:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 5. 09:11

Kettészakadt az okostelefon-gyártók mezőnye

Kína lett az okostelefon-eladások motorja az első negyedévben. Több készülék fogyott a vártnál, a piac növekedésének üteme lassul, de az IDC szerint izgalmas évnek nézünk elébe.

Az első negyedévben éves összehasonlításban 28 százalékkal nőttek az okostelefon-eladások az IDC által nyilvánosságra hozott adatok szerint. A gyártók összesen 281,5 millió készüléket öntöttek a piacra a január elejétől március végéig tartó időszakban, ami mindössze 2,8 százalékos csökkenés a hagyományosan legerősebb karácsonyi negyedévhez képest és felülmúlja az IDC korábbi 267 milliós előrejelzését.

Nem lesz unalmas az év

Az elemzőcég 2014-re 1,2 milliárd okostelefon eladását várja, ami 19 százalékos növekedés lehet 2013-hoz képest. Egy évvel korábban, vagyis 2012-ről 2013-ra még majdnem 40 százalékot nőtt a forgalom, de az IDC szerint ez még távolról sem jelenti azt, hogy közelítenénk a csúcsot. "A 2014-re várt alacsonyabb növekedési ütemre nem szabad úgy tekinteni, hogy a piac elérte, amit tudott" - mondta Ramon Llamas, az IDC elemzője.

"Igazság szerint elég sok minden történik. Az Apple belépése Kínába csak a kezdet. A Nokia Android-alapú X-sorozatának megjelenése és a Microsoft-Nokia összeolvadás mindkét cég számára új korszakot nyit. A Samsung és az Apple mellett számos cég indul harcba a piaci részesedésért akvizíciókkal vagy új stratégiával. Összességében elég sok trend van kialakulóban, izgalmas évnek nézünk elébe" - mondta Llamas. Az IDC szerint a piaci viszonyokat alapjaiban írja át, hogy az eladások Kína felé tolódnak - az első negyedévben értékesített okostelefonok 40 százalékát a világ legnépesebb országában adták el. A kínai telefoneladásokat az Apple belépése mellett a nagy sávszélességű TD-LTE hálózatok eladása is pörgeti, de Európában és az Egyesült Államokban is egyre erősebb az érdeklődés az LTE-t támogató készülékekre.

Külön meccset vív az Apple és a Samsung

Eközben a gyártók rangsora lényegében kettészakadt. Az egyik csoportot alkotja a Samsung és az Apple, amelyek teljesen elszakadva a többiektől saját versenyt futnak. A mostani negyedévben egyébként a Samsung és az Apple részesedése is csökkent éves szinten, a Samsung esetében erre évek óta nem volt példa. A koreai cég 89 millió okostelefont adott el, ami "csak" 22 százalékos éves növekedést jelent, így a cég részesedése 31,9 százalékról 30,1-re csökkent. Az Apple az erős kínai indulás ellenére pedig csak 16,8 százalékkal tudta növelni az iPhone-ok eladásait, így részesedése 15,5 százalékra apadt a tavalyi 17,1 százalékról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rangsor másik nagy csoportját a harmadik helyért versenyző cégek alkotják, a Huawei, a Lenovo és az LG részesedése egyaránt 4 és 5 százalék közötti. A cégek lendülete azonban egészen eltérő: a Huawei éves szinten 47 százalékkal tudta növelni eladásait és ezzel részesedést szerzett, hasonlóan a Lenovóhoz, amelynek okostelefon-eladásai több mint 60 százalékkal emelkedtek. Az LG viszont a piaci átlag alatt növelte eladásait, így részesedést vesztett, a negyedévet 4,4 százalékon zárta.

Az IDC által közzétett adatokból jól látszik, hogy egyre nagyobb az "egyéb" kategória, a tavalyi első negyedévben az okostefon-piacon az öt legnagyobb gyártó az eladásoknak 61,5 százalékát, idén pedig már csak 59,5 százalékát adta. Az "egyéb" gyártók eladásai a piaci átlag felett, 35 százalékkal növekedtek - az elmúlt években látott folyamatok eredményeképp ma már olyan cégek is az "egyéb" kategóriában szerepelnek mint a Nokia, a Sony, a BlackBerry és a HTC.

Az eladott telefonok kétharmada okostelefon

A teljes mobilpiac mindössze 3,9 százalékkal növekedett az első negyedévben, a "butatelefonok" eladásainak csökkenése mellett. Összesen 448 millió telefon fogyott három hónap alatt, az okostelefon aránya az IDC adatai szerint majdnem 64 százalék volt. A legnagyobb telefongyártó továbbra is a Samsung, 24 százalékos részesedésével magabiztosan előzi a már csak 11 százalékon álló Nokiát. Az Apple kizárólag okostelefonjai segítségével tudott 9,7 százalékos részesedést és harmadik helyet szerezni. A negyedik LG részesedése már csak 3,6 százalék volt, a Huawei pedig 3,2 százalékkal lett az ötödik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.