Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 24. 11:30

Újabb 80 millió dollárt gyűjtött be a Cyanogen

Újabb támogatási körön van túl az alternatív Android rendszert fejlesztő Cyanogen, a vállalat befektetőitől ezúttal 80 millió dollárt zsebelt be - a támogatók sorába februárban látványosan beálló Microsoft azonban ezúttal kimaradt a jóakarók közül.

Számos új finanszírozóval zárta harmadik finanszírozási körét a Cyanogen - a Google (vélt) androidos egyeduralmának hadat üzenő cégnek 80 millió dollárt sikerült összekalapolnia. Az elsősorban a gyártók által elhanyagolt, jellemzően belépő-középszintű androidos okostelefonokra szánt, "főzött ROM-ként" indult kezdeményezés két évvel ezelőtt avanzsált vállalattá, mára pedig a befektetőktől begyűjtött dollármilliók mellett több mint 50 millió felhasználót is magáénak tudhat, világszerte mintegy 190 országban.

A kezdeményezés hosszú utat járt be a rootolós, ROM-cserélős kezdetek óta, mikor még sok felhasználó keresztbe tett ujjakkal várta a telepítési folyamat végét, remélve, hogy a készülék ezúttal nem kerül végtelen boothurokba. Amellett ugyanis, hogy a CyanogenMod a csapat által kiadott appnak köszönhetően már szinte egy kattintással feltehető, a rendszer ma már több telefonon a gyári rendszerként érkezik. A legismertebb ilyen talán a OnePlus One, amely megjelenésekor teljesítmény terén számos nagy gyártó zászlóshajóját is maga mögé utasította, ráadásul igen kedvező áron.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A OnePlus és a CyanogenMod csapata között azonban időközben ellentétek ütötték fel a fejüket, az alternatív Android rendszer indiai debütálása kapcsán. A Cyanogen ugyanis itt a Micromax-szal kötött exkluzív megállapodást, épp mikor a OnePlus is a régió felé igyekezett terjeszkedni. Az indiai gyártónak sikerült ideiglenesen betiltatni a CM-es zászlóshajót a területen - a lépés azonban érhető módon konfliktushoz vezetett a cégek között, ami odáig fajult, hogy a OnePlus saját fejlesztésű Android változatot ad ki készülékére, a CyanogenMod helyett. Az alternatív ROM-ot fejlesztő cég mindenesetre továbbra is támogatja a CM-es modelleket, sőt, nemrég megerősítette, a szoftver legújabb verzióját az összetűzések ellenére az indiai felhasználók OTA frissítésként kapják meg.

Google helyett Microsoft szolgáltatások?

A vállalat tehát messzire jutott a barkácsolós kezdetektől. Kirt McMaster a Cyanogen vezérigazgatója szerint a céljuk az, hogy az Androidot valóban nyílt rendszerré tegyék, a Google mára kötelező jelleggel beépülő szolgáltatásaitól mentesen - de legalábbis lehetőséget adni rá, hogy a felhasználók kedvük szerint teljesen lecseréljék azokat. Bár nyílt forrású operációs rendszerről van szó, a keresőóriás az utóbbi időben igen szorosan öleli a rendszert, a rendszer egyre nagyobb hányada lesz zárt forráskódú, kizárólag a Google-partnerek által elérhető.

A Cyanogen harcát a Google-lal szemben a legutóbbi támogatási körben több jelentős cég is felkarolta, a Twitter Venturestől a Qualcommon át, egészen a Telefónicáig, számos meg nem nevezett befektető mellett. A finanszírozók listájából ugyanakkor ezúttal kimaradt a cég mellett februárban még kiálló Microsoft - a redmondi vállalat a Cyanognen nagyjából két hónappal ezelőtti sajáttőke-finanszírozási körébe szállt be ismeretlen összeggel (akkor 70 millió dollár gyűlt össze). A Forbes értesülései szerint ugyanakkor ez még nem jelenti, hogy a Microsoft kiállt volna a CM mögül, sőt a két vállalat továbbra is aktív tárgyalásokat folytat egy partnerségi megállapodásról. A lap szerint együttműködés lényege az lenne, hogy a Cyanogen rendszerén helyet kapjanak a Microsoft szolgáltatásai is.

Egy hasonló lépéssel ugyanakkor a rendszer éppen függetlenségét veszítené el, legalábbis ha a szóban forgó appok kötelező jelleggel felkerülnek a CM-es telefonokra. Az egyeztetések mindenesetre egyelőre úgy tűnik - talán épp a fentiek miatt - nem mennek éppen zökkenőmentesen, ezt sejteti a Microsoft távolmaradása is az utolsó támogatási körtől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról