Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 27. 09:22

Letölthető az Ubuntu Linux 14.10

A hosszú hétvége alatt megérkezett az új Ubuntu, a 14.10 verziószámot viselő kiadás az "Utopic Unicorn" fantázianevet kapta. Az Ubuntu azonban az egyik legnépszerűbb disztribúció, így az operációs rendszer aligha lesz olyan ritka mint az egyszarvú.

Az Utopic Unicorn csak egy "sima" Ubuntu, nem pedig Long Term Support disztribúció, mint a tavasszal kiadott 14.04. Ennek ellenére nem tartalmaz felforgató újdonságokat, inkább a korábban már kijelölt irányban megy tovább és csiszolgatja a koncepciót.

Desktop

A disztribúció alapja a 3.16-os kernel, amelyet augusztusban véglegesített a fejlesztői közösség. Ez a rendszermag elsősorban hardvertámogatás terén lépett nagyot előre a korábbiakhoz képest, így ha valakinek problémája akadt az Ubuntu14.04-gyel a gépén, érdemes lehet egy próbát tennie a Unicornnal. A 3.16-os mag az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő rendszerek kezelése terén is hoz fontos újdonságokat, így akik ARM vagy POWER8 szerverükön szeretnének Ubuntut futtatni, a 14.10-zel érdemes próbálkozniuk. Az IBM új POWER8 gépen az Ubuntu az egyetlen támogatott kereskedelmi Linux-disztribúció.

A desktop-felhasználók számára jó hír, hogy az Unicornban található Unityben sok hibát kijavítottak és végre felkészítették a nagy pixelsűrűségű kijelzők támogatására. A disztribúcióban természetesen frissültek a szabad és nyílt szoftverek, Firefoxból a 33-as, Chromuimból a 38-as található az Ubuntu 14.10-ben, a Gtk-ból a 3.12-es kiadást, a Qt-ból pedig az 5.3-ast építették be a karbantartók. A LibreOffice nyílt forrású és szabad irodai szoftverkörnyezetnek a 4.3-as verziója került be a Unicornba, ennek szinte minden komponense (Writer, Calc, Impress) tartalmaz fontos újdonságokat.

Az Ubuntu 14.10-ben mutatkozik be az Ubuntu Developer Tools Centre, amely a fejlesztőknek kíván segítséget nyújtani a nekik szükséges eszközök telepítésében. Az elgondolás azt a problémát próbálja meg orvosolni, amikor egy fejlesztői eszközkészlet használatba vételéhez számos különféle komponenst kell feltenni, illetve a függőségekről gondoskodni, a Developer Tools Centre parancssoros eszköz ezt a terhet veszi le a felhasználók válláról. Egyelőre az Androidra történő fejlesztéshez szükséges komponenseket lehet egyetlen paranccsal telepíteni, de a funkcionalitást folyamatosan fejlesztik, hamarosan jön a Go és a Dart támogatása is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A sokat nyomtató felhasználók biztosan nagy megelégedéssel veszik birtokba az IPP Everywhere-t, amely automatikusan azonosítja és konfigurálja a hálózaton és USB-n elérhető nyomtatókat anélkül, hogy ehhez külön szoftvereket, drivereket vagy egyebeket kellene telepíteni.

Szerver, cloud

Ami a szerverváltozatot illeti, a Canonical az OpenStack felhőplatform Juno verzióját említi elsőként, mint figyelemre méltó újdonságot - a tavasszal kiadott 14.04-ben még az Icehouse kódnevű verzió volt megtalálható.

Bekerült az Unicornba a Canonical két saját fejlesztésű eszközének, a MAAS-nak a bétája és a juju legfrissebb stabil kiadása is. A MAAS (Metal as a Service) az Ubuntu provisioning eszköze, amellyel a privát felhő erőforrásait lehet kiosztani (most már támogatott a Windows/Hyper-V, CentOS és OpenSUSE is), a Jujuval pedig komplett szolgáltatások telepíthetőek és indíthatóak saját vagy bérelt infrastruktúrán, előre elkészített konfigurációs fájlokból, gyakorlatilag percek alatt. A Jujut immár három éve fejlesztik, és mára támogatja a jelentősebb felhős architektúrákat és szoftverkombinációkat (például OpenStack Hadoop). Az új Juju is kezeli már a Windowst, vagyis igazi keresztplatformos eszközzé vált, és immár GUI-ból állítható be, melyik feladat melyik fizikai szerverre kerüljön. A fejlesztők szerint a Juju sebességén is sokat javítottak, a "bootstrap" folyamat például bő fele annyi időt vesz igénybe mint korábban.

Megjelent a Unicornban a CloudFoundry is, amellyel nyílt forrású platformszolgáltatás építhető Java, Ruby, Python, PHP, Scala és Node.js kódok alá. A CloundFoundry olyan szolgáltatásokat kínál ezen alkalmazások számára mint az adatbázis (MySQL, vFabric Postgres és MongoDB), valamint az üzenetkezelés (RabbitMQ).  A CloudFoundry az EMC érdekeltségébe tartozó Pivotalhoz kötődik, de Apache 2.0 alatt elérhető a forrása és így talált magának utat az Ubuntu 14.10-be is. A konténeralapú virtualizáció két prominens képviselője, az LXC és a Docker is része az Ubuntunak, mindkét komponens frissült, LXC-ből az 1.1-es, Dockerből az 1.2-es verzió került be a disztribúcióba.

Az új Ubuntu szokás szerint letölthető a projekt weboldaláról, illetve bittorenten keresztül, 14.04-ről pedig az Update Manager segítségével frissíthető. Az Utopic Unicorn újdonságairól részletesebben a cég oldalán lehet olvasni (desktop, szerver, cloud újdonságok), és persze a kiadási jegyzéket is érdemes lehet átfutni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról