:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 10. 14:37

Új, olcsó Chromebookokkal állt elő az Acer és a HP

Olcsó Chromebookokat mutatott be a HP és az Acer. A két készülék a Chrome OS legfrissebb verziójával érkezik, és többféle konfigurációban is kapható lesz. Az Intel-alapú Acer C720 250 dollárba, a Samsung Exynos processzorral felszerelt HP Chromebook 11-et pedig 280 dollárba kerül majd.

Új, olcsó Chromebookokkal állt elő az Acer és a HP. A Google Chrome OS rendszerét futtató laptopokat árukból is érezhetően nem erőgépeknek szánták, érdekes módon azonban a kettő közül az Acer erősebb hardverrel felszerelt gépének árát szabták ki alacsonyabban.

Az vállalat, C720-800 névre hallgató notebookja 11,6 hüvelykes, 1,9 centiméter vékony és nagyjából 1,25 kilogrammot nyom. A C720-ba emellett szerény, 1366x768 pixel felbontású matt kijelző és 4 gigabájt DDR3L memória került, valamint egy 16 gigabájtos SSD. Az akkumulátor a gyártó szerint akár 8,5 órát is kibír. A Chromebookban egy Haswell mikroarchitektúrát használó kétmagos, 1,4 gigahertzes Intel Celeron 2955U processzort találunk, de többféle konfigurációban is kapható lesz, ám a cég ezekről egyelőre nem árult el részleteket.

A Chrome névvel fémjelzett többi készülékhez hasonlóan az Acer gépén is a Chrome OS legújabb verziója található, felszerelve a Google alkalmazásaival. Az operációs rendszer igazi “anyahajójával” a Chromebook Pixellel és a HP hasonló notebookjával ellentétben azonban a C720-at megvásárolva ahhoz nem jár 1 terabájt, illetve 100 gigabájt ingyenes Drive tárhely (három, valamint két évig), így a vásárlóknak az SSD 16 gigabájtja mellett az alapértelmezett 15 gigabájt online tárterülettel kell gazdálkodniuk, de SD-kártyával is bővíthetik a készüléket, illetve felárért az online tárhelyet. A bemutatott alapmodell csak 802.11a/b/g/n Wi-Fi-s verzióban érhető el, és a gyártó nem is tervez 3G-s vagy 4G-s változatot a piacra dobni. A C720-on egy USB 2.0 egy USB 3.0 és egy HDMI port, valamint egy SD-kártyaolvasó is található

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Aceren kívül az ASUS, a Toshiba és a HP is ígért Haswell-alapokon nyugvó Chromebookokat a következő hónapokra, ám utóbbi nemrég bejelentett HP Chromebook 11 nevű készüléke egyelőre nem tartozik ezek közé. A Haswell mikroarchitektúra a gyártók szerint több mint kétszeres üzemidőt jelenthet a korább modellekhez képest, ami az C720-nál valóban látható, hiszen elődje, a C710 négy óra üzemidővel büszkélkedhetett.

Kicsit gyengébb, kicsit többért

A HP Chromebook 11-et ugyancsak 11,6 hüvelykes, 1366x768-as felbontású IPS kijelzővel látták el, amely 176 fokos betekintési szöget biztosít. A notebook, amelynek tömege nagyjából egy kilogramm, kétmagos Samsung Exynos 5250 processzort kapott, továbbá 2 gigabájt RAM-ot és az Acer géphez hasonlóan 16 gigabájtos SSD-t. A laptophoz két USB 2.0 porton, vagy SlimPort videó kimeneten csatlakozhatunk.

Érdekesség, hogy a készülék számos okostelefonhoz és táblagéphez hasonlóan microUSB-porton keresztül tölthető, amire így akár a mobileszközök töltésére szánt adapterek és külső akkumulátorok is alkalmasak. Egy teljes feltöltéssel a Chromebook 11 nagyjából hat óra működést biztosít a HP szerint, és a már említett webtárhely mellett 60 napos Google Play Music All Access hozzáférés is benne van az árában. A gyártó szerint a jövőben a Wi-Fi-s modell mellett 4G LTE-képes darabok is várhatók. Az Acer C720 250 dollárért, a HP Chromebook 11 pedig 280 dollárért lesz megvásárolható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.