:

Szerző: Koi Tamás

2014. október 15. 11:30

Továbbra is a lefedettségre gyúrna a Vodafone

A Vodafone és a hírközlési hatóság között is folyik a frekvenciapályázatot követő hatósági szerződések előkészítése, a rádióengedélyek birtokában pedig azonnal megkezdődhet az elnyert frekvenciasávok használatba vétele. A legkisebb hazai szolgáltatónál is lesz 4G, de a cég továbbra is a lefedettségre fókuszálna elsősorban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2014-es frekvenciapályázatának egyik utolsó szakaszaként jelenleg is folyik a mobilszolgáltatókkal, illetve az új belépőnek számító DIGI-vel a hatósági szerződések előkészítése, a nyertes cégek a megfelelő engedélyek birtokában rövidesen hozzákezdhetnek a hálózatuk bővítéséhez. A Vodafone Magyarország számára ez egyben azt is jelenti, hogy a piros szolgáltatónál is meg fog jelenni a 4G/LTE technológia, bár a cég képviselői kitartanak amellett a korábbi álláspontjuk mellett, hogy a csúcssebességnél fontosabb a nagyobb lefedettség és a stabil sávszélesség.

Nem a csúcssebesség a lényeg

A Vodafone képviselői tegnap egy sajtó-háttérbeszélgetésen nyilatkoztak - a hatóság kérésére hivatkozva meglehetősen szűkszavúan - a frekvenciapályázat eredményéről, illetve az elnyert frekvenciákkal kapcsolatos tervekről. Amint azt korábban többször is megírtuk, a Vodafone az NMHH pályázatán összesen két csomagot vitt el, a 800, 900 és 2,6 GHz-es blokkokat tartalmazó C jelűt és a 2,6 GHz-es blokkokból álló G jelűt, összesen mintegy 30 milliárd forint értékben. A cég így összesen mintegy 87 MHz-nyi, részben duplex spektrumhoz jutott hozzá, ami a Vodafone szerint előfizetőszámra arányosítva kifejezetten jó eredménynek számít.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese a beszélgetésen hangsúlyozta, a Vodafone számára továbbra is elsősorban a minél nagyobb területi lefedettség elérése a cél, az egyes versenytárs-hálózatok által kínált sávszélesség-csúcsértékek pedig még mindig nem a valós felhasználási igényeket tükrözik. Marchhart itt utalt rá, hogy jelenleg is a Vodafone biztosítja a legnagyobb mobilszélessáv-lefedettséget az országban, ez jelen pillanatban a társaság saját bevallása alapján egyébként 98,4%-os országos lakossági lefedettséget jelent. A piros szolgáltató mindezt a 900 MHz-es sávban biztosítja, UMTS900 technológiával, egy kétszer 5 MHz-es duplex blokk segítségével.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Részben ez, valamint a cég hálózatának eltérő kihasználtsági szintje a magasabb frekvenciasávokban az oka annak, hogy a Vodafone a beszédcélra is használt 1800 MHz-es spektumot nem tudta a versenytársakhoz hasonlóan 4G szolgáltatásra hasznosítani (jelenleg mind a Telekom, mind a Telenor ebben a sávban biztosít LTE-szolgáltatást), bár vélhetően voltak ilyen irányú ambíciói is a cégnek. Erre utal legalábbis, hogy a Vodafone mindhárom 1800 MHz-es csomagra pályázott az idei frekvenciapályázaton, ám végül egyiket sem nyerte el (kettő a Telekomnak, egy pedig a DIGI-nek jutott).

A Vodafone számára így az LTE-képes sávok közül a 800 MHz-es spektrum egy 2x10 MHz-es szelete jutott (ugyanannyi, mint a versenytársaknak), valamint összesen 65 MHz-nyi, részben duplex blokk a 2,6 GHz-es sávban. Előbbi gyakorlatilag direkt konkurense az UMTS900-as technológiának, amivel a Vodafone jelenleg az országos lakossági lefedettséget biztosítja, ennek ellenére itt gyors építkezést ígért a cég: egy éven belül 1100 olyan település 4G-vel történő lefedését ígéri, ahol ezernél kevesebben laknak.

Elemi érdek

Marchhart ennek ellenére nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az első 4G-s állomások bekapcsolása mikor várható, a HWSW-nek korábban nyilatkozó iparági szakértők szerint ugyanakkor egész biztosan kijelenthető, hogy a szolgáltatók még idén elindítják az LTE800-as infrastruktúra első rádiós elemeit. Ez egyébként a pályázaton megadott vállalások időbeni teljesítésén túl már csak azért is érdeke az operátoroknak, mert ennél a sávnál fizetik a cégek a legmagasabb frekvenciahasználati díjakat a most elnyert spektrumkészletre nézve, vagyis minél előbb érdemes "pénzzé tenni" az új technológiát.

A Vodafone számára a 2,6 GHz-es spektrum használatba vétele is jóval sürgetőbb, mint a két versenytársnak, hiszen a cég a sűrűn lakott településeken csak ezen a spektrumon tud 4G/LTE hálózatot üzemeltetni. Itt a Vodafone rendelkezik egy 25 MHz-es szimplex csomaggal is, aminek felhasználási lehetőségei ma még meglehetősen korlátozottak - Marchhart szerint a cég "előrelátó" volt, amikor ebben a sávban TDD blokkokat vásárolt (más választása nemigen volt, hiszen az egyébként legolcsóbb C csomag csak szimplex 2,6 GHz-es blokkokat tartalmazott).

A szolgáltató képviselője a beszélgetésen röviden reagált a DIGI mobilpiaci terveire is. A cég felkészült az élesebb versenyre, fontos szempont ugyanakkor, hogy az új piaci belépő tervei részleteiben még nem ismertek. Marchhart újságírói kérdésre reagálva kijelentette, a Vodafone-t még nem kereste meg a DIGI egy teljes körű beszédszolgáltatás hátterét biztosító nemzeti roamingszerződés megkötése érdekében. A DIGI piacra lépése ugyanakkor kétségtelenül a legkisebb szolgáltatónak (illetve 50%-os leányvállalatának, a Tesco Mobile-nak) fájhat majd a legjobban, különösen ha olcsó, feltöltőkártyás tarifacsomagok piacra dobásában gondolkodik a román gyökerű szolgáltató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.