Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 14. 12:30

Samsung-Qualcomm kooperáció a Snapdragonért

A Samsung bejelentése alapján tömegtermelésben van a 14 nanométeres technológiájuk második generációja. Az LPP elnevezésű eljárás idén jó néhány termék alapját szolgálhatja.

A tömegtermelés fázisába lépett a Samsung 14 nanométeres FinFET gyártástechnológiájának második generációja, adta hírül mai sajtóközleményében a dél-koreai vállalat. Az LPP (Low Power Plus) jelzésű eljárást a Qualcomm Snapdragon 820 rendszerlapkák gyártásához alkalmazza elsőként a Samsung, ami valószínűleg a legújabb Galaxy okostelefon szériában is helyet kap majd.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A Samsung nagyjából egy éve kezdte el alkalmazni 14 nanométeres gyártástechnológiájának első verzióját. Az LPE (Low Power Early) jelölésű variánssal elsőként az Exynos 7 Octa rendszerlapkákat gyártották, később pedig az Apple A9-es processzorok egy része is erre a csíkszélességre épült. Utóbbi lapka eredményei alapján arra lehetett következtetni, hogy a dél-koreaiak korai megoldása fogyasztás tekintetében elmarad a rivális TSMC 16 nanométeres technológiájától. Végül ezért kerülhetett az Apple A9X lapkák gyártása a tajvaniakhoz.

A Samsung közleménye szerint a módosított, finomított verzió, az LPP ledolgozta a hátrányt, 15 százalékkal alacsonyabb fogyasztás, illetve 15 százalékkal magasabb órajelet biztosít az első generációs fejlesztéshez képest. A közlemény szerint ezt a tranzisztor struktúra és a gyártási folyamat egyes részeinek optimalizálásával érték el a mérnökök úgy, hogy közben az eljárás alapjai nem változtak, az LPE-hez készült tervek könnyen (és ami fontosabb: gyorsan és olcsón) migrálhatók LPP-re.

Az LPP több szempontból is fontos a dél-koreaiaknak. Azon felül, hogy a Samsung saját fejlesztésű Exynos 8 Octa rendszerchipje is ezt a technológiát alkalmazza majd, a vállalat erre alapozva vív vérre menő harcot az Apple A10-es processzorok gyártásáért a TSMC-vel. Utóbbi üzlet 100 milliós darabszámú megrendelést jelenthet, amivel az Apple nagyban hozzájárul az élvonalbeli gyártástechnológiák milliárd dolláros fejlesztési költségeihez. Ezen felül egy kisebb megrendelő személyében ott van még az AMD is, akiknek a hírek szerint GPU-t (is) fognak gyártani a dél-koreaiak, melynek szerződését épp a TSMC elől sikerült elhappolni. A GlobalFoundries elsősorban szintén az LPP variánsra épít, amit a korábbi megállapodás szerint licenceltek a Samsungtól.

A dél-koreaiak emellett gőzerővel dolgoznak a 10 nanométeres FinFET gyártástechnológiájukon, mely a hírek szerint nagyobb előrelépést fog hozni, ugyanis a mérnökök új alapokra helyezték a fejlesztés egyes részeit. A Samsung első 10 nanométeres lapkái 2017-ben kerülhetnek piacra.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 28. 16:41

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!