Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 13. 10:18

Microsoft TechEd: minden az Azure-ről szól

A héten zajlik Houstonban a TechEd, a Microsoft legnagyobb üzemeltetői konferenciája. Az idei eseményen a felhős megoldásoké a főszerep, a vállalat az első nap egyáltalán nem is mutatott be olyan terméket vagy szolgáltatást, amely helyben telepíthető lenne.

Gyors ütemben közelíti a helyben telepített informatikát és a felhőt a Microsoft, a vállalat kinyilvánított célja a két világ közötti zökkenőmentes, már-már észrevétlen átjárhatóság megteremtése. Ezzel a nagy helyi informatikát üzemeltető szervezetek számára anélkül biztosítja a kényelmes felhőhasználatot a cég, hogy azoknak komoly kompromisszumokat kellene kötniük vagy kényszerű döntéseket kellene meghozniuk. Ahogy Mark Russinovich fogalmazott a hétfői nyitóelőadásán, "a helyi telepítés és a cloud közötti konzisztencia a téma".

A hibrid IT lehet a siker kulcsa

A nagy installált bázissal rendelkező Microsoft számára a helyben telepített IT és a felhő közötti átjárhatóság megteremtése a kulcs. A komoly vásárlóerővel rendelkező és a helyi infrastruktúrára hatalmas összegeket áldozó szervezetek érthető módon nem ugranak fejest a felhőbe, először csak a "lábujjukat merítik meg", a cél az, hogy ez az élmény minél kellemesebb legyen a számukra. A pozitív tapasztalatok elősegíthetik a felhős szolgáltatások terjedését.

Eközben a komoly, helyben telepített IT nélküli cégek számára olyan termékek és szolgáltatások válnak elérhetővé az Azure-ön, amelyekről korábban nem is álmodhattak azok komplexitása, hardver- és szoftverigénye és ebből fakadó magas ára miatt. Lassan nem az a kérdés, mely Microsoft technológiák érhetők el felhős változatban, használatalapú számlázással, önkiszolgáló módon, hanem hogy melyek maradnak ki ebből a körből, és meddig.

Brad Anderson, felhőszolgáltatásokért felelős vezető a TechEden

A tavaszi Build konferencia második napja is nagyrészt az Azure-ről szólt, a cég akkor számos új szolgáltatást mutatott be, amelyek egy része a TechEden rajtolt el élesben. Ezek közé tartozik például az ExpressRoute, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy a Microsoft nagy internetszolgáltató partnereitől (pl. AT&T, Verizon, Level3, BT) közvetlen kapcsolatot vegyenek igénybe a cég adatközpontjaihoz, nagy sávszélességgel, garantáltan alacsony késleltetés mellett, SLA-ban garantált rendelkezésre állással. A TechEd sem maradt persze új technológiák nélkül, itt rajtolt el többek között az Azure Files, az Azure Site Recovery és az Azure RemoteApp is.

SMB a felhőben

Az Azure Files a Microsoft szerint az Azure-felhasználók által egyik leggyakrabban hiányolt és kért képesség, mégpedig a felhős fájlmegosztás SMB protokollon keresztül. A funkció a helyi IT felhőbe költöztetésének megkönnyítésére jött létre, az Azure-ön ugyanis eddig nem volt lehetőség a helyi telepítésekben megszokott és széles körben használt SMB fájlmegosztás használatára, egy virtuális lemezképet csak egy VM-hez lehetett csatolni. A másik megoldás a megosztani kívánt állományok feltöltése volt az Azure blobtárolóba, majd onnan a VM-ekbe, amely még scriptekkel automatizálva is hosszas folyamat.

Az Azure Files révén a felhőben működő virtuális gépek megosztozhatnak egy legfeljebb 5 terabájtos tárolón, amely REST-en keresztül is elérhető, valamint SMB 2.1 protokollon keresztül ugyanúgy használható, mint egy helyi fájlmegosztás (van például "net use" is). Az Azure Files kezdetben 1000 IO műveletet tesz lehetővé másodpercenként. Az egyelőre előzetesként működő szolgáltatásra egyetlen megkötés van, a megosztott tárolónak ugyanabban az Azure régióban kell lennie, mint az azt elérő VM-eknek, de egy múlt heti sajtóeseményen elejtett információmorzsák szerint elképzelhető, hogy a jövőben akár régiókon átívelő fájlmegosztásra is lehetőség lesz - igaz, itt a teljesítmény csökkenhet.

Alkalmazásszolgáltatás

Egy másik, most bejelentett újdonság az Azure RemoteApp szolgáltatás, amely a Windows Serveren már régóta ismert és főleg nagy szervezeteknél használt technológiát viszi el a felhőbe. A RemoteApp segítségével egy távoli szerveren futó, Remote Desktop Services-en elért alkalmazás úgy prezentálható a kliensen, mintha az helyben működne (saját ikonja van a tálcán, átméretezhető az ablaka, stb.). A megoldás előnye a teljes kliensfüggetlenség, a RemoteApp segítségével továbbított alkalmazások minden olyan készülékről elérhető, amelyhez rendelkezésre áll  kliensprogram (Windows, Windows RT, OS X, Windows Phone, Android, iOS).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Mohoro kódnéven fejlesztett szolgáltatásról sokan azt hitték, egy felhős "desktop as a service" lesz, valójában "csak" a RemoteApp felhős változatáról van szó, amellyel bármilyen alkalmazást felhős szolgáltatásként lehet nyújtani az Azure segítségével. Másképpen szólva az eddig helyi infrastruktúrán futtatott, RemoteApp segítségével továbbított alkalmazások működtetéséhez nem szükséges nagy helyi infrastruktúrát, sok szervert vásárolni és üzemeltetni, amennyiben egy ilyen alkalmazást sok felhasználó számára kell elérhetővé tenni.  Az Azure RemoteApp egyelőre nyilvános tesztfázisban próbálható ki, éles indulása valamikor az idén várható.

További újdonságok

A TechEden mutatkozott be az Azure Site Recovery. A Microsoft eddig is kínált a felhőből vezérelt VM-replikációt és visszaállítást (Hyper-V Recovery Manager), amely az Azure-be vitte a katasztrófatűrő replikáció és helyreállítás "control plane"-jét. A Site Recovery eggyel tovább lép és végre lehetővé teszi az Azure használatát másodlagos "disaster recovery" adatközpontként, vagyis a helyben futó VM-ek replikációja ide történik, egy esetleges katasztrófa során itt működik tovább a szolgáltatás és a helyi adatközpont ismételt csatasorba állítása után innen áll vissza. A szolgáltatás egyelőre előnézetben működik, júniusban élesedik, ekkor az Aure Hyper-V Recovery Manager neve Azure Site Recoveryre változik.

A felhőben futó VM-eknél is fontos a biztonság, az ügyfelek igényeire reagálva most a Microsoft VM Agent kiterjesztésként a sajátja mellett több partnere (Symantec, Trend Micro) biztonsági programcsomagját is elérhetővé teszi az infrastruktúrafelhőjében létrehozott virtuális gépeken. A felhasználók így a felhőben futó virtuális gépeket ugyanazzal a biztonsági csomaggal védhetik mint a helyben üzemeltetett rendszereket és azonos biztonságfelügyeleti rendszerekkel kezelhetik őket, anélkül, hogy ehhez a csomagot külön telepíteniük kellene.

Ha érdekelnek a modern adatközponti megoldások, a privát és nyilvános felhők használata és biztonsága, gyere el a 2014. június 4-i App!system konferenciára. További részletek és regisztráció itt!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról