Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Windows Phone-ra is érkeznek a főzött ROM-ok

Hlács Ferenc, 2015. november 27. 13:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kinyitható egyes Windowst futtató okostelefonok bootloadere az XDA Developers fórum egyik lelkes fejlesztője által kiadott eszközzel. A Windows Phone Internals névre keresztelt szoftver kiterjedt jogosultságokat ad a felhasználók kezébe - és a Lumiákra szánt egyedi ROM-ok első hullámát is megindíthatja.

hirdetés

Hamarosan Windows Phone-ra is megérkezhetnek az androidos készülékek hőskorában megismert "főzött" ROM-ok, azaz az operációs rendszer egyedi funkciókkal kiegészített, alternatív verziói. A platform ugyanis most megnyitja kapuit a bütykölni vágyók előtt, az XDA Developers fórumain Heathcliff74 név publikáló fejlesztőjének köszönhetően. Heathcliff74 egy Windows Phone Internals vagy röviden WPI névre keresztelt eszközzel állt elő, amellyel lehetőség nyílik egyes Lumia készülékek bootloaderének megnyitására, illetve kiterjedt jogosultságszerzésre az eszközökön, hasonlóan az Android Superuser jogosultságaihoz.

A Windows Phone platform közössége nem meglepő módon kitörő örömmel fogadta a hírt, hiszen ez azt jelenti, hogy a lelkes fejlesztőknek hála korábbi, szinte elfeledett Lumia modellekre is érkezhetnek frissebb szoftverek. A WPI fejlesztője szerint az eszköz a legtöbb Windows 8.1 verziót és a mobilos Windows 10-et is támogatja, továbbá olyan képességeket is felvonultat, mint például biztonsági másolat készítése a rendszerről vagy a fájlrendszer elérése Mass Storage módban.

A WPI kifejezetten izgalmas korszakot nyithat a Windows Phone történetében, a segítségével készült egyedi ROM-ok sok régebbi modellbe lehelhetnek ismét lelket. Bár az eszköz fontos rétegigényt elégít ki, az valószínűtlen, hogy jelentős nyomot hagyna a platform népszerűségén. Az mindenesetre kifejezetten jó pont, hogy a jövőben már nem az Android lesz az egyetlen olyan mainstream mobil operációs rendszer, amelybe belepiszkálhatnak a barkácsolni vágyók, hogy saját szájízük szerint alakítsák annak egyes részeit.

A telefonokra szánt Windows 10 hobbisták által kezelésbe vett változatai különösen érdekesek lehetnek, főleg ha a potenciális módosítások a Continuum üzemmódba is utat találnak. Utóbbi képesség idén októberben, a két legújabb Lumia leleplezésekor mutatkozott be, lényege, hogy az eszközök a vállalat C típusú USB-vel szerelt adapterével monitort, billentyűzetet egeret, illetve egyéb perifériákat is köthetnek a telefonokhoz, amelyek így kvázi asztali gépként használhatók. A kijelzőn megjelenített felület is ehhez igazodik, azon az Windows univerzális alkalmazásai többé-kevésbé az asztali változatról megismert formában futtathatók.

Androidon a különböző főzött ROM-ok számtalan, a gyártó által elhanyagolt készülék élettartamát hosszabbították meg jelentősen, egy-egy legendás eszközre, mint a 2010-ben kiadott Nexus S vagy a 2009-es HTC HD2 pedig a lelkes fejlesztők máig rendre eljuttatják a rendszer legfrissebb verzióit. A házi ROM-ok közül a legismertebbnek számító CyanogenMod ráadásul a bütykölős kezdetekből mára vállalattá nőtte ki magát, és olyan zászlóshajók fedélzetére jutott el alapértelmezett rendszerként, mint a OnePlus One - igaz a cég idén különböző viták miatt már saját szoftverre váltott.

Most a telefonokra szánt Windows is hasonló útra léphet, nem lenne meglepő, ha az első ROM-ok már néhány héten belül napvilágot látnának.

Időközben egyébként a rendszer a Xiaomi készülékeire is útnak indult, a Neowin értesülései szerint a gyártó eredetileg Androidot futtató Mi4 okostelefonjára lesz először elérhető.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.