:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 5. 15:00

Storj: decentralizált cloud Bitcoin alapokon

Nyílt forrású, decentralizált cloud-tárhely lehet a következő versenyző az online tárolók piacán. A Storj névre hallgató projekt lényege, hogy felhasználói bérbe adják számítógépeik üresen álló tárterületét, amelyen aztán a többiek titkosítva tárolhatják adataikat.

Új fajta, decentralizált online tárhely kifejlesztésén dolgozik a Storj csapata. A nyelvtörő nevű projekt az idei texasi Bitcoin Konferencia "hackathon" versenyén első helyezést ért el, fejlesztői szerint jóval olcsóbb és biztonságosabb megoldást nyújt adataink online tárolására, mint a Dropbox, Google Drive, vagy a hasonló szolgáltatások.

A cég szerint a felhasználók jelenleg több mint tízszeres összeget fizetnek a cloud-tárhyelyekért mint kellene, hiszen azok árában többek között a szerverek és alkalmazottak fenntartása is benne van. A Storj ezt a faktort eltávolítaná, rendszere ugyanis a tervek szerint teljes mértékben automatizált lesz, a tárterület pedig a felhasználók merevlemezeinek kihasználatlan részéből állna össze, amelyet bérbe adhatnának a szolgáltatásnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A koncepció voltaképpen a Bitcoin és a hasonló kriptovaluták technológiáját használja, vagyis a titkosítva tárolt adatok dekódolásához szükséges kulcsokat nem központosítva tárolja. Ez a fajta központ nélküli kivitel a fejlesztők szerint sokkal biztonságosabbá is tenné a az adatok tárolását, hiszen azok nem egyetlen helyen vannak, hanem akár a világ minden tájára szétszórva. Mindez ráadásul kliensoldali titkosítással is párosul, így a Storj hálózatán áthaladó minden adat nem csak titkos, de névtelen is marad. A megvalósításhoz használt szoftver nyílt forrású és MIT licenc alatt működik. A hosszú távú célok között szerepel továbbá egy olyan, ugyancsak a kriptovaluták technológiájára épülő, blockchain-alapú kettős tokenrendszer bevezetése is, amely egyrészről mintegy fizetőeszközként funkcionálna a Storj hálózatán belül, a tárhelyet, illetve sávszélességed bérbeadó és azt igénybe vevő felhasználók között, másrészt pedig egy információtároló-mechanizmusként működne, amely nyilvántartaná az egyes fájlok helyét a hálózatban.

A Storj által Texasban elnyert első helyezés komoly lökést adhat a projektnek, miután azzal a kupa mellett 250 ezer dolláros garantált támogatás is jár a csapat rövidesen induló közösségi finanszírozó kampányához. A fejlesztők továbbá a Bitcoin Konferencián bemutatott sikeres proof-of-concept demonstrációt követően hamarosan elkészülnek a szoftver alfa verziójával, amivel kezdetét veheti a tesztszakasz. Hogy pontosan mikortól lesz kipróbálható a szolgáltatás egyelőre nem tudni, a vállalat szerint azonban nem kell sokat várni. Akinek felkeltette érdeklődését a projekt, részletesebb információkat a Storj weboldalán, vagy  a BitcoinTalk kapcsolódó fórumbejegyzésében talál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.