Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 17. 13:06

Ultra HD támogatást kapott a YouTube

A Youtube sosem tartozott a konzervatív platformok közé, elég csak a HTML5-ös lejátszóra, a régi böngészők eltemetésére vagy a HD-támogatás bevezetésére gondolni. Természetesen az Ultra HD-ből sem fog kimaradni a legnagyobb videómegosztó, az első lépést az 1440p támogatásával már meg is kezdte.

Mostantól kezdve a YouTube támogatott felbontásai között megjelenik az Ultra HD, egyelőre a 720p sorainak duplázásával elért 2560x1440 pixel is. Egy átlagos látással rendelkező embernek ahhoz, hogy egyáltalán észlelni legyen képes az 1440p-t és bármilyen különbséget fel tudjon fedezni a kisebb felbontásokhoz képest, egy 46 hüvelyk képátlójú kijelzőt kevesebb mint 4 méterről kell néznie.

Amennyiben valaki rendelkezik olyan felvevővel vagy alapanyaggal, ami a Full HD-nál nagyobb felbontású, akkor a YouTube-ra feltöltés után automatikusan megkapja az 1440p verziót is a videója, mint választható  lejátszási opciót. Természetesen a lejátszáshoz nem árt egy olyan kijelző sem, ami képest megjeleníteni ennyi képpontot, ez egyelőre a "retina" kijelzős MacBook gépeknél és iPadeknél, illetve a 4K-s tévékészülékeknél és nagy felbontású monitoroknál adott. Nyers számítási kapacitásra vagy hardveres gyorsításra is szükség lehet, egy régebbi, gyengébb processzorral működő számítógépen az 1440p akadozhat.

Rengeteg pixel

Annak ellenére, hogy a legtöbbször mindenkinek csak a nagy képernyős tévék jutnak eszébe a 4K-ról, szakmai körökben sokan gondolják úgy, hogy a felbontás útját sokkal inkább fogja egyengetni a mobilos világ. Ezen a területen is vannak komoly mérföldkövek, múlt hónapban, a Mobile World Congress alatt rántotta le a leplet az MHL konzorcium a Mobile High-Definition Link 3.0-ás szabványáról. A mobilok és egyéb kijelzők közt kapcsolatot teremtő vezetékes megoldás jelenlegi iterációja full HD-t támogat, a következő generáció viszont már megbirkózik a 4K felbontással is, illetve a töltési teljesítményt is 10 wattra növeli. A jelenleg 500 millió okostelefonban használt megoldás (Samsung, Sony, HTC, stb) 3.0-ás verzióját valószínűleg a jövőre megjelenő okostelefonokban és tabletekben már ki is próbálhatjuk.

Ezzel párhuzamosan érkezhetnek meg a csúcskészülékekbe (telefonokba és tabletekbe) a mostani 1080p-s kijelzőket leváltó 4K-s panelek is. Ez sokak szerint elmebeteg túlzás, nincs értelme a mostani 4-500 ppi felé menni, de a technológiai történelem mindig bebizonyította, hogy a felbontás sosem lehet túl nagy. A legnagyobb kritika a 4K kapcsán az szokott lenni, hogy nincs elegendő tartalom. Ha a YouTube szempontjait vesszük figyelembe, akkor azt érdemes figyelni, hogy a 4K-s felvevők, kamerák elterjedtsége milyen. Ha a tévékészülékek piacáról szeretnénk ítéletet mondani, akkor a szempont az, hogy a tartalomszolgáltatók milyen kínálatot adnak: itt a Netflix és az Amazon elszántsága ígéretesnek tűnik, ahogy a nagy kiadók, köztük a Sony elkötelezettsége is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A mobiloknál viszont elsőre nehéz ilyen pontot találni, de valójában nem kell messzire menni: az okostelefon-használók által készített fényképek felbontása 8-16-42 megapixel, bőven több, mint amit bármilyen kijelző képes megjeleníteni. A kis méretű, de nagy felbontású kijelzők legnagyobb előnye éppen az lesz, hogy a képeket sokkal részletgazdagabb, látványosabb módon lesz képes megjeleníteni. Ugyanígy a webes tartalmaknál a kis méretű szövegek és az aprólékos dizájnelemek finomsága is indok lehet, bár ez utóbbi úri huncutságnak tűnik.

A YouTube 1440p támogatása is inkább egy indikátor, ami mutatja, hogy a nagy szereplők is készülnek a formátumváltásra, de senki nem gondolja komolyan, hogy ennek pillanatok alatt mindenképp meg kell valósulnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról