Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Jó úton a Samsung 10 nanométere

Asztalos Olivér, 2015. november 19. 14:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A februári ISSCC rendezvényen részletezi először fejlesztés alatt álló 10 nanométeres, második generációs FinFET gyártástechnológiáját a Samsung. A felvezető-gyártási eljárás majd az idei év elején elrajtolt 14 nanométert válthatja le.

hirdetés

Bár a technológia publikus részleteit majd csak februárban vázolja fel a Samsung, az SRAM tesztcellák paraméterei már most ismertek. A dél-koreaiak aktuális, 14 nanométeres technológiájával egyetlen cella mérete 0.064 μm2. Ez 10 nanométerre váltva, magas sűrűségre optimalizált dizájn esetében ez 0.040 μm²-re csökken, ami egy kifejezetten a teljesítményre kihegyezett lapkánál 0.049 μm²-t jelent. Az előbbivel számolva mindez 0,63-as szorzót eredményez a korábbi 14 nanométeres, 0,064 μm²-es SRAM cellákhoz viszonyítva.

Összehasonlítás gyanánt, az Intel 22-ről 14 nanométerre való váltásánál a szorzó 0,54x volt, ami egy teljes lapka méretére levetítve nagy különbséget eredményezhet a Samsung megoldásával szemben. Az x86-os gyártóval való összevetésnél maradva szintén érdekes alapot kínál, hogy a vállalat 14 nanométeren 0,0588 μm²-es SRAM cellákat állít elő. Amennyiben a skálázódás ütemét tartani tudják, úgy a Samsung megoldása továbbra is csak a második helyre lehet jó, ugyanakkor nincs kizárva, hogy a dél-koreaiak hamarabb rukkolnak elő 10 nanométeres megoldásukkal, ezzel pedig egy időre akár még át is vehetik a vezetést.

A Samsung korábbi nyilatkozata alapján 10 nanométeres gyártástechnológiáját új alapokra helyezte. A hírek szerint a FEOL (front-end-of-line) mellett a BEOL (back-end-of-line) is változott, melyhez korábban, a 20-ről 14 nanométerre való áttérésnél nem nyúltak a mérnökök. A dél-koreaiak igyekezete érthető, hisz a legfőbb tét a következő, két év múlva esedékes "s" végződésű iPhone rendszerchipjének gyártási megbízása. Ebben a TSMC a nagy rivális, mely céggel az aktuális 6s készülékek lapkáit épp megosztva gyártják.

Jelen állás szerint úgy fest, hogy a Samsung sikerrel előzte be tajvani bérgyártó riválisát a fejlesztési versenyben, bár ahogy legutóbb, úgy a kocka még többször fordulhat. Amennyiben minden terv szerint megy, az első, Samsung gyártotta lapkákkal szerelt termékek 2017 első felében tűnhetnek fel.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!