szaktudásával jókora lökést kaphat a Tesla autópilótás projektje.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról