Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 6. 11:00

Érintőkijelzős Chromebook a Lenovótól

Két új Chromebookkal állt elő a Lenovo, amelyekkel a konzumer piacot veszi célba. Az N20 és N20p készülékek szinte azonos hardverrel érkeznek, utóbbit azonban érintőkijelzővel is felszerelték ami a gyártó Yoga szériájához hasonló visszahajtható. A két notebook nyáron kerül a boltokba.

Új Chromebookokat jelentett be hétfőn a Lenovo. Az N20 és N20p modellek a gyártó elsősorban oktatási célra szánt Thinkpad X131e modelljeit követik, és már nem csak az iskolapadot, de a boltok polcait, a konzumer piacot is célba veszik. Az N20p 11,6 hüvelykes érintőkijelzőt kapott, ami egyszerre 10 ujjat is képes felismerni, valamint a Yoga széria termékeihez hasonlóan képernyője 300 fokban hátrahajtható, így a notebook álló helyzetbe is feltámasztható - teljesen azonban nem tudjuk visszacsukni a kijelzőt, így Chorme OS-es tabletről még korai lenne beszélni. A sima N20-as sem az érintőképernyőt, sem a 300 fokban hajtható zsanérokat nem kapta meg, minden egyéb tekintetben megegyezik viszont az N20p-vel.

Mindkét Chromebookot egy egyelőre ismeretlen típusú Intel Celeron processzor hajtja, integrált grafikával, ezen felül 4 gigabájt DDR3 memóriát és 16 gigabájt eMMC belső tárhelyet kaptak. A Lenovo szerint a készülékek akár 8 órás akkus üzemidőt is produkálnak, ez hihetőnek tűnik, a Haswell-generációs lapkákat használó társaik ezt a szintet konzisztensen teljesítik. A két notebook támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0.1-t is továbbá találunk rajtuk egy USB 2.0 és egy USB 3.0 portot, egy HDMI kimenetet és egy SD-kártyaolvasót is, a kijelző fölött pedig egy 1 megapixeles webkamera kapott helyet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 11,6 hüvelykes kijelző felbontása mindkét esetben 1366x768 pixel, vastagságuk 17,9 milliméter és az N20 nagyjából 1,3, az N20p pedig 1,4 kilogrammot nyom - nehéznek és vastagnak tehát semmiképp sem mondhatók, ugyanakkor valószínűleg kitűnni sem légiességükkel fognak. A Lenovo két új Chrome OS-t futtató notebookja nyáron már elérhető lesz, az N20 ára 279 dollár körül alakul és júniusban kerül a polcokra, a visszahajtható érintőkijelzővel felszerelt modell pedig 329 dollárba kerül majd és várhatóan augusztusban jelenik meg.

Igény, az van rájuk

A Chromebookokat, illetve a Chrome OS-t futtató asztali számítógépeket egyre több gyártó veszi fel a kínálatába. Elsőként természetesen a Google állt elő ilyen notebookkal, majd a Samsung és az Acer jelentkezett. A Lenovo először 2013 januárjában dobott piacra hasonlót, a már említett oktatási célú Thinkpad X131e formájában, ez azonban viszonylag drága volt és széleskörű piaci forgalomba nem került. Nem sokkal ezután a HP is beszállt a piacra Chromebook 11 és 14 termékeivel, majd idén januárban a Dell és a Toshiba is bemutatott egy-egy Chrome OS-es laptopot.

A gyártók érdeklődése a terület után nem véletlen, hiszen az olcsó laptopok népszerűsége folyamatosan növekszik. Bár a Chromebookok piaci részesedése még mindig elenyésző, azok eladásai tavaly a világszerte eladott notebookokénak mindössze nagyjából 1 százalékát tették ki, az Egyesült Államokban a vállalati vagy oktatási felhasználásra vásárolt laptopok mintegy 21 százaléka már Chrome OS-t futtat. A vállalatok tehát nem akarnak lemaradni a területen, amelynek még a Microsoftra is sikerült ráijeszteni - emlékezzünk csak a vállalat vegyes érzelmeket kiváltó "Scroogled" kampányára.

a címlapról