Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 6. 11:00

Érintőkijelzős Chromebook a Lenovótól

Két új Chromebookkal állt elő a Lenovo, amelyekkel a konzumer piacot veszi célba. Az N20 és N20p készülékek szinte azonos hardverrel érkeznek, utóbbit azonban érintőkijelzővel is felszerelték ami a gyártó Yoga szériájához hasonló visszahajtható. A két notebook nyáron kerül a boltokba.

HIRDETÉS

Új Chromebookokat jelentett be hétfőn a Lenovo. Az N20 és N20p modellek a gyártó elsősorban oktatási célra szánt Thinkpad X131e modelljeit követik, és már nem csak az iskolapadot, de a boltok polcait, a konzumer piacot is célba veszik. Az N20p 11,6 hüvelykes érintőkijelzőt kapott, ami egyszerre 10 ujjat is képes felismerni, valamint a Yoga széria termékeihez hasonlóan képernyője 300 fokban hátrahajtható, így a notebook álló helyzetbe is feltámasztható - teljesen azonban nem tudjuk visszacsukni a kijelzőt, így Chorme OS-es tabletről még korai lenne beszélni. A sima N20-as sem az érintőképernyőt, sem a 300 fokban hajtható zsanérokat nem kapta meg, minden egyéb tekintetben megegyezik viszont az N20p-vel.

Mindkét Chromebookot egy egyelőre ismeretlen típusú Intel Celeron processzor hajtja, integrált grafikával, ezen felül 4 gigabájt DDR3 memóriát és 16 gigabájt eMMC belső tárhelyet kaptak. A Lenovo szerint a készülékek akár 8 órás akkus üzemidőt is produkálnak, ez hihetőnek tűnik, a Haswell-generációs lapkákat használó társaik ezt a szintet konzisztensen teljesítik. A két notebook támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0.1-t is továbbá találunk rajtuk egy USB 2.0 és egy USB 3.0 portot, egy HDMI kimenetet és egy SD-kártyaolvasót is, a kijelző fölött pedig egy 1 megapixeles webkamera kapott helyet.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A 11,6 hüvelykes kijelző felbontása mindkét esetben 1366x768 pixel, vastagságuk 17,9 milliméter és az N20 nagyjából 1,3, az N20p pedig 1,4 kilogrammot nyom - nehéznek és vastagnak tehát semmiképp sem mondhatók, ugyanakkor valószínűleg kitűnni sem légiességükkel fognak. A Lenovo két új Chrome OS-t futtató notebookja nyáron már elérhető lesz, az N20 ára 279 dollár körül alakul és júniusban kerül a polcokra, a visszahajtható érintőkijelzővel felszerelt modell pedig 329 dollárba kerül majd és várhatóan augusztusban jelenik meg.

Igény, az van rájuk

A Chromebookokat, illetve a Chrome OS-t futtató asztali számítógépeket egyre több gyártó veszi fel a kínálatába. Elsőként természetesen a Google állt elő ilyen notebookkal, majd a Samsung és az Acer jelentkezett. A Lenovo először 2013 januárjában dobott piacra hasonlót, a már említett oktatási célú Thinkpad X131e formájában, ez azonban viszonylag drága volt és széleskörű piaci forgalomba nem került. Nem sokkal ezután a HP is beszállt a piacra Chromebook 11 és 14 termékeivel, majd idén januárban a Dell és a Toshiba is bemutatott egy-egy Chrome OS-es laptopot.

A gyártók érdeklődése a terület után nem véletlen, hiszen az olcsó laptopok népszerűsége folyamatosan növekszik. Bár a Chromebookok piaci részesedése még mindig elenyésző, azok eladásai tavaly a világszerte eladott notebookokénak mindössze nagyjából 1 százalékát tették ki, az Egyesült Államokban a vállalati vagy oktatási felhasználásra vásárolt laptopok mintegy 21 százaléka már Chrome OS-t futtat. A vállalatok tehát nem akarnak lemaradni a területen, amelynek még a Microsoftra is sikerült ráijeszteni - emlékezzünk csak a vállalat vegyes érzelmeket kiváltó "Scroogled" kampányára.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 22:03

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.