Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 23. 15:39

Peachy, a százdolláros 3D nyomtató

Alig három nap alatt mintegy 176 ezer dollárt gyűjtött össze a Kickstarteren a Peachy Printer névre hallgató, apró nyílt forrású 3D nyomtató. A készülék a hasonló eszközök között egyedülálló módon száz dollárba kerül majd. A kezdeményezés az összegyűlt felajánlások alapján sínen van a megvalósulás felé, jövő nyáron pedig kiderül, túl szép-e hogy igaz legyen.

A Kickstarter manapság nem szűkölködik a közösségi finanszírozásra építő, alacsony árat ígérő 3D nyomtatókban, sőt akár 3D faxokban, ám a Peachy Printer készítői minden eddiginél olcsóbb készüléket ígérnek. A tenyérnyi kütyüt alkotói egyenesen a világ legkisebb 3D nyomtatói közé sorolják, ára pedig alig több mint száz dollár lesz. A kanadai kezdeményezés megvalósításához készítői eredetileg 50 ezer kanadai dollárt kértek, ám a felajánlásokból érkezett összeg - alig három nap alatt - már ennek több mint háromszorosát, a 176 ezret is meghaladta.

Bár a térbeli nyomtatásnak számos technológiája létezik, a legtöbb “háztartási” 3D nyomtató az anyag-extrudáció módszerét használja, melynek során egy nyomtatófej az olvadt műanyagot rétegenként kibocsátva hozza létre a megfelelő formákat. A Peachy Printer ezzel szemben fotolitografikus elven működik, melynek lényege, hogy az adott hullámhosszú fény hatására megkötő alapanyagtócsán egy lézersugár rétegenként megrajzolja a kinyomtatni kívánt tárgyat.

A prototípussal is precíz eredmény készíthető

Az alapanyag függőleges irányú mozgatását a Peachy egy érdekes megoldással, “csöpögtetős” rendszerrel végzi, a munkaterület fölött elhelyezkedő tartályban sóoldat található, amely lecsöppenve megemeli a felszínén lebegő folyékony alapanyagot, amire így megrajzolható a következő réteg. A csöpögtetés sebességét a számítógép folyamatosan figyeli: minden egyes folyadékcsepp röptében zár egy áramkört, ami a mikrofonbemeneten keresztül jelez a nyomtatást vezérlő programnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 3D modelleket először a nyílt forráskódú Blender tervezőszoftverbe kell bevinni, amelybe a CAD fájlok nagy része gond nélkül importálható, majd a Peachy készítői által kifejezetten a programhoz írt kiegészítő szoftver az adatokat hanghullámokká alakítja. Ezek a fejhallgató bemeneten keresztül jutnak el a 3D nyomtatóhoz, ahol a lézersugarat vezérlő elektromágnesekkel felszerelt tükröket irányítják. A nagyobb hangerő nagyobb feszültséget, ezáltal pedig a tükrök intenzívebb mozgását eredményezi.

03:59
 

Peachy Printer - How it Works

Még több videó

A Peachy készítői hangsúlyozzák, minden munkájuk nyílt forrású, és ez így is marad. A kis készülék funkciói ráadásul nem merülnek ki ennyiben, az egy kamerával kiegészítve 3D szkennerként is használható. A kamera rögzíti, ahogy a bevinni kívánt tárgy 360 fokban megfordul, miközben a Peachy lézerei megvilágítják annak profilját.

A Blenderhez társuló szoftver ezután elemzi a felvételt, kiszámítja a megvilágított pontok távolságát a tárgy forgásközéppontjától, és ez alapján létrehozza annak három dimenziós modelljét. Kétségtelen hogy sokan (1300-an legalábbis biztos) látnak fantáziát a Kickstarter projektben, amely első száz, legalább 90 dollárt felajánló támogatójának 2014 júliusára ígéri az apró 3D nyomtatók szállítását. Ha tényleg megvalósul, a Peachy Printer nagy ugrást jelenthet a tömegek számára a 3D nyomtatás mindennapi használata felé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról