Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 12. 15:21:00

"Dislike" helyett mindjárt hat új reakcióval bővít a Facebook

A megszokott "Like" mellett kísérleti jelleggel hat új reakciót vezet be a Facebook Írországban és Spanyolországban, amelyekkel a felhasználók az örömtől a meglepődésen át a szomorúságig a korábbinál jóval árnyaltabban fejezhetik ki érzéseiket egy-egy bejegyzés kapcsán. Amennyiben az újítás sikeresnek bizonyul, világszerte élesedhet.

Néhány héttel ezelőtt már felröppent a hír, amely szerint párt kap a Facebook felemelt hüvelykujjú "Like" gombja. A cég vezérigazgatója Mark Zuckerberg szeptemberben beszélt a lehetőségről, noha már akkor tisztázta, nem - a szó szoros értelmében vett - "dislike" gombról lesz szó, sokkal inkább egy az együttérzés kifejezését lehetővé tevő funkcióról. A vállalat nem húzta sokáig a dolgot, múlt héten tesztjelleggel valóban bővítette az egyes posztokkal kapcsolatos reakciók lehetőségét, ráadásul nem érte be egy plusz gombbal, mindjárt hat újfajta visszajelzést is tett a bejegyzések alá.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az új, kísérleti funkciók egyelőre csak Írországban és Spanyolországban érhetők el, az itt élők azokat a hagyományos "like" gombot hosszan nyomva érhetik el. A módszerrel összesen hét, animált opció válik elérhetővé: az ismert feltartott hüvelykujjú kéz mellett egy szívet ábrázoló "Love" gomb, két örömöt kifejező ("Haha" és "Yay") emotikon, egy a meglepődést jelző "Wow", illetve egy szomorú ("Sad") és egy mérges ("Angry") arc is feltűnik.

A frissen bevezetett reakciókat bejelentő posztjában Chris Cox a vállalat termékigazgatója elmondta, azokat a felhasználók bugjelentésekben küldött észrevételei és kérései, illetve az egyes bejegyzésekhez kapcsolódó leggyakoribb hozzászólások alapján állították össze - kiemelt szerepet kaptak a gyakran ismétlődő egyszavas kommentek, ezeket gyakorlatilag egy az egyben emelte át a cég a "Haha", "Yay", "Wow" és a "Sad" reakciókba. Az új lehetőségekkel értelemszerűen új számlálók is megjelennek a posztok alatt, ahol már nem csak a kedvelések száma követhető, de a másik hat reakcióé is.

Amennyiben az új funkciók két tesztterületen sikeresnek bizonyulnak, később világszerte élesedhetnek. A The Verge szerint egyébként azért esett épp a fenti két európai országra a választás az előzetes verzió teszteléséhez, mert azok felhasználói rendelkeznek a legkevesebb, más országokban élő ismerőssel, így itt a legkisebb az esély arra, hogy a partnerek nem látják a náluk még nem támogatott reakciókat.

A reakciópaletta kiszélesítése persze nem csak a felhasználóknak kedvez, azzal később a Facebook is jól járhat, hiszen sokkal árnyaltabb képet kap a felhasználók hozzáállásáról egy-egy tartalomhoz. Az új gombok segítségével továbbá több pozitív bejegyzés jeleníthető meg, ha például egy felhasználó üzenőfalán elszaporodnának a szomorú posztok, illetve segítségével a hirdetések is úgy pozicionálhatók, hogy azok lehetőleg ne a negatív tartalmú bejegyzések környékére kerüljenek.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 16:16

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

2

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.