Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 13. 12:38

Kipróbálható a telefonos Windows 10

Kiadta a telefonos Windows 10 első műszaki előzetesét a Microsoft, a Phone Insider program résztvevői néhány órája telepíthetik a támogatott készülékekre. Sajnos ez utóbbi lista meglehetősen szűk, a prémium modellek közül egy fért be az első körbe.

Kiadta a várva-várt telefonos Windows 10 előzetest a Microsoft. A Technical Preview legelső körben csak néhány középkategóriás Lumiára telepíthető, a következő buildek fokozatosan bővítik majd a támogatott készülékek körét. A rendszer továbbra is fejlesztés alatt áll, ezért elsődleges, munkaeszközként használt telefonra nem ajánlott még telepíteni - ebben az esetben ez most nem üres figyelmeztetés, az előzetes egyelőre valóban nem nyújt teljes funkcionalitást.

Így telepíthető

Az előzetes pontosan ugyanúgy próbálható ki telefonon, mint PC-n. Csatlakozni kell a Windows Insider programhoz és az alkalmazáson keresztül regisztrálni a készüléket a frissítéseket kiküldő rendszerbe. A telefont ezt követően automatikusa megkapja (azaz lehetőségként felajánlja) a Windows 10 Technical Preview-t. A program lényege természetesen a felhasználói visszajelzések gyűjtése, egyrészt telemetriai adatok, másrészt saját szavakkal megfogalmazott dicséretek és dorgálások formájában. Nagyon fontos kitétel, hogy a Microsoft visszautat biztosít a stabil kiadásra, tehát a telefonos Windows 10 kipróbálása után van lehetőség visszatérni a Windows Phone 8.1-re.

Ahol jól működik a telefonos Windows 10...

A frissítések rendszeres ütemben érkeznek majd a tesztverziót futtató készülékekre, ahogy a fejlesztések a Microsoft műhelyében folyamatosan készülnek. A blogbejegyzés szerint telefonon is lesz gyors és lassú pálya, előbbi résztvevői minden buildet kicsit hamarabb tesztelhetnek, cserébe valamivel nagyobb az instabilitás veszélye. Az út végén, a végleges telefonos Windows 10 megjelenésével a bétát futtató eszközök megkapják ezt frissítésként, ezzel pedig visszatérnek a stabil kiadások közé.

Csúcsmodellekre még nincs, de lesz

A Windows 10 Technical Preview egyelőre hat Lumia telefonra érhető el, a 630, 635, 636, 638, 730 és 830 modellekre. A platform rajongói számára fájdalmas lehet, hogy a listáról hiányzik a Windows Phone-zászlóshajó HTC One, illetve a Lumia csúcsmodellek, mint a Lumia 930 és 925, illetve a 1520 is. A Microsoft szerint ennek prózai magyarázata van: csak a támogatott modellek esetében van akkora szabad kapacitás a rendszerpartíción, ami lehetővé teszi az in-place telepítést.

A felsőkategóriás modellek számára sincs minden veszve, gőzerővel folyik a munka az úgynevezett "partition stitching" technológián, amely lehetővé teszi a partíciók dinamikus átméretezését. Ha ez készen áll a bevetésre, akkor a most kihagyott telefonokon is elérhető lesz a Windows 10 bétája. A Microsoft egyébként külön megjegyzi, hogy ez a limitáció kizárólag a partíciók kialakításával függ össze, a telefonos Windows 10 nem foglal érdemeben több helyet, mint a Windows Phone 8.1.

Mi van, és mi nincs benne?

A Microsoft külön megjegyzi, hogy a cég történetében ez a valaha kiadott legnyersebb előzetes, vagyis a program résztvevői olyan félkész állapotban férhetnek hozzá a készülő rendszerhez, mint korábban soha. Tulajdonképpen ez mutatja legjobban, hogy mennyire más az "új Microsoft" hozzáállása: a szoftver gyakorlatilag minden pontja képlékeny még, így a visszajelzések minden szinten befolyásolni tudják a fejlesztés menetét, különösen a felhasználói élmény tekintetében.

És ahol dolgoznak még rajta.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Windows 10 fejlesztése eddig a rendszer közös alapjaira koncentrált, a PC-s és a telefonos kiadás ebben a tekintetben szinkronban is van. A telefonos felület, az új generációs gyári appok azonban jobbára még a tervezőasztalon léteznek, emiatt az előzetes felhasználói élmény még nagyon messze van a véglegestől. Hiányzik például az új Posta és Naptár alkalmazás, és az egységes, Skype-SMS üzenetkezelő app sem készült el. Szintén a következő buildek egyike hozza majd el a frissített Office alkalmazásokat, amelyeket korábban már demózott a vállalat.

Ami van: elkészült a következő generációs Photos app, amely már a frissített design elvek alapján, univerzális appként készült. Annyira, hogy ez ugyanaz az alkalmazás, mint a Windows 10 PC-s verziójában, csupán a felületet szabta telefonos használatra a Microsoft. Megújult a fentről lehúzható értesítési felület, kibővült az ide kitűzhető gombok skálája, egyes értesítések pedig lehetőséget adnak az azonnali interakcióra (például gyors válasz a bejövő SMS-re).

A béta program további limitációja, hogy egyelőre nem minden nyelven érhető el, többek között magyarul sem.

Telepítsd?

A számítógépes Windows 10-et első műszaki előzetese óta használjuk napi szinten munkára és szórakozásra is, eddig teljesen problémamentesen. A telefonos kiadás egyelőre nem ilyen stabil, az Ars Technica és a Thurrott.com első visszajelzései szerint a rendszer még meglehetősen sorjás és több komoly hibával is rendelkezik, így most tényleg érdemes megfogadni a Microsoft ajánlását és egyelőre csak teszttelefonra telepíteni a rendszert. A HWSW szerkesztősége egyelőre pórul járt, mert a tesztre egy Lumia 925-öt spájzoltunk be, így este szomorúan szembesültünk a modellt érintő korlátozással. A következő hetekben-hónapokban a helyzet várhatóan gyorsan javulni fog, a következő buildek a készüléktámogatást is, a használhatóságot is kiterjesztik majd.

A blogbejegyzés egy hosszas "known issues" szekciót is kapott, amelyben a komolyabb ismert hibákat sorolja a Microsoft. A telepítés például nem húzza át a frissítés során az ébresztőket vagy Wi-Fi beállításokat, ezeket újra be kell állítani az új rendszeren. A bugok listája a bejegyzésben érhető el.

(Képernyők: Ars Technica)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról