Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 27. 12:40

IBM: leépítés lesz, csak nem tudni, mekkora

Belsős információk alapján elképesztően nagy leépítésre készül az IBM. A cég tagadja, hogy ilyesmit tervezne, mondván, csak a megszokott, rendszeres átszervezés zajlik. A kritikusok szerint a cég játszik a szavakkal és etikailag is kifogásolható gyakorlatot folytat.

Újra jelentős leépítés lesz az IBM-nél, jelentette be a vállalat a felröppenő pletykákra reagálva. A százezres nagyságrendű leépítést azonban a cég mereven elutasítja, az IBM szerint csupán néhány ezer főről lesz szó. "Az IBM nem kommentál pletykákat, még nevetségeseket és alaptalanokat sem. Ha bárki megnézte volna a nyilvános pénzügyi jelentéseket, vagy megkérdezett volna minket, tudná, hogy az IBM már bejelentette, hogy 600 millió dolláros munkaerő-kiegyensúlyozási költséget írt le a cég. Ez több ezer embert jelent, ami töredéke a [pletykákban emlegetett] számoknak." - fogalmaz az IBM borsos közleménye. A közlemény reakció a Forbes-on megjelent, a hírhedt Cringely tollából származó, belső forrásokra támaszkodó híresztelésekre, miszerint az IBM több, mint százezer dolgozójától válik meg valamilyen formában ezen a héten.

Ki ez a Cringely?

A Robert X. Cringely álnéven évek óta publikáló Mark Stephens híres (vagy hírhedt) a provokatív, sokszor ködszurkálásnak is beillő írásairól. A Forbes-nak írt (illetve külön a cringely.com-on elérhető) blogja az utóbbi időben szinte kizárólag az IBM-mel foglalkozik, helyesen látta előre a Nagy Kék belső válságát és írta le a zsugorodáshoz vezető céges kulturális problémákat - jóval azelőtt, hogy a vállalat ezeknek pénzügyileg bármilyen jelét adta volna. Az általánosan elfogadott vélekedés szerint Cringely ragyogó kapcsolatokkal rendelkezik az IBM felé is, az általa megfogalmazott problémák pedig nem légből kapottak, noha a hosszabb távú előrejelzései nem mindig hitelesek.

Ma ez fogadja a látogatót az IBM oldalán.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ez azért nagyon fontos, mert Cringely január 22-én drámai leépítésről adott hírt. Az IBM-nél dolgozó belső források szerint elképesztő méretű 26 százalékos leépítés készül, amely egy héten belül (tehát ezen a héten) nyilvánossá is válik. Az ilyen méretű leépítés mintegy 110 ezer munkavállaló elbocsátását jelentené az IBM mintegy 400 ezer fölötti létszámából. Érdekes adalék, hogy az IBM legutoljára 2012-ben és 2013-ban tette közzé a munkavállalók számát, ennél frissebb, 2014-es hivatalos adat nincs.

Hogyan számoljunk?

A "hagyományos" tömeges elbocsátás elképesztően költséges. Az IBM a folyamatos átszervezések során gyakran eszközöl jelentős elbocsátásokat, korábban 6 500 és 21 500 fős leépítések is zajlottak, 450 millió és 1,5 milliárd dollár közötti költséggel. A leépített munkavállalóknak ugyanis jelentős végkielégítés és változatos egyéb kifizetések járnak, ezeket a cégek rendszeresen egyszeri átszervezési költségként könyvelik el - így tesz az IBM is. A vállalat egyébként folyamatosan leépít a zsugorodó üzletágaknál, miközben folyamatos a felvétel máshol (például biztonság és cloud), ez alapvetően a kompatibilis a gigavállalat működésével.

Már a befektetőknek sem tetszik a látvány.

Változik a gyerek fekvése, ha a munkavállalót nem leépítik, hanem teljesítménybeli vagy fegyelmi problémák miatt kirúgják. Cringely híradása szerint az IBM-nél érdemjegyekkel illetik a dolgozókat, a döntéshozóknak kiadott kvóták szerint pedig egyre többen kerülnek bele (kötelező módon) az elégtelen teljesítményt jelölő 3-as kategóriába. Az ide sorolt munkavállalók gyakorlatilag próbaidőre kerülnek, és ha rövid időn belül nem tudnak javítani, akkor a cég jogosult a végkielégítés nélküli kirúgásra. A belsős információk szerint a vezetés adja ki, hogy egy csoportban hányan kerülhetnek a különböző osztályzatokba (kb. mint a Gauss-görbén történő osztályozásnál), ezúttal pedig a 3-as csoport a megszokott "legrosszabb tíz százalék" helyett ennél jóval magasabb lett.

További sötét húzás Cringely szerint, hogy az IBM a Lenovónak történő értékesítés előtt az x86-os szerverekkel foglalkozó üzletághoz helyezett át jelentős számú munkavállalót. Őket később a divíziót megvásárló Lenovo bocsátotta/bocsátja el. Ezzel újabb burkolt leépítést vihetett végbe a vállalat, anélkül, hogy erről bármilyen jelentési kötelezettsége keletkezett volna.

Ha (és ez egy igen erős ha) a fenti információk megfelelnek a valóságnak, az alapot ad az IBM számára, hogy "ingyen", vagyis leépítési költségek nélkül megszabaduljon a munkavállalók jelentős részéről, intézményesített formában. Az már csak hab a tortán, hogy teljesítményproblémák miatt az amúgy védettnek számító, nyugdíjazás előtti dolgozók is kirúghatóak, valamint az ilyen elbocsátásokat nem is kell nyilvánosságra hozni, hiszen ezek nem szervezeti szintű, hanem egyéni elbocsátások.

Nincs adat, nem tudjuk

Amíg az IBM nem hozza nyilvánosságra a dolgozók számára vonatkozó hivatalos adatot, addig az elemzők és az újságírók is csak a sötétben tapogatóznak. A vállalat hivatalos információi ugyanis ezen a téren kizárólag annyi adatot tartalmaznak, amennyit kötelező kiadni, így fogalmunk sincs, hogy hogyan alakul például az amerikai dolgozók létszámának a változása, vagy valóban annyira felduzzadt-e az indiai és kelet-európai kiszolgáló központok létszáma, mint azt egyes források (köztük épp Cringely) korábban már megírta.

A fentiek fényében tehát érdemes mindkét oldal álláspontját fenntartással kezelni - egyelőre ugyanis semmilyen független forrásból nem tudjuk megerősíteni, sem az tízezres, sem a százezres nagyságrendű elbocsátást-leépítést-kirúgást.

És végül miért fontos mindez?

Az IBM zsinórban a tizenegyedik negyedévben jelentett zsugorodó bevételt, annak ellenére, hogy a cég központi kompetenciáját jelentő informatikai szolgáltatások iránt elképesztően nagy a kereslet, ahogy a nagyvállalatok a megváltozott IT-környezettel (felhő, SDN, stb.) küzdenek. A zsugorodásra Cringely magyarázata prózai: a vállalat hosszú ideje folyamatosan cseréli az amerikai munkavállalókat a fejlődő országokban lakó, az IBM kötelékébe tartozó, de lényegesen olcsóbb dolgozókra, akik képtelenek azonos színvonalon teljesíteni. Az eredmény: elégedetlen ügyfelek, amelyek már nem hajlandóak új szolgáltatási szerződéseket kötni, és a meglévő szerződéseket is felbontják. Ezt a trendet független források szintén nem erősítik meg, az IBM szenvedéseire azonban a vezetés által adott nem-válaszoknál ez is meggyőzőbb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról