:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 6. 11:00

Érintőkijelzős Chromebook a Lenovótól

Két új Chromebookkal állt elő a Lenovo, amelyekkel a konzumer piacot veszi célba. Az N20 és N20p készülékek szinte azonos hardverrel érkeznek, utóbbit azonban érintőkijelzővel is felszerelték ami a gyártó Yoga szériájához hasonló visszahajtható. A két notebook nyáron kerül a boltokba.

Új Chromebookokat jelentett be hétfőn a Lenovo. Az N20 és N20p modellek a gyártó elsősorban oktatási célra szánt Thinkpad X131e modelljeit követik, és már nem csak az iskolapadot, de a boltok polcait, a konzumer piacot is célba veszik. Az N20p 11,6 hüvelykes érintőkijelzőt kapott, ami egyszerre 10 ujjat is képes felismerni, valamint a Yoga széria termékeihez hasonlóan képernyője 300 fokban hátrahajtható, így a notebook álló helyzetbe is feltámasztható - teljesen azonban nem tudjuk visszacsukni a kijelzőt, így Chorme OS-es tabletről még korai lenne beszélni. A sima N20-as sem az érintőképernyőt, sem a 300 fokban hajtható zsanérokat nem kapta meg, minden egyéb tekintetben megegyezik viszont az N20p-vel.

Mindkét Chromebookot egy egyelőre ismeretlen típusú Intel Celeron processzor hajtja, integrált grafikával, ezen felül 4 gigabájt DDR3 memóriát és 16 gigabájt eMMC belső tárhelyet kaptak. A Lenovo szerint a készülékek akár 8 órás akkus üzemidőt is produkálnak, ez hihetőnek tűnik, a Haswell-generációs lapkákat használó társaik ezt a szintet konzisztensen teljesítik. A két notebook támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0.1-t is továbbá találunk rajtuk egy USB 2.0 és egy USB 3.0 portot, egy HDMI kimenetet és egy SD-kártyaolvasót is, a kijelző fölött pedig egy 1 megapixeles webkamera kapott helyet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 11,6 hüvelykes kijelző felbontása mindkét esetben 1366x768 pixel, vastagságuk 17,9 milliméter és az N20 nagyjából 1,3, az N20p pedig 1,4 kilogrammot nyom - nehéznek és vastagnak tehát semmiképp sem mondhatók, ugyanakkor valószínűleg kitűnni sem légiességükkel fognak. A Lenovo két új Chrome OS-t futtató notebookja nyáron már elérhető lesz, az N20 ára 279 dollár körül alakul és júniusban kerül a polcokra, a visszahajtható érintőkijelzővel felszerelt modell pedig 329 dollárba kerül majd és várhatóan augusztusban jelenik meg.

Igény, az van rájuk

A Chromebookokat, illetve a Chrome OS-t futtató asztali számítógépeket egyre több gyártó veszi fel a kínálatába. Elsőként természetesen a Google állt elő ilyen notebookkal, majd a Samsung és az Acer jelentkezett. A Lenovo először 2013 januárjában dobott piacra hasonlót, a már említett oktatási célú Thinkpad X131e formájában, ez azonban viszonylag drága volt és széleskörű piaci forgalomba nem került. Nem sokkal ezután a HP is beszállt a piacra Chromebook 11 és 14 termékeivel, majd idén januárban a Dell és a Toshiba is bemutatott egy-egy Chrome OS-es laptopot.

A gyártók érdeklődése a terület után nem véletlen, hiszen az olcsó laptopok népszerűsége folyamatosan növekszik. Bár a Chromebookok piaci részesedése még mindig elenyésző, azok eladásai tavaly a világszerte eladott notebookokénak mindössze nagyjából 1 százalékát tették ki, az Egyesült Államokban a vállalati vagy oktatási felhasználásra vásárolt laptopok mintegy 21 százaléka már Chrome OS-t futtat. A vállalatok tehát nem akarnak lemaradni a területen, amelynek még a Microsoftra is sikerült ráijeszteni - emlékezzünk csak a vállalat vegyes érzelmeket kiváltó "Scroogled" kampányára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.