:

Szerző: Voith Hunor

2015. november 11. 16:35

Frissíti Isilon termékcsaládját az EMC

A tárológyártó két új terméket és a OneFS következő nagy verzióját jelentette be. Mindhárom újdonság jövő év elejétől lesz elérhető, az egyikből ingyenesen kipróbálható változat is lesz.

Három új, az Isilon termékcsaládba tartozó új terméket jelentett be az EMC. A Dell részévé váló tárológyártó a Data Lake 2.0 névre keresztelt stratégia részeként mutatta be az újdonságokat, melyek közül jelenleg még egyik sem elérhető, a tényleges termékbevezetésre csak valamikor jövő év elején kerül majd sor. A vállalat a fejlesztésekkel elsősorban az óriási, strukturálatlan adattárolók (buzzword nevén data lake) használóit célozza.

IsilonSD Edge

Az IsilonSD Edge-et az EMC olyan fiókirodákba, kisebb telephelyekre szánja, ahol ugyan rengeteg adatot kell tárolni, de a hagyományos Isilon-alapú termékek bevezetése nem éri meg. Az új fejlesztés érdekessége ugyanis – ahogy arra a nevéből is lehet következtetni – az, hogy tisztán szoftveres megoldásról van szó, ami alá a vevő bármilyen általánosan elérhető (és természetesen kompatibilis) hardvert rakhat. Ezzel egy 3-6 node-ból álló és legfeljebb 36 terabájt kapacitású NAS-t lehet létrehozni, VMware ESX hypervisoron és VMware vCenter menedzselhetőséggel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyan költséghatékonyság szempontjából ez jobb megoldás lehet valamelyik komplett Isilon-alapú megoldásnál, hátránya is akad (a megfelelő hardverek beszerzésén és a konfiguráláson felül): egy IsilonSD Edge-dzsel létrehozott tároló alapvetően nem része a hagyományos OneFS klaszterek névterének. Az EMC szerint a fejlesztés során azért döntöttek így, mert a távolságból adódó késleltetési problémákat még nem tudták orvosolni. A vállalat saját (aszinkron) adatszinkronizációs eszközét, a SyncIQ-t ajánlja a fő adatközpont és a fiókirodák közötti adatmozgatás megvalósítására.

Az IsilonSD Edge-ért csak kereskedelmi célú felhasználásra kell majd fizetni, egyébként – alapvetően tesztelési célokra – ingyenes lesz. Utóbbi esetben az EMC nem biztosít terméktámogatást, a felhasználó így többnyire csak a szakfórumokra támaszkodhat.

Isilon CloudPools

A CloudPools használatával az Isilon-alapú tárolóklaszterekbe az Amazon, a Microsoft és az EMC (Virtustream) publikus felhős tárolószolgáltatásai is integrálhatóak lesznek – natívan, külön gateway nélkül. Ez gyakorlatilag egy új tiering réteget jelent, ahol a legritkábban szükséges adatokat lehet tárolni, és az ilyen rétegek (az IsilonSD Edge-dzsel ellentétben) a közös névtér részeként, az alkalmazások számára teljesen transzparens módon jelenhetnek meg. Így elég csak a tárolórétegezést megfelelően konfigurálni, az egyes szoftverek vonatkozó beállításait nem kell módosítani.

A gyakorlatban a CloudPools a publikus felhőbe szánt fájlokat kisebb, egymegabájtos egységekre bontja fel, majd azokat küldi a felhőbe. Helyben csak egy úgynevezett ellenőrző szelvényt (stub) tart meg, és azon keresztül éri el (teljes visszahíváskor pedig rakja össze) a fizikailag a felhőben tárolt adatokat lekérés esetén. Fájlrendszer-konverzióval vagy az elérési protokollok manuális összedrótozásával nem kell foglalkozni, a szoftver a fordítást a OneFS és az igénybe vehető publikus felhők között automatikusan elvégzi. Az adattranszfer alapbeállításban naponta egyszer történik, de a művelet gyakorisága a megfelelő paraméterezéssel igény szerint emelhető.

A felhőbe küldött adatok titkosítására és tömörítésére is lehetőség van, ezeket a műveleteket a CloudPools helyben végzi el, így a utazáskor és a publikus felhőben, nyugalmi állapotban is biztosítható az adatvédelem. Az ellenőrző szelvényeket a normális állományokhoz hasonlóan lehet tükrözni, így egy esetleges műszaki probléma esetén lehetőség van failoverre vagy biztonsági mentésből történő visszaállításra is.

OneFS.NEXT

Az EMC az Isilon termékcsalád alapjául szolgáló operációs rendszert is frissíti. Az új kiadástól a főverziók cseréjére is lehetőség lesz rendszerleállítás nélkül, a rendszeradminisztrátorok pedig egy frissítés után visszatérhetnek egy korábbi állapotra is, ha a verzióváltás után valami nem várt hiba lépne fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.