Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 5. 09:49

Zuhan a felső kategóriás 3D-nyomtatók ára

Felső kategóriás 3D nyomtatót mutatott be az XYZ Printing az idei Computexen. A készülék érdekessége, hogy mivel sztereolitografikus elven működik, rendkívül pontos, ráadásul jóval olcsóbb mint a hasonló rivális eszközök. A da Vinci Nobel 1.0 nevű nyomtató mellett a gyártó két 3D nyomtató-szkenner hibridet is bejelentett.

A 3D nyomtatásról a legtöbbeknek valószínűleg a először a három irányban síneken szaladgáló, műanyagot "köpködő" extrudálófejek ugranak be. A technológia azonban nem mindig vette ennyire szó szerint a térbeli rajzolás fogalmát, annak hajnalán jóval elterjedtebb volt az úgynevezett sztereolitografikus, vagy SLA 3D nyomtatás - egyes felső kategóriás gépek máig ezt a módszert használják, mivel az eljárás nagyon pontos.

A technológia lényege, hogy ahelyett, hogy egy extrudálófej "rajzolná le" a későbbi terméket alkotó műanyagot rétegről rétegre, a nyomtató tálcáját belemerítik a folyékony műgyantába, amelyen egy UV-lézer rajzolja meg az egyes rétegeket, amelyek megszilárdulnak a fény hatására - miután egy réteg így elkészült, a tálca lejjebb süllyed és jöhet a következő. A módszert már a nyolcvanas években is használták, hátránya, hogy sokszor az elkészült terméket még egy "UV-sütőben" is kezelni kell, hogy teljesen megszilárduljon, illetve hogy meglehetősen költséges. Ennek megfelelően az utóbbi egy-két évben robbanásszerű terjedésnek indult, aránylag olcsó, otthoni felhasználásra is megvásárolható 3D-nyomtatóknál nem nagyon találkozhatunk a technológiával - az XYZ Printing azonban úgy néz ki, változtatni akar ezen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az 5-600 dollár körüli áron kínált da Vinci 3D nyomtatóiról ismert vállalat most először ad ki SLA nyomtatót, amelyet az idei Computexen mutatott be és a kategóriához képest kifejezetten alacsony, nagyjából 2500 dolláros áron kínál. A da Vinci Nobel 1.0 névre keresztelt eszköz felbontása 300 mikron a vízszintes tengelyek mentén, függőlegesen pedig 25 mikron. Viszonyításképpen a hagyományos 3D nyomtatók nagyjából 100 mikron körüli felbontással dolgoznak. A területtel kapcsolatban mindenképp említést érdemel a tavaly a Kickstarteren bemutatkozott százdolláros, nyílt forrású Peachy is, amely rendkívül alacsony ára ellenére hasonló elven működik - természetesen ennek megfelelően képességei is korlátozottak.

A nyomtatóhoz USB 2.0 porton és Wi-Fin is csatlakozhatunk, illetve egy öthüvelykes érintőkijelző segítségével is vezérelhető. Hogy a Nobel 1.0 mikortól lesz megvásárolható a vállalat egyelőre nem árulta el, az ugyanakkor már látszik, hogy a készülék ideális választás lehet azoknak, akiknek kevés a hagyományos 3D nyomtatók felbontása - a rivális SLA készülékek ára ugyanis legtöbb esetben több ezer dollárral meghaladja az XYZ Printing nyomtatójáét.

A vállalat ezzel párhuzamosan két 3D szkenner-nyomtató hibridet is piacra dob, ezek a da Vinci 1.0 AiO és a da Vinci 2.1 AiO. Ezek gyakorlatilag megegyeznek a korábbi da Vinci 1.0 és 2.1 modellekkel, azzal a különbséggel, hogy értelemszerűen már szkennelhetünk is velük. Az 1.0 AiO 700 dollár alatti áron kerül majd a boltokba, a 2.1 AiO ára viszont egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról