Szerző: Koi Tamás

2014. július 28. 13:47

Leszámol a digitális kábeltévével a Telekom

Szeptembertől megszűnik a digitális kábeltévé-szolgáltatás értékesítése a Magyar Telekomnál, a cég ezt követően már csak IPTV-rendszerű, illetve interaktív műholdas végpontokat telepít az új ügyfeleknél.

Szeptember elsejétől befejezi a digitális kábeltévés (DVB-C) szolgáltatás értékesítését a Magyar Telekom, a cég ettől az időponttól kezdve kizárólag IPTV-s végpontokat telepít előfizetőinél - még műholdas platformon is csak a hibrid megoldásnak számító interaktív Sat TV marad a kínálatban. A vállalat meglévő kábeltévés ügyfeleinek nem kötelező váltaniuk, a Telekom hosszú távú célja azonban egyértelműen az lehet, hogy idővel mindenkit az interaktív platformok egyikére tereljen.

Minden interaktív lesz

Az analóg kábeltévés rendszereket elsőként váltó digitális kábeltévé ugyanis hiába alkalmas HD-adások továbbítására, bizonyos szolgáltatóknál a visszirányú kommunikáció hiányában a platformon nem, vagy csak korlátozottan jelenhetnek meg olyan kényelmi szolgáltatások, melyek az IPTV-s rendszernél régóta elérhetők. A szolgáltató aspektusából pedig nem utolsó szempont, hogy ezek egy része jól értékesíthető, vagyis plusz bevételt termelhet. Emellett a szolgáltató a több párhuzamos tévés technológia üzemeltetésére és karbantartására is több erőforrást kénytelen fordítani, amit a választék egyszerűsödésével hosszú távon megspórolhat.

A Telekom ráadásul IP-alapú rendszerén, illetve a műholdas platformon - legalábbis elvben - jobb minőségű adást is képes biztosítani az ügyfeleknek, mint DVB-C technológiával, a korosodó digitális kábeltévés rendszer ugyanis a cégnél MPEG2 tömörítési eljárást használ, miközben a fentebb említett két platform már MPEG4-ben indult el (a 2006-ban elrajtolt IPTV még a régióban is úttörőnek számított e tekintetben). A Telekom mellett egyébként jelenleg több kábelszolgáltató is DVB-C rendszerre építi kábeltévés hálózatát, a nagyok közül a DIGI-nek és a UPC-nek is van ilyen rendszere.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltató az IPTV-platform elindítása után két évvel építette be kínálatába a műholdas tévészolgáltatást Sat TV néven, majd 2011. decemberében bővítette ki a platformot interaktív szolgáltatásokkal, meglévő xDSL-, vagy kábeles internetelőfizetés bevonásával. Később a cég lehetővé tette azt is, hogy az interaktív Sat TV-hez használt internetes kapcsolatot más szolgáltatótól is igénybe vehesse az előfizető, ezzel az interaktív műholdas szolgáltatás lefedettsége gyakorlatilag teljessé vált.

Csak az IP

Időközben az IPTV-s platform is átesett több jelentős fejlesztésen, ezek közül az egyik legjelentőségteljesebb momentum éppen az volt, amikor a szolgáltató a Ciscóval karöltve az EuroDOCSIS3-as kábelhálózaton is elindította az addig kizárólag xDSL-háttérrel üzemelő rendszert. Ezzel az IPTV-képes háztartások száma azonnal drámai mértékben megnőtt, a Telekom pedig az erre felépített üzleti stratégiával rövid időn belül vezető tévés platformmá konvertálta az IPTV-t.

Ma már a Telekom több mint 900 ezer tévés előfizetőjéből több mint 400 ezer IPTV-n keresztül, több mint 300 ezer pedig műholdas rendszeren keresztül tévézik, a kábeltévés előfizetések (analóg és digitális együtt)  száma az első negyedév végén éves szinten 213 ezerről 183 ezerre csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról