:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 29. 12:16

IDC: a fejlett országokban telítődött az okostelefon-piac

Elővette kristálygömbjét az IDC, és a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján megjósolta, hogy néz ki az okostelefonos piac 2018-ban. Újdonság nincs: a darabszámot tekintve a piac teljesen felborul a fejlődő országok javára, a növekedést is ezek a piacok adják majd.

Már ma is az okostelefon-piac szinte háromnegyedét adják a fejlődő országok, ez az arány a következő években még jobban eltolódik, az IDC előrejelzése szerint 2018-ra már 80 százalékra nő. A cég úgy számol, a teljes piac a mai 1,25 milliárdos darabszámról 1,84 milliárdra nő majd, az 587 milliós növekedés túlnyomó részét, 542 milliót a fejlődő országok adják majd.

Az eltolódás a fejlett és fejlődő piacok eltérő növekedési ütemében is visszaköszön. Míg előbbiek igen szerény, 3,6 százalékos átlagos évi növekedést mutatnak, a fejlődő országokban magasabb,  16 százalékos éves piacbővülést modellez az IDC. Ugyan ez a szám sem számít elképesztő tempónak, és a periódus végére, 2018-ra 8,3 százalékra esik, darabszámban 920 millióról 1,462 milliárdra ugrik az értékesítés, vagyis bő félmilliárddal bővül a piac.

Befagynak a fejlettek

Sokkal érdekesebb, hogy mit lát a piackutató a tech-trendeket meghatározó fejlett országokban. Az IDC szerint már idén is csupán 4,9 százalékkal nő ez a piac, az éves bővülés üteme pedig egészen 2,7 százalékig csökken - vagyis a piac már most is a telítődés szélén van, 2018-ra pedig gyakorlatilag teljesen telítődik. Eladási számokat tekintve ez azt jelenti, hogy 331 millióról 376 millióig nőhetnek az értékesítések - ha a jóslat beigazolódik. A telítődés okozta lassulás azonban még ezekben az országokban is látványos, tavalyig még itt is 10 százalék fölötti növekedést mutattak az eladások minden évben.

Ennek az ökoszisztémák csatájában is nagyon fontos szerepe van: míg egy gyorsan növekvő státuszban lévő piacon elegendő pusztán jobbnak lenni ahhoz, hogy részesedést tudjon szerezni egy szereplő, egy megszilárdult, érett piacon már nem elég a jobb termék és jobb végrehajtás, bomlasztó (diszruptív) stratégiára, üzleti modellre is szükség van.

Ugyan négy év múlva a fejlett piacok már csak 20,5 százalékot adnak, ne legyen kétségünk afelől, hogy a technológiai trendeket továbbra is ezek az országok határozzák majd meg, az Egyesült Államok és Európa továbbra is aránytalanul nagy befolyást gyakorol majd. Ez részben annak köszönhető, hogy ezek a piacok szállítják majd továbbra is a profit nagyobb részét (tehát a gyártók is ide koncentrálnak), másrészt az egységes, nagy, fizetőképes piacokat az oly fontos szolgáltatásokat fejlesztők is imádják. Az IDC becslése szerint a fejlett piacokon az átlagos eladási ár 400 dollár fölött marad, míg a fejlődőeknél ez az érték 250 dollár alatti (és 200 dollár környékére esik).

Ebben várhatóan egy új szereplővel érdemes számolni, a kínai piac és a kínai online szolgáltatások a következő években komoly pólusává válnak a globális IT-piacnak. Sejtésünk szerint azonban a globális színtérre ennek csak korlátozott hatása lesz: egyrészt a külső szereplőket Kína nem engedi gyökeret ereszteni, másrészt a Kínán belül sikeres szolgáltatások globális terjeszkedése is igen korlátozott.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A Google Android platformja több mint 150 gyártótól kapott támogatást, ez tette lehetővé, hogy elérje jelenlegi piaci részesedését a fejlődő piacokon" - mondja Ryan Reith, az IDC mobilpiaci kutatásainak igazgatója. "A hardverre és szoftverre vonatkozó kötöttségek nélkül rengeteg alacsony árú termék került a piacra, ezek egy része szinte hulladéknak minősíthető. Az Android One bejelentésével ezen igyekszik változtatni a cég és lefektet egy olyan szabványt, amelyet a gyártók követhetnek." Bár az IDC nem említi, érdemes hozzátenni, hogy a Microsoft is erre játszik, nemrég számos, kevéssé ismert gyártóval kötött a cég licencelési szerződést, az együttműködés a fejlődő piacokon igyekszik elterjeszteni a cég Windows Phone platformját.

Az IDC egy másik trendet is kiemel, a nagy kijelzős okostelefonok előretörését. A cég modellje szerint a phabletek (5,5-7 hüvelykes telefonok) a mai 14 százalékos részesedés 2018-ra 32 százalékig nő majd. Az Apple belépésével erre a piacra és a nagyobb kijelzős iPhone-t övező várakozás miatt a cupertinói cég még a fejlett piacokon is fel tudja némileg gyorsítani a csereciklust - mondja a piackutató, ezzel hozzájárul a piac növekedéséhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.