Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 25. 16:06

Megnyitja a tévés webOS-t a fejlesztők előtt az LG

A független fejlesztők felé nyit az LG, a vállalat SDK-t adott ki webOS-es okostévés platformjához. A HP-tól megvásárolt Linux-alapú rendszerre így egyszerűen hozhatók létre alkalmazások, amelyekből a gyártónak jó néhányra szüksége lesz az okostévék piacán kialakuló egyre szorosabb versenyben.

Megnyitja a webOS-t futtató okostévéit a fejlesztők előtt az LG. A koreai gyártó januárban, a CES-en jelentette be hivatalosan is, hogy a mobil operációs rendszer nagy képernyőre szabott változatával szereli fel legújabb televízióit. A frissen kiadott SDK a Windows, Linux és OS X rendszereket is támogatja, és egy LG Smart TV emulátort is tartalmaz, amivel PC-n is megjeleníthető a tévés webOS  környezet.

A cég szerint a fejlesztőkészlet használatához HTML5-, CSS- és JavaScript-tudás kell, a platformra tehát minden különösebb nehézség nélkül hozhatók létre alkalmazások. Az érdeklődők részletesebb információkat az LG vonatkozó fejlesztői weboldalán találnak, itt elérhetők a kapcsolódó dokumentumok, példaalkalmazások, illetve dizájn irányvonalak és természetesen a fórum sem maradt ki.

A gyártó közleménye szerint a terület "kiemelkedő fontosságú" számára, mivel jelenleg nincs uralkodó okostévés szoftverfejlesztői szabvány. Noha az okostévék piacát a tavalyi utolsó negyedévben a Samsung vezette 26,4 százalékos részesedéssel, az LG-nek 14,4, százalékával a Sonyt megelőzve már a második helyre sikerült feltornáznia magát - noha ezzel még mindig messze van fő riválisától, a távolság csökkenni látszik, mivel míg a Samsung az egy évvel korábbi eredményekhez képest 1 százalékos növekedést tudott felmutatni, az LG esetében ez az érték 2,5 százalék.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az LG tavaly vásárolta meg a webOS-t a HP-től, minden kapcsolódó tevékenységgel, szoftverrel, szellemi tulajdonnal és több fejlesztővel együtt. A felvásárlás azért érdekes, mert miután a rendszer nyílt forrású, azt a cég egyébként is használhatta volna - sőt használta is, hiszen új okostévés platformját már jóval korábban elkezdte fejleszteni. A HP 2010-ben a Palm akvizíciójával jutott a Linux-alapú rendszerhez, amivel az okostelefonok és táblagépek piacára akart belépni, 2011-ben azonban csúfos kudarcot vallott.

A koreai vállalat most azt reméli, a webOS az okostévéken támad fel, ehhez azonban a független fejlesztők érdeklődését is fel kell keltenie. A megújult, nagy képernyőkre szabott felület kétségtelenül vonzó, ugyanakkor konkurens Samsung jóval kiterjedtebb ökoszisztémával rendelkezik a területen, ami komoly nehézségeket okozhat az LG-nek. A cég idén debütált okostévéken újraéledt operációs rendszer ugyanakkor rugalmas és a fejlesztés is egyszerű rá, így a vállalat helyzete korántsem reménytelen.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról