Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 26. 08:59

Az LG kezébe kerül a webOS

Az LG Electronics megvásárolja a HP-tól annak teljes webOS-szel kapcsolatos tevékenységét, beleértve magát a szoftvert, a fejlesztőket, illetve a kapcsolódó szellemi tulajdont. A koreai vállalat okostévéiben használná fel a platformot.

A Reuters cikke szerint az LG Electronics kezébe kerül a HP minden, webOS-szel kapcsolatos tevékenysége, a szoftver és szellemi tulajdon, de a koreai vállalat a platformon dolgozó fejlesztőket is átvesz. A vételárat egyik cég sem hozta nyilvánosságra, de az minden bizonnyal sokkal kevesebb annál az 1,2 milliárd dollárnál, amelyet a HP annak idején a Palmért kifizetett, hogy a webOS birtokába jusson.

Nem jött be

A HP egyik nagy melléfogása volt 2010 tavaszán a Palm felvásárlása 1,2 milliárd dollárért. Az akkor még Mark Hurd vezette cég úgy tervezte, a Palm által fejlesztett, Linux-alapú webOS-re alapozva belép az okosteleffonok akkor már robbanásszerűen növekedő és a tabletek éppen csak formálódó piacára, de a szoftvert más eszközeiben is alkalmazni akarta, például hálózatra kapcsolódó nyomtatókban és PC-kben is. A tervekből végül szinte semmi sem valósult meg: a HP okostelefonjai és TouchPad nevű tabletje 2011-ben jelentek meg, de csak néhány hónapot töltöttek a piacon, a HP ugyanis a sikertelenség miatt felhagyott az értékesítésükkel.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

A HP globális kereskedelmi lefedettsége és kiterjedt vállalati ügyfélköre révén akár sikerre is vihette volna a webOS-t és az eszközöket, azonban a túl magas ár, elhúzódó fejlesztési idő és a szoftver gyerekbetegségei, valamint a készülékek földrajzilag korlátozott hozzáférhetősége miatt a projekt csúfos kudarcot vallott. 2011 decemberében a vállalat közölte, megnyitja a webOS forrását és a fejlesztés oroszlánrészét a közösségre bízza, de maga is részt vesz a platform jövőjének alakításában - újabb webOS-alapú készüléket azonban már nem tervez.

Második esély

Az LG most bejelentkezett  webOS-ért - nem tudni, a cég miért vásárolta meg azt a HP-tól, hiszen időközben nyílt forrásúvá vált, bárki szabadon használhatja. A két cég már korábban is kötött egy együttműködési megállaopodást a webOS-re vonatkozóan és az LG neki is fogott egy webOS-alapú tévéplatform kidolgozásának. "Ennek az együttműködésnek az eredményeként az LG felajánlotta, hogy megveszi a webOS operációs rendszer technológiát" - nyilatkozta Bill Vegthe, a HP operatív vezetője.

Az LG Electronics műszaki igazgatója, Skott Ahn szerint a koreai vállalat az operációs rendszert először internetre kapcsolódó okostévéiben használja fel, "később pedig lehetőség szerint más eszközökben is" - arról nincs hír, hogy a forrást nyíltan tartja-e a cég és mik a tervei a közösséggel. Az elektronikai cég ígérete szerint a webOS fejlesztőcsapat továbbra is a Szilícium-völgyben marad, a HP pedig megtartja és licenceli az LG számára azokat a szabadalmakat, amelyek a webOS felhős kapcsolódásával függnek össze.

a címlapról