Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 27. 13:00

Érintőkijelzős Chromebook az Acertől

Új, olcsó Chromebookkal állt elő az Acer, először kínálva érintőkijelzővel felszerelt alternatívát a Google 1300 dolláros Pixele mellé. A nagyrészt a C720-800-ból ismert hardverrel érkező C720P ráadásul ezer dollárral kedvezőbb áron, 300 dollárért kerül majd a boltokba várhatóan december elején.

Akiknek mindenáron érintőkijelzős Chromebookra fájt a foguk, eddig egyetlen lehetőségük a Google Pixel volt, amelyet 1300 dolláros ára viszont sokak számára elérhetetlen távlatokba helyezett. Az Acer azonban jó hírrel szolgálhat a hasonló helyzetben lévők vélhetően nem túl népes csoportjának, a vállalat ugyanis bejelentette saját, C720P névre hallgató, érintőkijelzős Chromebookját, amely csaknem ezer dollárral olcsóbb mint a Google készüléke.

A C720P-ben található hardver persze nem közelíti meg a Pixelét, ugyanakkor 300 dollárért erre senki nem is számított, arra azonban sokkal inkább, hogy a notebookban jórészt annak hagyományos kijelzővel felszerelt elődje, az októberben bejelentett C720-800 paraméterei köszönnek majd vissza. Emellett ahogy a legtöbb Chromebook esetében, a C720P-hez is jár a 100 gigabájt ingyenes Google Drive tárhely két év erejéig.

A készülékben egy Haswell architektúrára épülő Intel Celeron 2955U processzor ketyeg, ami mellé 2 gigabájt DDR3 RAM került. A kijelző 11.6 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontással és LED háttérvilágítással, a belső tárhely pedig 32 gigabájt flash memória, ami kétszerese a gyártó C720 sorozatában megszokott 16 gigabájtnak. Mindez egy aránylag kényelmesen hordozható, kevesebb mint 2 centiméter vékony házban kapott helyet, és az egész gépé csupán 1,35 kilogrammot nyom. A C720P-n egy beépített HD webkamerát, egy USB 3.0 és egy USB 2.0 csatlakozót, és egy HDMI-portot is találunk, továbbá 802.11a/b/g/n szabványú Wi-Fit.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat szerint az akkumulátor akár 7,5 órát is kibír egyetlen feltöltéssel, valamint a készüléknek mindössze 7 másodpercre van szüksége, hogy kikapcsolt állapotból munkára készen álljon, ami után, ahogy azt a hasonló notebookoktól megszoktuk, a Chrome OS legújabb verziójával találjuk szembe magunkat. Ezen a felhasználók az érintésvezérlés segítségével a hasonló felületekről megszokott rábökésekkel, elhúzásokkal és pinch-to-zoom gesztusokkal is navigálhatnak.

Az Acer C720P érintőkijelzős Chromebook megjelenését nem meglepő módon az ünnepekre időzítették, az december elejétől lesz kapható az Amazon és a Best Buy kínálatában, valamint a gyártó saját online boltjában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról